Hallo-ween en hallo gekarameliseerde appels! Toen wij deze foto tegenkwamen, kregen we spontaan zin in Halloween. Het gekarameliseerde laagje verpest weliswaar de gezonde inborst van de appels, maar het is maar één keer per jaar Halloween dus knijp vooral een oogje dicht en duik de keuken in.
Halloween recept: gekarameliseerde appeltjes op een stokje
Halloween is in de negentiende eeuw door Ierse immigranten naar de Verenigde Staten gebracht, waar het nu vooral wordt gevierd door je zo griezelig mogelijk te verkleden. Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid. En zo kunnen wij kennis maken met deze overheerlijke gekarameliseerde appels, een recept dat perfect bij Halloween past! Dus zet een griezelfilm op, verstop je onder een stapel dekens en geniet van deze Halloween snack.
Deze ingrediënten heb je nodig voor de appels
- 4 appels
- 50 g boter
- 2 el basterdsuiker
- 1 tl kaneel
- 4 houten stokjes (of takjes uit het bos!)
of voor appel stukjes:
- 15 gr boter
- 2 appels, geschild en in stukjes
- 25 gr suiker
- ¼ tl kaneel
- ¼ citroensap
Zo maak je gekarameliseerde appels
- Verhit de boter, basterdsuiker en de kaneel in een grote pan met dikke bodem tot het mengsel een kleur krijgt.
- Bak de appels op middelhoog vuur goudbruin door ze steeds te draaien.
- Steek een houten stokje of takje in het midden van de appel en je gekarameliseerde appeltjes zijn klaar!
Of voor appel stukjes:
- Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker, kaneel en het citroensap toe en meng alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Je zult zien dat de suiker zal gaan karameliseren en een mooi laagje om de appelstukjes vormt.
- Voeg een klein scheutje water toe als je denkt dat het proces te snel gaat. Haal de appel uit de pan als deze mooi karamelbruin zijn.
- Serveer de gekarameliseerde appel warm of afgekoeld.
Benieuwd naar meer snack recepten? Hieronder nog wat inspiratie!
Snackrecept van Carolina van Foodie-ness: veggie muffins met cottagecheese
Recept: detox quesadilla’s voor snacken zonder schuldgevoel
Ayurvedisch lente recept: energyballs met citroen en maanzaad
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bronnen: Margriet, Rutger bakt