5 culinaire tips én recepten voor een vegan barbecue: van zwarte bonenburger tot vegan cheese

Food
vegan bbq, barbecue
Simone Scheijen

Simone Scheijen
26.05.2018

Yes, de zon schijnt weer en de vooruitzichten zijn nog steeds zomers. En dat kan maar één ding betekenen; Nederland gaat massaal aan de bbq. Maar een BBQ zonder vlees? Echt, het kan. En het is nog lekker ook. De vega(n) alternatieven in de supermarkt zijn er in overvloed. Van vegetarische kipstuckjes tot seitanworstjes, zigeunerschnitzels en vega(n) visburgers. You name it, they have it! Je zou er bijna keuzestress van krijgen… Mocht je dit weekend de kolen aansteken, dan hebben wij een paar tips voor je. Vegan barbecuen doe je zo!

5 culinaire tips én recepten voor een vegan barbecue: van zwarte bonenburger tot vegan cheese

1. Burger van de grill

Je kunt natuurlijk een stapeltje vegan burgertjes inslaan bij de supermarkt om de hoek. Maar de allerlekkerste maak je natuurlijk gewoon zelf. Onze favoriet? Eentje gemaakt van zwarte bonen die je in een handomdraai maakt, weinig ingrediënten bevat maar verrukkelijk smaakt. 

  • 400 gram gekookte kikkererwten
  • 200 gram zwarte bonen
  • 2 eetlepels (glutenvrij) meel
  • halve theelepel paprikapoeder
  • halve theelepel komijnpoeder
  • theelepel Harissa
  • sap van een halve citroen
  • Mix de bonen en kikkererwten in een blender. Voeg de paprikapoeder, komijnpoeder, harissa, citroensap, zout en peper en het meel toe. Blijft het deeg nog te nat om er burgers van te maken? Voeg wat extra meel toe.

Heerlijk op een broodje met wat blaadjes sla, avocado, hummus, tomaat en taugé. Tip: top je burger af met een plakje plantaardige cheddarkaas, die smelt ook gewoon op de grill.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2. Vegan Saté

Geen bbq zonder vlees kun je wel zeggen. En wie denkt dat daar een spiesje kip of varken bij hoort heeft het mis. Sterker nog, misschien maak je nog wel lekkerdere saté op veganistische wijze. Gewoon van (gerookte) tempeh maar ook van lupeh, tofu of seitan. Maak een marinade van sojasaus, citroensap, een teentje knoflook, liquid smoke, (kokosbloesem)suiker en sambal en laat dit een nachtje of tenminste een paar uur intrekken. En ook de pindasaus staat binnen enkele minuten op tafel. Een paar lepels pindakaas, scheutje sojasaus, theelepel sambal en wat geraspte kokos en je eet nog net niet je vingers erbij op… 

3. Do it yourself: vegan saus

Wie aan een gezellige barbecue denkt, ziet een tafel vol met flesjes, potjes en bakjes saus. Helaas is het aanbod veganistische sauzen in de winkel nog niet heel erg groot. Een potje vegan mayo vind je nog wel, maar veel verder dan dat kom je helaas nog niet. Ook de lekkerste sauzen zijn gemakkelijk te maken. Bijvoorbeeld op basis van soja of haveryoghurt met wat verse peterselie, bieslook, een teentje knoflook, fijngesneden lente-ui en peper en zout, Maar ook een lekkere zelfgemaakte hummus of tomatensalsa gaan goed bij een burgetje. 

4. Heel veel veggies!

En dan begint het feest pas, want je kunt natuurlijk ook bijna alle groenten op de grill leggen. Smeer ze in met olijfolie en maak ze op smaak met wat Keltisch zeezout, of smeer ze in met wat plantaardige vloeibare rook voor een echte barbecue smaak. Maak gezellige groentespiesen van kastanjechampignons, courgette, aubergine paprika, artisjokharten en rode ui. En vergeet natuurlijk de maiskolf niet. Nog lekkerder met deze Sriracha aioli:

  • 90 gram rauwe cashews
  • 5 tenen knoflook
  • 60 ml water
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 el limoensap
  • zout & peper
  • 1 tl sriracha
  • 1 tl gerookte paprikapoeder, komijn en chilipoeder

Laat de cashews tenminste 15 minuten weken in heet water. Doe vervolgens alle ingrediënten in de blender en mix tot je een gladde romige saus krijgt.

5. Homemade vegan kaasjes

Een veganistische aardappelsalade met een sausje op basis van haverroom? Daar zeggen wij zeker geen nee tegen. Maar ook een gepofte aardappel van de grill met in plaats van zure room een cashew cream hoort bij onze favoriete zomer barbecue. En een vers stukje brood kan natuurlijk altijd. Probeer dan gelijk dit heerlijke smeerbare kaasje eens:

200 gram rauwe cashewnoten geweekt in water
Sap van een halve citroen
1 tl appelcider azijn
2 el edelgistvlokken
Klein teentje knoflook
Snuf zout en peper
Handjevol verse bieslook fijngehakt 

Laat de noten goed uitlekken en dep eventueel droog met wat keukenpapier. Voeg alle ingrediënten in een blender behalve de verse dille. Let op met de citroensap en azijn, het kaasje mag niet te dun worden. Haal alles uit de blender en leg op een vel bakpapier. Vorm het mengsel tot een rond kaasje ter grootte van een camembert, Vouw het bakpapier hier strak omheen en leg minimaal voor twee uur in de koelkast zodat het kaasje kan harden. Verdeel de bieslook vervolgens over het kaasje met eventueel wat extra zwarte peper. Leg vervolgens nog minimaal een uur in de koelkast. Et voilá een perfect alternatief voor het vertrouwde kuipje kruidenboter. Kortom, een barbecue zonder vlees kan gewoon. En is ook nog eens heel lekker en bijna net zo veelzijdig. Enjoy!

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link