Gezond én glutenvrij. Dat is deze broccoli pizza van de wereldberoemde Australische kok Donna Hay. Op 8-jarige leeftijd stond ze al in de keuken en is daar nooit meer weggegaan. Inmiddels heeft Donna 14 bestsellers op haar naam staan en is ze niet meer weg te denken uit kookboekenland. Ook haar nieuwste boek Week Light is een topper. Zoals we van Donna gewend zijn, staat dit boek boordevol eenvoudige recepten met groente in de hoofdrol. Zo ook deze broccolipizza. De bodem van broccoli en amandelmeel maakt deze pizza naast yummy ook glutenvrij.
Weekend recept van Donna Hay: glutenvrije pizza met een bodem van broccoli
Daar is die dan eindelijk! Een recept voor pizzalovers met een glutenallergie. Amandelmeel – waarvan de bodem is gemaakt – is namelijk glutenvrij. Het wordt gemaakt van gemalen, geblancheerde amandelen. Blancheren betekent dat de amandelen kort gekookt worden waardoor het bruine velletje loslaat. Een witte amandel blijft dan over. Deze noten zitten boordevol vitamines en mineralen zoals calcium, zink, magnesium, ijzer en verschillende B vitamines. Ook zitten amandelen vol met gezonde vetten en eiwitten. Wist je dat amandelen 20 gram eiwitten per 100 gram bevatten? Dat is evenveel als in vlees of yoghurt. Wow! Maar dit is niet alles. Ook broccoli – het andere hoofdingrediënt van de pizza – is rijk aan voedingsstoffen. Deze groene stronk bevat veel vezels, vitamine C, A, E, B, ijzer, bèta-caroteen en calcium. Een opscheplepel broccoli is zelfs genoeg voor je dagelijkse behoefte aan vitamine C en vitamine E. Reden genoeg dus om de keuken in te springen en jezelf te verwennen met deze broccoli pizza.
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor 4 personen
Broccolideeg
- 600 g broccoliroosjes, grofgesneden (ongeveer 2 stronken)
- 90 g amandelmeel
- 25 g parmezaan, fijngeraspt
- 3 eieren
- zeezout en grofgemalen zwarte peper
Zo maak je het broccolideeg
- Maal de broccoliroosjes met steeds een handje tegelijk in een foodprocessor fijn en schep in een grote schaal.
- voeg het amandelmeel, de parmezaan, eieren en zout en peper toe aan de broccoli.
- Schep alles goed door elkaar tot een samenhangend deeg (1 hoeveelheid).
Broccoli pizza Margherita
- 1 hoeveelheid broccolideeg
- 50 g parmezaan, fijngeraspt
- 300 g cherrytomaten, doormidden gescheurd, pitjes eruit geknepen.
- 2 bollen verse mozzarella van 125 g, in stukjes gescheurd
- handje oreganoblaadjes
- olijfolie extra vergine, om te besprenkelen
- basilicumblaadjes, voor erbij
- fijngeraspte parmezaan, extra, voor erbij
Zo maak je de broccoli pizza Margherita
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed twee ronde ovenplaten van 30 cm met bakpapier.
- Verdeel het deeg in tweeën en druk elke helft uit op een ronde ovenplaat zodat je 2 pizzabodems van 28 cm hebt.
- Bak deze bodems 20 minuten in de oven tot ze stevig en licht goudbruin van kleur zijn.
- Bestrooi de bodems met parmezaan en leg hier de tomaten en oregano op. Besprenkel met wat olie.
- Zet de pizza’s terug in de oven en bak nog 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
- Garneer de warme pizza’s met de mozzarella, bestrooi met de basilicum en extra parmezaan en dien op.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!