videocam WEBINAR | De 12 heilige nachten met Muriël Dalmulder - 22 december, 19.00 u

Heb jij (pre)diabetes? Hieraan herken je de eerste symptomen

Body
diabetes

Volgens recente cijfers van het RIVM hebben ruim 1,1 miljoen Nederlanders diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Daarnaast zijn er 1,4 (!) miljoen Nederlanders tussen de 40 en 75 jaar met prediabetes. Dit is een voorstadium van diabetes type 2 die ongemerkt al schade aanricht. In een notendop betekent diabetes dat je lichaam je bloedsuikerspiegel niet (meer) in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig of helemaal geen insuline meer aanmaakt. Charlotte Pots is diabetes lifestylecoach én ervaringsdeskundige. Zij pleit voor een holistische benadering van diabetes. En dat begint bij het herkennen van de symptomen.

Wat is (pre)diabetes en hoe herken je de eerste symptomen van suikerziekte?

Diabetes werd vroeger ook wel suikerziekte genoemd. Dat maakt meteen duidelijk waar de ziekte over gaat: bij diabetes is je bloedsuikergehalte verhoogd. Dit kan twee oorzaken hebben. Ofwel maakt je lichaam geen of onvoldoende insuline aan, ofwel werkt de geproduceerde insuline onvoldoende. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen. Hierdoor stapelt het zich op in het bloed. Het gevolg? Te hoge bloedsuikerspiegels. Die putten je niet alleen uit, ze zijn ook niet zonder risico.

Onzichtbaar ziektebeeld

Diabetes deelt niet meteen een tik uit. De gevolgen laten zich pas vele jaren later zien. Denk aan hart- en vaatziekten, nierklachten, voetproblemen, blindheid… Dat onzichtbare ziektebeeld maakt het voor velen moeilijk om hun gezondheid aan te pakken. Terwijl het cruciaal is om problemen te voorkomen. Leven met diabetes is topsport. Diabeten moeten elke dag opnieuw rekening houden met hun bloedsuikerspiegel. Zonder een vrije dag.

Diabetes type 2, symptomen

De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Zij hebben te weinig insuline in het lichaam en reageren daar ook niet meer goed op. Het komt vaak voor dat mensen diabetes type 2 hebben zonder dat ze het weten. Veel symptomen lijken op dingen die iedereen wel eens heeft zoals een futloos gevoel. Daarnaast geeft je lichaam de volgende noodsignalen:

  • vaak dorst hebben en veel plassen
  • last van ogen (rode en branderige ogen, wazig zien
  • dubbel zien of slecht zien
  • slecht genezende wondjes
  • kortademigheid of pijn in je benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals een blaasontsteking

We weten niet precies waardoor diabetes type 2 ontstaat. Je krijgt eerder diabetes type 2 als het in je familie zit, als je te zwaar bent en als je weinig beweegt. Maar er zijn ook mensen die super gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen.

Diabetes type 1, symptomen

Er zijn ook mensen bij wie het afweersysteem de cellen vernielt die insuline aanmaken. Het afweersysteem vergist zich dus. Dan heb je diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag bloedsuikers meten en insuline spuiten of een pompje dragen. Ze kunnen geen hap eten zonder te berekenen hoeveel insuline ervoor nodig is. Diabetes type 1 wordt meestal snel ontdekt. Iemand met onbehandelde diabetes type 1 drinkt heel veel, valt af en voelt zich in korte tijd zo ziek dat hij wel naar de huisarts gaat. Bij diabetes type 1 zijn mogelijke symptomen:

  • veel dorst en veel plassen
  • afvallen zonder duidelijke reden
  • je ziek en beroerd voelen
  • veel honger hebben (of juist helemaal niet)
  • wazig zien
  • misselijk zijn of overgeven

Herken je deze symptomen? Ga dan naar de huisarts. Een test met een druppel bloed geeft aan of je misschien diabetes hebt. Zonder behandeling blijven er veel te veel suikers in je bloed zitten. Wanneer de bloedsuiker echt heel hoog is, kan je flink ziek worden of flauwvallen. zelfs in coma raken.

Diabetes ervaringsdeskundige

Charlotte Pots is diabetes lifestylecoach én ervaringsdeskundige. Charlotte: “Op mijn veertiende kreeg ik de diagnose diabetes type 1. Volgens de artsen viel het allemaal wel mee. Als diabeet mocht ik bovendien alles eten. Het liefst light, mager en vijf keer per dag. Met bijhorende insulinedosis, aangepast aan de koolhydraten intake. Naarmate ik ouder werd zat ik steeds minder goed in mijn vel. Het kostte me – de lekkerbek die ik ben – heel wat moeite om de ‘juiste’ voeding te eten. Mijn bloedsuikerspiegel schoot alle kanten op, net als mijn stemmingen.”

Burn-out

In 2016 ging het spreekwoordelijke licht uit. Charlotte: “Ik was op. En dat was niet enkel te wijten aan mijn veeleisende job. Mijn gezondheid vergde al 23 jaar lang het uiterste van me. Elke dag opnieuw. Mijn burn-out dwong me om stil te staan bij wat anders moest. Ik had genoeg van de hoge insuline dosissen die mijn bloedsuiker stabiel moesten houden, maar me eigenlijk op een glucose rollercoaster deden belanden. Ik moest en zou mijn gezondheid weer in eigen handen nemen en ging zelf op zoek naar een oplossing.”

Holistische kijk op diabetes

Charlotte: “De opleiding Orthomoleculaire gezondheidszorg die ik in Gent ging volgen was een belangrijke eyeopener. Met mijn eigen ervaringen als toetssteen leerde deze studie me op een holistische manier naar diabetes kijken. Ze toonde me de weg naar kPNI (klinische neuro-immunologie). Dit is een erkende wetenschap die focust op de wisselwerking tussen de psyche, het zenuwstelsel, de hormoonhuishouding, het immuunsysteem en sociologische factoren. Bij een chronische ziekte als diabetes is de balans tussen deze vijf systemen die samen je gezondheid bepalen zoek. kPNI helpt ze weer in evenwicht te brengen en zo je gezondheid te herstellen.

Diabetesrugzak

Deze wetenschap heeft mijn kijk op diabetes veranderd. Ik weet hoe zwaar de diabetesrugzak kan wegen. Maar gelukkig weet ik intussen ook dat een gezond én gelukkig leven met diabetes wél kan. Als ervaringsdeskundige en orthomoleculaire therapeut coach ik mensen zodat ze zichzelf en hun ziekte op de eerste plaats leren zetten. Ik leer hen weer vertrouwen op hun lichaam en opnieuw grip krijgen op hun diabetes en alle facetten die daarbij komen kijken.”

Waarom pleit jij voor een holistische kijk op diabetes?

Charlotte: “Ik geloof niet dat diabetes louter iets lichamelijks is. Het is veel meer dan een verstoorde bloedsuikerspiegel. Ook psychologische, emotionele en spirituele aspecten spelen mee. En voor die laatste drie heeft de klassieke geneeskunde te weinig oog. Dat betekent niet dat de klassieke geneeskunde ‘fout’ is. In tegendeel, als type 1 diabetespatiënt kan ik niet zonder. Maar het is niet de enige manier om mensen ‘beter’ te maken.

Complementaire geneeskunde

Je kan mijn manier van denken zien als een pleidooi voor de zogenaamde ‘complementaire’ geneeskunde. Lichaam en geest worden vaak apart bekeken, maar zijn met elkaar verbonden. In mijn Celebrate Life with Diabetes Leefstijlplan bekijk ik je gezondheid met een holistische bril. Het plan is gebaseerd op 8 pijlers die de basis van een gezonde leefstijl vormen. Niet alleen je bloedsuikerspiegel is belangrijk. Ook voeding, bewegingspatroon, leefomgeving, mindset, bioritme, stressreductie en evenwichtige relaties dragen bij tot een gezondere levensstijl.”

De 8 pijlers van een gezonde leefstijl

1. Bloedsuikerspiegel

Bij type 1 diabetes blijft medicatie een belangrijk hulpmiddel. Genezen van diabetes kan helaas nog niet, maar hoe minder insuline je gebruikt, hoe beter. Ik help je jouw bloedsuikerspiegel beter te begrijpen en onder controle te houden.

2. Voeding

Kiezen voor de voeding die bij jouw lichaam past, brengt je bloedsuikerspiegel, je medicatiedosis en het risico op complicaties naar omlaag. Hoe je dat doet? Onthoud dat de natuur jouw grootste voedingsleverancier is.

3. Bewegen

Voor diabeten is regelmatig extra belangrijk. Het doet je gevoeligheid voor insuline stijgen, waardoor jij minder medicatie nodig hebt. Elke dag naar de fitness hollen? Wees gerust, zo ver hoef je niet te gaan. Met een aantal dagelijkse krachtoefeningen en eenvoudige tips kom je al een heel eind.

4. Stressmanagement

Stresshormonen doen je bloedsuikerspiegel schommelen. Samen gaan we op zoek naar jouw stressoren. Ik leer je weer vertrouwen op de signalen van je lichaam en geest en zo spanningen in te ruilen voor ontspanning.

5. Slaap

Overdag is je insulinegevoeligheid hoger dan ’s nachts. Gelukkig maar, want overdag heb je meer insuline nodig om je voeding te verwerken dan ‘s nachts. Maar wat als dat natuurlijke bioritme door slaapgebrek verstoord wordt? Niet alleen je lichaam begint dan tegen te sputteren, ook je bloedsuikerspiegel geraakt uit balans. Zelfs één nacht minder goed slapen heeft zijn gevolgen. Een goed evenwicht tussen activiteit en rust is belangrijk om je lijf draaiende te houden.

6. Omgeving

Diabetes heb je niet alleen. Het beïnvloedt ook het leven van je partner, je kinderen, je familie en vrienden. Je verdient een eigen dreamteam: een kring van mensen rondom jou die je ondersteunen en met je meedenken. Een positieve omgeving en oprechte verbindingen met anderen zorgen voor rust in je hoofd en maken je gelukkig.

7. Hormonen

Hormonen sturen onze organen aan en regelen alle belangrijke lichaamsprocessen in ons lijf. Bij heel wat ziekten en aandoeningen ligt een hormonaal tekort of onevenwicht aan de basis. Ook bij diabetes. Als orthomoleculair therapeut help ik jou een inzicht te krijgen in jouw hormoonhuishouding. Met de juiste voeding en – indien nodig – voedingssupplementen kunnen we de hormonenproductie bijsturen en het evenwicht herstellen.

8. Mindset

Toen ik mijn kijk op de dingen veranderde, veranderden de dingen waarnaar ik keek. Ik kon mijn diabetes een plaats geven. Als coach help ik jou in beweging. Oude patronen door nieuwe vervangen lukt niet van vandaag op morgen.

Celebrate Life with Diabetes Leefstijlplan

Charlotte: “Ieder mens is anders. Soms heeft een pijler wat meer aandacht nodig, soms hebben ze allemaal extra ondersteuning nodig en duurt het traject iets langer. Bij een specifieke vraag kan een consulatie al voor een andere kijk zorgen. Voor een echte verandering mik ik op een traject van zes maanden.” Kijk voor meer informatie op de site van Charlotte.

Bron: Diabetesfonds

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.