Als je op een holistische manier in het leven staat, dan zie je jezelf als onderdeel van een groter geheel. En zodra je verder kijkt dan de grenzen van je eigen land gaat er een wereld voor je open. Ook op het gebied van welzijn. Afreizen naar exotische oorden zit er voorlopig niet in. Gelukkig kun je voor deze holistische wellness tradities uit Finland, Japan, China en Tibet gewoon in eigen land blijven…
Met deze 3 holistische wellness tradities uit Finland, Japan en China blijf je in balans
De letterlijke vertaling van well-being is welzijn. Het betekent dat je als mens zowel lichamelijk als geestelijk in balans bent. Hoe je die balans kunt creëren verschilt per persoon. Zo kan Karlijn zich een leven zonder yogamat niet voorstellen en knap ik enorm op van een wandeling in het bos. Ook in andere landen zijn mensen al eeuwen lang op zoek naar een gevoel van welbevinden. Kijk maar eens naar de volgende 3 holistische tradities.
1) Finland
De sauna is een onlosmakelijk verbonden met de Finse cultuur. Het land telt ruim 5 miljoen inwoners en meer dan 2 miljoen sauna’s. De gemiddelde Fin gaat minstens één keer per week naar de sauna en ziet het nog nét niet als een eerste levensbehoefte (maar veel scheelt het niet). Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verband tussen warmte en gezondheid. Christopher Lowry, een onderzoeker aan de Universiteit van Colorado, deed een baanbrekende ontdekking met betrekking tot de correlatie tussen een verhoogde lichaamstemperatuur en welzijn. In zijn onderzoek identificeerde Lowry een specifieke groep van neuronen in de hersenen die gevoelig is voor warmte. Zodra je lichaamstemperatuur van 37 graden stijgt naar 39 graden (de gemiddelde stijging tijdens een sauna bezoek) geven deze neuronen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Van regelmatig naar de sauna gaan krijg je dus écht een geluksgevoel. En daarvoor hoef je gelukkig niet naar Finland. Benieuwd wat naar de sauna gaan nog meer voor je kan doen? Lees dan ook vooral dit artikel over het wetenschappelijk bewezen effect van de sauna op je gezondheid.
2) Japan
Hara hatchi bu is een Japanse traditie die er voor zorgt dat je eetpatroon in balans komt en je meer energie overhoudt. Vrij vertaald betekent het ‘eet tot je 8 van de 10 delen vol bent’. Met andere woorden: eet niet door tot je helemaal vol zit, maar laat wat ruimte over aan het einde van elke maaltijd. Dat gaat misschien regelrecht in tegen wat je gewend bent (ook ik moest mijn bord als kind netjes leeg eten) maar is eigenlijk veel logischer dan eten tot je vol zit. Het duurt namelijk zo’n minuut of 20 voordat de receptoren in je maagwand aan je hersenen doorgeven dat je voldaan bent. Om die reden dringt het verzadigingsgevoel pas na 20 minuten volledig tot je door. Als je eet totdat je gevoelsmatig vol bent, krijg je dus waarschijnlijk 20% meer binnen dan je eigenlijk nodig hebt. Lees je graag meer over de Japanse manier van eten? Dan is dit artikel met 10 Japanse eetregels overigens ook echt iets voor jou.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
3) China
De Chinezen weten het al duizenden jaren: ons lichaam werkt volgens een energetische klok. De orgaanklok noemen ze ‘m. En hij kan behoorlijk bepalend zijn voor je balans en energieniveau gedurende de dag. De orgaanklok kan niet los gezien worden van de 12 hoofdmeridianen (energiebanen) die door je lichaam lopen. De energie van ieder orgaan is 2 uren per etmaal optimaal. Tijdens deze twee uren is het betreffende orgaan dus extra hard aan het werk. Precies 12 uur later is dit orgaan juist weer op z’n zwakst. Laten we de maag als voorbeeld nemen. Dit orgaan is volgens de Chinezen tussen 07.00 en 09.00 uur het meest actief. Dit is dus een goed moment om te eten. Flink bunkeren tussen 19.00 en 21.00 uur is daarentegen geen goed plan. Hier vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen en de tijden waarop deze het meest actief zijn. Nu is strikt volgens de orgaanklok leven nog een hele uitdaging. In plaats van je hele leven omgooien, kun je er beter een beetje mee experimenteren om te kijken wat de orgaanklok voor je doet. Begin je dag bijvoorbeeld eens met een warm, stevig ontbijt. En probeer voor 23.00 uur ook echt onder de wol te liggen.
Extra tip uit Tibet
De Vijf Tibetanen is een serie van 5 eenvoudige yoga oefeningen afkomstig van Tibetaanse monniken uit het Himalaya gebergte. Deze oefeningen bleven een goed bewaard geheim tot een Britse legerofficier ze aan het begin van de vorige eeuw in het Westen introduceerde. De Vijf Tibetanen hebben een vitaliserende werking op zowel je lichamelijke als je mentale conditie en houden je in balans. Ze worden daarom ook wel de vijf verjongingsrituelen genoemd. Het verhaal gaat zelfs dat ze je eeuwig jong houden. Het fijne aan de Vijf Tibetanen is dat de oefeningen makkelijk zijn te onthouden én weinig tijd in beslag nemen. Binnen 10 minuten zit je dagelijkse verjongingsritueel er op en begin je opgeladen aan een nieuwe dag. Wil je de oefening leren? Lees dan vooral dit artikel. Succes!
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide