Een kookboek waar je humeur spontaan een opleving van krijgt. Die belofte maakt Vegan Soul Food helemaal waar. De maker achter al die vrolijke kleurtjes met een verrekte lekkere smaak is Jason Tjon Affo, bekend van de populaire blog The Indigo Kitchen. Jason deelt in dit kookboek zijn beste vegan recepten. Uiteraard met een tropisch tintje, vanwege zijn multiculturele afkomst. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een stapel bosbessen pancakes. Natuurlijk laten we je niet achter zonder het recept voor dit feestelijke ontbijt.
Recept uit Vegan Soul Food: de vrolijkste pancakes ever
Jason: “Dé traktatie voor mijn loved ones: een flinke stapel blauwgekleurde American pancakes! Ik maak dit recept regelmatig. Het leuke is dat je eindeloos kunt blijven variëren met toppings. Denk aan vers fruit, noten en notenboters, kokosyoghurt met vanille enzovoort.”
Deze verrukkelijke vegan pancakes hebben hun kleur te danken aan de blauwe spirulina. Qua kleur natuurlijk een match made in heaven met de bosbessen on top. Dit ontbijt is niet alleen een lust voor het oog, maar ook nog eens ontzettend gezond. Spirulina is rijk aan vitamine A en C, vitamine E (een krachtige antioxidant) en vitamine K (de énige vitamine met een bewezen verjongend effect). Om over de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen nog maar te zwijgen… Hieronder vind je het recept voor de vrolijkste pancakes ever.
Ingrediënten voor 10 pancakes
droge ingrediënten
- 300 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 3 el suiker
- 1 el gebroken lijnzaad
- 2 el blauw spirulinapoeder (optioneel)
natte ingrediënten
- 400 ml sojadrink
- 1 tl azijn
- 1 el vanille-extract
- 150 g bosbessen
- kokosolie
- lekker met
- 50 g geroosterde hazelnoten,
- grof gehakt
- agavesiroop of maple syrup
- kokosyoghurt
- vers fruit, zoals banaan of bessen
Zo bereid je de bosbes-pancakes in 30 minuten
- Meng de droge ingrediënten in een grote kom.
- Meng in een andere kom de sojadrink, azijn en het vanille-extract en laat dit 5 minuten staan.
- Voeg het sojadrinkmengsel en de bosbessen toe aan de droge ingrediënten en meng voorzichtig. Stop met roeren zodra het een geheel is, hierdoor blijven de pannenkoeken luchtig.
- Verwarm per pannenkoek 1 eetlepel olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Giet voor elke pannenkoek een halve soeplepel beslag in de pan.
- Wanneer er belletjes aan de bovenkant verschijnen, draai je de pannenkoek om en bak je deze nog 1 minuut.
- Garneer de pannenkoeken met geroosterde hazelnoten, agavesiroop, kokosyoghurt en vers fruit.
Vegan Soul Food, Jason Tjon Affo, €22,99 verkrijgbaar via bol.com.