Volgens de eeuwenoude Chinese filosofie van Feng Shui is je woning de ultieme plek om je identiteit tot uitdrukking te brengen én goed voor je levensenergie te zorgen. Want ‘zoals jij bent, zo is je huis, en zoals je huis is, zo ben jij,’ zeggen de Chinezen. Hieronder lees je meer over Feng Shui.
Wat is Feng Shui?
Feng Shui is een 3000 jaar oude filosofie die zich bezighoudt met (het opheffen van) energetische blokkades in je woonomgeving. Hoe minder blokkades, hoe positiever de stroom van levensenergie (Chi) in je huis en hoe beter jij je voelt. Fysiek én mentaal. De stroom van levensenergie in je woning heeft namelijk invloed op de stroom van levensenergie in jou, en andersom.
Feng Shui betekenis
De letterlijke betekenis van Feng Shui is wind en water, naar het boek Zang Shu dat zegt: ‘Chi drijft op de wind en verspreidt, maar blijft waar het water tegenkomt.’
Feng Shui regels
Er zijn verschillende Feng Shui stromingen en methoden. Vaak spelen de concepten van yin en yang en het principe van de 5 elementen een grote rol. Een greep uit de basisprincipes van Feng Shui:
- Houd deuren het liefst zo veel mogelijk vrij, zodat de levensenergie goed door kan stromen.
- Plaats in de slaapkamer het bed met zicht op de deur en gebruik voornamelijk natuurlijke materialen in deze ruimte. Probeer elektronische apparaten weg te houden.
- Plaats in de woonkamer de banken en stoelen naar elkaar gericht in een vierkante of rechthoekige vorm, met voldoende vrije ruimte zodat de energie goed kan circuleren.
- In de badkamer is het Water element veel aanwezig. Om de balans tussen de elementen te behouden is het aan te raden om met hout en planten te werken in de badkamer.
- Zorg voor afgesloten opbergruimtes.
- Spiegels spelen een belangrijke rol binnen Feng Shui. Ze verdubbelen alles wat je ziet, dus plaats ze bewust tegenover een uitzicht op de natuur, een mooi kunstwerk of een mooi gedekte eettafel. Gebruik geen spiegel in een rommelige kamer; dan creëer je nog meer chaos, zeker in een kleine woning. Pas ook op met spiegels in je slaapkamer, het domein van vrouwelijke Yin energie. Spiegels kunnen je nachtrust verstoren omdat ze veel actieve Yang energie genereren.
- Mooie groene planten of huisdieren herinneren er ons met hun aanwezigheid aan dat we levende wezens zijn en graag omringd worden door leven en levenskracht. Dat levert niet alleen een positieve bijdrage aan de kwaliteit van energie op, maar zorgt ook voor gronding.
- Zeg gedag tegen spullen waar je onverschillig over bent en omring je alleen met dingen die betekenis voor je hebben.
Feng Shui kleuren
Binnen de Feng Shui heeft kleur een belangrijke functie. Kleur maakt zichtbaar wat de kwaliteit is van de energie waarmee je je omringt. Kleur geeft beweging, licht en expressie aan je leven en kan – zo heeft de wetenschap bewezen – ook je humeur boosten. Kleur wordt gevoeld en ervaren: je lichaam en emoties reageren er direct op, zonder tussenkomst van je denkende brein. Via kleur maak je ook direct contact met de wereld van het Feng Shui-element dat bij die kleur hoort. Een aantal voorbeelden:
- De kleur groen is verbonden met het element Hout en staat voor avontuur, vernieuwing en bloei.
- Wit, grijs en pastel zijn verbonden met het element Metaal en zorgen voor duidelijkheid en helderheid.
- Rood staat voor het element Vuur en brengt kracht en weerbaarheid.
- Blauw en turquoise representeren het element Water en brengen verstilling en verkoeling.
- Warme aardetinten zoals beige, lichtbruin en okergeel zijn verbonden met het element Aarde en brengen gronding, veiligheid en troost.
Feng Shui inrichting
Je weet nu dat Feng Shui over de inrichting van je huis in de brede zin van het woord gaat. Dus over de manier waarop je meubels en decoratie-items plaatst, de kleuren en materialen die je gebruikt, en ook welk doel elke ruimte krijgt. Wil je zo veel mogelijk leren over hoe je Feng Shui in jouw unieke woonruimte kunt inzetten, overweeg dan om een Feng Shui expert in te schakelen.