Vergis je niet, Esther Perel is helemaal vóór lief zijn voor jezelf. Maar ze waarschuwt: het begrip self-love dreigt een synoniem te worden voor gecommercialiseerd individualisme. Waar hebben we het idee vandaan gehaald dat zelfliefde iets is wat we zonder hulp van anderen kunnen cultiveren? Hoe je het ook wendt of keert zegt Perel, we hebben elkaar hard nodig, óók als het om zelfliefde gaat. In deze onzekere tijden komt het belang van verbondenheid zelfs extra aan het licht. In noodsituaties voel je namelijk pas echt dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Laten we dat gevoel vasthouden wanneer we onze cocoon straks weer mogen verlaten…
Relatietherapeute Esther Perel: dit is wat self-love, juist nu, écht zou moeten betekenen
Het begrip self-love wordt vaak over één kam geschoren met ‘self-care’. Zelfliefde roept daardoor al snel beelden op van avondjes zonder telefoon, mét gezichtsmasker en luxe geurkaarsen. Natuurlijk, goed voor jezelf zorgen is ontzettend belangrijk. Maar Esther Perel noemt dat liever geen self-love, maar zelfredzaamheid. Haar definitie van self-love komt veel dichter bij wat je ‘zelfvertrouwen’ of ‘eigenwaarde’ zou kunnen noemen. En bij de versterking daarvan spelen de mensen om je heen een grotere rol dan je denkt.
Zelfliefde zonder prijskaartje
Voor Esther Perel is zelfliefde veel meer dan jezelf insmeren met dure bodylotion. Het gaat over terug kunnen veren na een tegenslag. En over niet geloven in die boze preek die je jezelf geeft wanneer je iets niet goed doet. Echte zelfliefde betekent óók erkennen dat je als individu ‘incompleet’ bent. En dat dat is hoe het hoort te zijn. Perel schrijft: ‘It’s about letting others love us even when we feel unlovable, because their version of us is often kinder than our own.‘ Dat betekent niet dat je zelfliefde afhangt van de ander. Maar wél dat die het sterkst is wanneer je de ander volledig toelaat en laat bijdragen aan jouw emotionele welzijn. Perel geeft een voorbeeld: onlangs was ze op weg naar het vliegveld toen ze besefte dat ze haar paspoort en portemonnee vergeten was. Dertig jaar geleden was ze woedend op zichzelf geworden. Nu haalde ze diep adem en bleef ze kalm. Ze belde haar assistent voor hulp, haar man voor steun, en een vriendin om koffie mee te gaan drinken nu ze nergens meer heen hoefde. ‘For me, this is self-love. And look how many people it involved.‘
Waarom doet dit er vooral nu toe?
Veel mensen brengen nu meer tijd alleen door, in hun eigen vertrouwde omgeving. Misschien denk je wel: dit is mijn kans! Nauwelijks sociaal contact, nu moet ik mijn self-care gereedschapskist wel ondersteboven keren. Grote kans dat je je toch niet 100 procent aan je rituelen kunt overgeven. Dat komt omdat deze tijd om bewuste verbinding vraagt. Om hulp geven en durven te vragen om steun. Om eerlijk met elkaar delen hoe het écht met ons gaat en waar we bang voor zijn. Om ons niet schuldig te voelen over onze voorrechten, maar ook zeker niet om onze zorgen. ‘Leven en laten leven’ kan in deze tijd maar beter ‘leunen en laten leunen’ zijn. Zo houden we elkaar samen omhoog.
Hoe scoor jij?
Ten slotte deelt Perel nog een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om te kijken hoe jij scoort als het om (verbonden) zelfliefde gaat:
1. Kan ik erkennen dat ik iets heb verpest zonder te denken dat ik niets waard ben?
2. Kan ik ergens spijt van hebben zonder het gevoel te hebben dat ik in een afgrond val?
3. Kan ik verantwoordelijkheid voor iets nemen zonder mezelf de schuld te geven?
4. Kan ik mijn excuses aanbieden in plaats van maar stilletjes hopen dat iedereen het vergeet?
5. Kan ik door mijn schaamte heen gaan wanneer ik een contact heb laten verwateren, en de eerste stap naar verbinding zetten?
6. Kan ik onthouden dat ik oké ben, zelfs al gaat de persoon die mij heeft gekwetst nooit erkennen dat hij/zij me pijn heeft gedaan?
7. Kan ik me laten trakteren op koffie, een film of een etentje zonder me schuldig te voelen?
8. Kan ik anderen helpen zonder direct te denken dat ze iets van me willen?
9. Kan ik bij mijn eigen punt blijven, ook als ik geen bevestiging krijg?
Is het antwoord op veel vragen ‘nee’? Maak je vooral geen zorgen. Zie het als uitnodiging om te gaan bouwen aan een gevoel van eigenwaarde, in verbinding met de mensen om je heen. Deze tijd van leunen en laten leunen leent zich daar uitstekend voor.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: estherperel.com
Meer lezen van Esther Perel?
Esther Perel over monogamie als een bewuste keuze
Esther Perel: met deze gouden tips haal je het meeste uit een eerste date
Esther Perel: zó zet jij je 5 zintuigen in om een erotisch leven te leiden (samen met je partner)