Herken jij je in het overweldigende gevoel dat het he-le-maal mis gaat met de aarde, en je er van alles aan wil doen maar geen idee hebt waar te beginnen? Geen paniek. Ook met het nemen van micro beslissingen kun je een wereld van verschil maken. Zonder je vertrouwde leven in één klap om te gooien. Om jou op weg te helpen schreef milieuwetenschapper Dr. Tara Shine Hoe je thuis de wereld kunt redden: een inspirerende gids over hoe je thuis duurzamer kunt leven en (in veel gevallen) nog geld bespaart ook. Deze 5 adviezen van Tara bleven ons meteen bij.
Milieuwetenschapper vertelt: 5 adviezen over hoe je vanuit huis de wereld kunt redden
In Hoe je thuis de wereld kunt redden vertelt milieuwetenschapper Tara Shine wat je allemaal zelf kunt doen om je steentje bij te dragen aan het milieu. In deze praktische gids geeft ze zo’n 100 alledaagse voorbeelden van dingen die je gemakkelijk kunt veranderen en die meteen een positieve impact hebben. Van het omruilen van flesjes vloeibare zeep tot het vervangen van huishoudfolie: alle suggesties zijn haalbaar, duurzaam en in veel gevallen nog geld besparend ook. Dus stop met jezelf vergelijken met mensen die hun eigen voedsel verbouwen, hun eigen stroom produceren en zelf sokken breien. Daardoor lijkt duurzaam leven geen haalbare kaart, terwijl je door het nemen van micro beslissingen toch echt verschil kunt maken. Tara laat je met deze 5 adviezen zien dat duurzamer leven, naast haalbaar, ook vooral leuk is!
1. Duurzaam thee drinken
We drinken gemiddeld zo’n drie koppen thee per persoon per dag. Op jaarbasis maak je dus al gauw een groot verschil als je jouw theeroutine wat weet te verduurzamen. Gebruik bijvoorbeeld losse thee (dat zorgt ook voor kwalitatief gezien voor betere thee met meer smaak) en zet een hele pot in plaats van telkens één kopje. Investeer in een mooie thermoskan en je kunt een paar uur genieten van warme thee die écht goed getrokken is. Vind je losse thee alsnog teveel gedoe? Kies dan voor biologische, plasticvrije theezakjes van bijvoorbeeld Pukka of Royal Green.
2. Kies bewust je wattenstaafjes
Of je ze nu gebruikt voor het verwijderen van oogmake-up of om je oren mee schoon te maken; wattenstaafjes zijn in bijna elke badkamer te vinden. Maar wie staat er weleens bij stil dat zo’n standaard voorwerp in zee terecht kan komen en daar flinke schade aan kan richten? Het beste is eigenlijk om helemaal geen wattenstaafjes meer te gebruiken. Zo adviseren artsen om geen lange voorwerpen in je oor te steken om schade en infectie te voorkomen. Oren schijnen zo gemaakt te zijn dat ze zichzelf reinigen. Toch verslingerd aan je wattenstaafjes? Ga voor de bamboe variant (bijvoorbeeld deze van Loofy’s) en gooi ze in de prullenbak in plaats van in het toilet.
3. Koop minder cosmeticaproducten
Uit een onderzoek dat Vaseline in 2014 in Engeland heeft uitgevoerd, bleek dat vrouwen van elke tien cosmeticaproducten die ze kopen er maar één gebruiken. Oeps! Dat wil zeggen dat deze vrouwen tijdens hun leven 5.846 schoonheidsproducten verspillen. Laat staan wat voor een berg geld en verpakkingsmateriaal er zomaar wordt weggegooid… Probeer je make-up en huidverzorgingsproducten daarom eerst helemaal op te maken voordat je iets nieuws aanschaft. En dat is heus moeilijk weten wij uit ervaring, omdat er bijna dagelijks zoveel verleidelijks deze markt op komt. Oh en nog een belangrijk advies: laat je niet verleiden tot het kopen van grootverpakkingen of ‘2 plus 1 gratis’ aanbiedingen. Tenzij je er zeker van bent dat je er niet snel op uitgekeken raakt en het product tot op de bodem gaat opmaken ;-).
4. Stop de verslaving aan vochtige doekjes
Zijn ze bij jou ook in zowel de keuken als de badkamer te vinden? Vochtige, reinigende doekjes zijn in bijna elk huishouden (zeker met kids) razend populair. De aarde en je lijf zijn er alleen wat minder blij mee. Veel mensen realiseren zich niet dat vochtige doekjes niet gewoon ‘natte wegwerp lapjes’ zijn. Reinigingsdoekjes worden gemaakt van katoen, maar bevatten ook synthetische of plastic vezels (zoals polyester en polypropyleen) waaraan vochtinbrengende, reinigende en conserveermiddelen zijn toegevoegd. Wees verstandig en gooi die doekjes de deur uit. Gebruik handgel om je handen snel schoon te maken en maak wc papier vochtig met kraanwater en eventueel wat zeep. Toch verslingerd aan vochtig toiletpapier? Gooi de doekjes dan op z’n minst in de prullenbak, aangezien ze niet in water oplossen zoals wc papier. Tara geeft in haar boek nog veel meer ‘groene alternatieven’ voor de beroemde vochtige doekjes.
5. Zorg goed voor je spullen
We zijn het er vast allemaal over eens dat het aanschaffen van minder spullen van grote invloed is op een gezondere aarde. En als je iets koopt, vraag je dan af of je het echt nodig hebt of dat de behoefte is ontstaan vanuit een impuls, automatisme of het opvullen van een bepaalde leegte die je liever niet voelt. Stel, je staat op het punt om een nieuwe yogamat aan te schaffen. Weet dat er voor het maken van één yogamat zo’n 925 liter water nodig is. Probeer daarom te kiezen voor een duurzaam geproduceerd exemplaar. Zorg je vervolgens goed voor je mat, dan kan deze tientallen jaren meegaan. Geef je oude yogamat een tweede leven door ‘m als slaapmatje op de camping te gebruiken of als zitmatje in het park tijdens een zomerse picknick.
Over de auteur Tara Shine
Dr. Tara Shine is een expert op het gebied van klimaatverandering en adviseert wereldleiders, regeringen en maatschappelijke organisaties. Zij presenteerde ook tv-programma’s, waaronder Brave New World met Stephen Hawking in 2011.
‘Hoe je thuis de wereld kunt redden’, Tara Shine, €22,50, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!