Thomas Tukker (47) komt uit Amsterdam en is één van de wereldwijd 26 mentorship studenten van de beroemde movement teacher Ido Portal. Een paar jaar geleden zette hij Crazy Monkey op: de eerste studio in Europa waar les wordt gegeven volgens de methodiek van Ido. Het is een bijzondere methode die je helpt bij het ontwikkeling van beweging in de breedste zin van het woord. Ik volgde een aantal lessen bij Thomas en raakte in de ban: dit is zo’n toffe manier van met je lichaam en geest werken. Dat moet op Holistik. Bij deze het verhaal :-).
Movement als levensgids: Ido Portal bedacht methode waar je sterk, lenig en vitaal oud mee wordt
Movement is de leer van beweging in de ruimste zin van het woord. Daar ligt echter ook meteen het probleem om het te begrijpen. We hebben een referentiekader dat bestaat uit gymlessen op school en verschillende sporten. Maar movement is compleet anders dan alles wat je kent. Volgens Thomas is het zelfs een heel ‘nieuwe’ manier van leren, denken, trainen, begrijpen, voelen, werken. ‘Nieuw’ tussen aanhalingstekens omdat veel van de technieken niet nieuw zijn. Het is alleen nog nooit zo gecombineerd en gepresenteerd…
Waarom gaat movement dieper dan een workout in de sportschool?
Een workout in de gym wordt vaak gedaan met als doel om het lichaam te shapen. Of zoals Ido dat noemt ‘reverse engineering the human body’. Men heeft een plaatje in het hoofd van hoe men eruit zou willen zien, en door specifieke oefeningen probeert je dat te bereiken. Een ander doel waar vaak hard aan gewerkt wordt is fitheid, zoals in Crossfit. Super fitte mensen zijn mooi, maar niet ons doel. In yoga wordt veel aan flexibiliteit en innerlijke rust gewerkt, ook zeer specialistisch. Ido heeft als uitgangspunt het concept beweging. Dat houdt meteen in dat voorgaande onderwerpen daarin geïntegreerd worden. Workouts in de gym of yoga zijn vanuit dat oogpunt slechts een klein onderdeel van het grote onderwerp beweging. Beweging is de rode draad door ons leven, je begint met bewegen in de buik van je moeder en het eindigt als je de laatste keer uitademt. Je leeft in een bewegingsmachine dus onze methodiek is het leven zelf. Ook ademhalingstechnieken, meditatie en niet bewegen vormen onderdelen van deze uitgebreide kijk op beweging. Met het grote voordeel dat we geen dogma’s hebben hoe alles hoort. Door Ido hebben we een duidelijke werkwijze hoe we de verschillende onderwerpen tackelen. Balans, kracht, mobiliteit, oog-hand coördinatie, voetenwerk, ritme, stilte, dans, strategie en object manipulatie komen aan bod. We werken met een sterke discipline, een vrij traditionele manier van trainen die je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Zonder ego, zonder verwachtingen.
Wat sprak jou aan in de methode van Ido Portal?
Thomas: De sterke manier van lesgeven was het eerste dat mij opviel toen ik voor het eerst een workshop deed, en daarnaast de generalistische aanpak van het lichaam. No stone unturned. Dat bestaat nergens in een andere discipline, Ido Portal is de pionier op dat gebied. Ook is het een levende practice, niks ligt vast. Movement Culture vandaag de dag is anders dan een paar jaar geleden, het blijft veranderen. Dit komt omdat het onderwerp zo breed is en omdat Ido zichzelf continue als student van beweging zet. Hij is de meest actieve student van ons allemaal, werkt met een grote drive uren per dag aan dit onderwerp. En na bijna 20 jaar betekent dit dat er waarschijnlijk niemand is met meer ervaring op zo’n breed gebied. Hij is onbeperkt in de mogelijkheden om met anderen te werken en daar maakt hij al lang en veelgebruik van. Hij zoekt naar mensen met de ‘blueprint’, die op hun gebied iets bijzonders ontdekt hebben. En dat vind ik heel fascinerend.
Wat wil je met Crazy Monkey neerzetten?
Thomas: Wat Amsterdam miste is een plek zoals we die nu gecreëerd hebben. Het is een kruising tussen een gym, een dans/yoga studio en een educatieve instelling. Crazy Monkey is ook de Europese studio voor de Ido Portal methode op dit moment. We hebben een community gemaakt rond de methode waardoor andere (ook vaak internationale) practitioners zich meteen thuisvoelen bij ons. Ieder jaar organiseren we meerdere workshops van Ido Portal en die zijn altijd uitverkocht.
Is deze vorm van bewegen voor iedereen?
Thomas: ‘Voor iedereen met een lichaam’ zeggen we altijd met een knipoog. Wij werken soms in een les met een jongen van 11, een moeder van 3 kinderen en een Olympische atleet op hetzelfde moment. No levels. De studio in Tel Aviv heeft een gehandicapte dame zonder benen die al jaren meedoet, dat is toch waanzinnig? Om je vast twee voorbeelden te geven die een basis vormen van Ido’s methode: de resting squat (30 dagen lang 30 minuten in ‘resting squat blijven staan) en 7 minuten per dag hangen. Voor beiden zijn Facebook groepen die je helpen opbouwen en je er thuis mee kunt oefenen. Zie Resting Squat en Hanging.
Is Movement de toekomst?
Thomas: Als je het mij vraagt staan we aan de wieg van een nieuwe kijk op bewegen. Het is in elk geval duidelijk dat we iets goed doen. Dat zie je aan de resultaten van de studenten bij Crazy Monkey en natuurlijk bij alle topatleten die Ido zelf traint. Voor mensen die open staan voor deze bewegingsmethode is er geen weg meer terug. De ‘road to complexity’ is onomkeerbaar. Alles in het leven beweegt richting een hogere complexiteit, dat is al zo sinds de oerknal. Kijk voor meer informatie en het lesrooster op crazymonkey.nl.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Photocredits: Thomas Tukker