Dadels zijn zó zoet en romig dat we zelf ook bijna niet kunnen geloven dat ze gezond zijn. En toch is het zo. Mits je ze met mate eet. Deze steenvruchten zitten bomvol vezels, antioxidanten en belangrijke mineralen zoals magnesium en ijzer. En de woestijnsnack staan zelfs bekend om zijn lustopwekkende eigenschappen…
Dadels: waarom deze woestijnsnack gezonder is dan je denkt…
Meestal zijn the sweet things in life niet al te gezond. Maar dat geldt niet voor dadels. Deze woestijnsnacks hebben namelijk een hoge voedingswaarde en worden om die reden veelvuldig gegeten tijdens de Ramadan. Ze gaan het hongergevoel tegen en dat komt natuurlijk goed van pas als je alleen maar tussen zonsondergang en zonsopkomst mag eten. Vaak wordt het vasten verbroken door het eten van een paar dadels. Maar een hoge voedingswaarde is niet voldoende om het te schoppen tot de gezondste woestijnsnack ever. Daar is meer voor nodig. Zo zijn dadels rijk aan ijzer, magnesium en kalium. Deze mineralen verlagen je bloeddruk. Daarnaast bevatten de steenvruchten (vruchtensoorten met een steenachtige pit) veel vitamine C en zijn ze rijk aan antioxidanten. Daardoor hebben dadels een gunstig effect op ontstekingen. Heb je last van obstipatie? Net als pruimen zitten dadels vol vezels en werken ze laxerend. Week ’s nachts een paar dadels in water en eet ze in de ochtend. Je zult zien dat je stoelgang versoepelt.
Snoepvervanger
Zelf zie ik dadels vooral als een verantwoorde snoepvervanger. Ik eet, ondanks alle gezonde eigenschappen, echter niet meer dan één of twee dadels per dag. In één dadel zit namelijk gemiddeld 6 gram suiker, behoorlijk wat dus. Maar dadels zijn nog altijd een stuk gezonder dan koekjes en snoepjes die van de lopende band rollen en bol staan van de synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen. Zorg er wel voor, dat je ongesuikerde, liefst 100% biologische dadels koopt, vers van de tak. Zelf vind ik de biologische dadels van Yogi & Yousef heel lekker. Deze dadels zijn afkomstig uit Saudi-Arabië en bevatten geen toegevoegde suikers. Daarnaast zijn ze vrij van pesticiden. Je krijgt dus geen xeno-oestrogenen binnen die de hormoonbalans in je lijf kunnen verstoren.
Afrodisiac
Nog niet overtuigd? Het schijnt dat je dadels ook heel goed kunt gebruiken als afrodisiac. Ze zijn een onuitputbare bron van energie en staan in de Arabische cultuur bekend als een heilige vrucht die zorgt voor onvergetelijke nachten. Dit geheime recept wil ik je dan ook niet onthouden:
- laat een handvol dadels 12 uur lang weken in geitenmelk (verwijder indien nodig alle pitten)
- Pureer de dadels vervolgens in dezelfde melk
- Voeg wat karwijzaad en honing toe
- Giet je zelfgemaakte afrodisiac in een mooi schaaltje, pak twee lepeltjes en geniet…
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!