Recept voor Moederdag: glutenvrij bananenbrood met pitten en zaden

by Evelyn van Hasselt 11.05.2018

Je moeder schonk jou het leven. Dan kun je op Moederdag natuurlijk niet met een suf bosje bloemen komen aanzetten. Het minste wat jij voor haar kunt doen is zelf iets bakken (en persoonlijk langs brengen uiteraard;-)). Wat dacht je van een smeuïg bananenbrood? Maar dan wél graag een glutenvrije variant verrijkt met gezonde pitten, zaden en gedroogd fruit. Want ook onze moeders gaan met hun tijd mee. Isa Hoes en Medina Schuurman weten precies hoe je zo’n bananenbrood 2.0 maakt en zijn zo lief het recept uit hun nieuwe I’M Lijfboek met ons te delen.

Recept voor Moederdag: glutenvrij bananenbrood met pitten en zaden

Terwijl ik dit schrijf ben ik met mijn 76-jarige moeder op reis in Vancouver, Canada. Voor veel mensen van haar leeftijd is een weekendje Texel misschien al een hele onderneming, maar niet voor mijn mama. We lopen elke dag meer dan 10 kilometer en ik sleep haar mee van de ene hippe koffiebar naar de volgende (vegan) saladbar. En ze probeert alles: van koffie verkeerd met amandelmelk (de havermelk hype is hier nog niet doorgedrongen) en chai latte tot cold pressed juices met kurkuma en vegan bananenbrood gemaakt van lupinemeel. Het bananenbrood is een blijvertje. En dus verras ik mijn moeder met onderstaand recept voor een brood vol met pompoen- en zonnebloempitten. Deze pitten bevatten tryptofaan. Je lichaam zet dit stofje om in het ‘gelukshormoon’ serotonine. Van dit bananenbrood wordt je moeder dus echt happy:-).

Deze ingrediënten heb je nodig

3 middelgrote bananen (rijp of ‘gevlekt’)
3 el agavesiroop/honing/ ahornsiroop
3 el zonnebloemolie
150 g amandelmeel
2 tl bakpoeder (glutenvrij!)
2 eieren
1,5 el amandelmelk/ havermelk/sojamelk/ halfvolle melk
2-3 el gedroogd fruit in stukjes (abrikozen, pruimen, rozijnen, dadels, etc.)
2-3 el zonnebloem en pompoenpitten
1 el gebroken lijnzaad

 En zo maak je het bananenbrood

Verwarm je oven voor op 175°C. Prak de bananen fijn in een kom met een vork of gebruik kort de staafmixer, en voeg de agavesiroop/honing toe. Roer de olie erdoor. In een grote kom doe je het amandelmeel en de bakpoeder, roer hier nu het bananenmengsel doorheen. Nu breek je de eitjes erin en schenk je de melk erbij. Roer alles goed door elkaar. Hierna voeg je het gedroogde fruit en de pitten/zaden toe. Bewaar nog wat pitten en zaden om de bovenkant van je brood mee te versieren. Schenk het mengsel in een ingevet cakeblik en versier dan de bovenkant eventueel nog met wat zaden en noten. Zet het in het midden van je oven op een rooster. Het duurt ongeveer 65 minuten voordat hij gaar is, maar omdat ovens nogal van elkaar verschillen zouden wij vanaf 40 minuten af en toe kijken of het niet aan het verbranden is. Als je er een satéprikker/vork in steekt moet hij er niet al te plakkerig uitkomen. Laat het brood afkoelen en verwijder het daarna voorzichtig uit de cakevorm en snij het in plakken.

Uit dit boek komt het recept

i'm lijf boek isa hoesJe moeder extra verwennen? Bak dan niet alleen een bananenbrood, maar geeft haar ook het boek waar het recept uit komt: I’M lijfboek van Isa Hoes & Medina Schuurman (€25, Kosmos). In I’M Lijfboek, de opvolger van Te lijf, vind je allerlei informatie over gezondheid, beweging, ontspanning en voeding (inclusief een paar hele fijne recepten!). Zie het als een leuk, praktisch en vooral mooi handboek voor alle vrouwen vanaf veertig.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN