Britse professor legt uit: in déze 3 dingen blinken authentieke mensen uit

Heart + Soul
authenticiteit

Het woord ‘authentiek’ komt van het Griekse woord authentikos wat staat voor handelen op eigen gezag. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen beslissingen en bent trouw aan jezelf op elk gegeven moment. En dat is lang niet altijd de gemakkelijkste weg in het leven. Waarom authenticiteit dan toch iets is om na te streven lees je hier.

Britse professor legt uit: in déze 3 dingen blinken authentieke mensen uit

Over authenticiteit bestaan allerlei misverstanden. Misschien wel de grootste misvatting is dat authenticiteit iets is wat mensen wel óf niet hebben. Authenticiteit is niet iets dat je bezit. En het is óók geen eindpunt. Het is een voortdurend proces dat gaat over de beslissingen die je neemt en hoe je tot deze beslissingen bent gekomen. Toch bestaat er zoiets als een ‘authenticiteitsformule’ en zijn er duidelijke overeenkomsten tussen mensen die authentiek in het leven staan. Volgens de Britse professor Stephen Joseph zijn er 3 dingen waar authentieke mensen in uitblinken: ze kennen zichzelf goed, ze zijn de baas over zichzelf en ze zijn bereid om zichzelf te zijn.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

1) Ken jezelf

Authentieke mensen kennen zichzelf. Ze hebben geleerd om naar hun innerlijke stem – hun intuïtie – te luisteren en begrijpen de complexiteit van hun eigen gevoelens. Ben je authentiek, dan ben je in staat om de waarheid over jezelf onder ogen te zien, hoe moeilijk dat soms ook is.

2) Wees de baas over jezelf

Een authentiek persoon laat zich niet door anderen verblinden zodat hij zijn eigen waarheid niet meer ziet. En dat is soms best lastig want de sociale druk om je te conformeren aan de mening van de groep kan groot zijn. Authenticiteit vraagt van ons dat we in staat zijn om onze wens ergens bij te horen en deel uit te maken van een groep kunnen overwinnen.

3) Wees jezelf

Authentieke mensen durven zichzelf te zijn. Ze bezitten zelfkennis, zijn eerlijk en transparant en staan voor waar ze in geloven. Ben je authentiek, dan zeg je wat je bedoelt. Echter zonder je vriendelijkheid te verliezen. Er is een groot verschil tussen authentiek zijn en bot doen.

Samen eisen deze 3 facetten van authenticiteit van ons dat we moedig zijn, bescheiden en toegewijd om de waarheid over onszelf onder ogen te zien. Zodat we ook de moeilijke dingen die gezegd moeten worden durven zeggen en, als we daartoe gedwongen worden, vechten voor datgene wat juist is.

Test je eigen authenticiteit

Ben je benieuwd hoe authentiek jij momenteel in het leven staat? Doe dan deze test en je weet het binnen een paar minuten hoe hoog jij scoort op de authenticiteitsschaal. En lees ook vooral het razend interessant boek van Stephen Joseph: Authenticiteit – jezelf zijn en waarom dat ertoe doet. Het boek is verkrijgbaar via Bol.com en kost €20,99.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Stephen Joseph, Authenticiteit – jezelf zijn en waarom dat ertoe doet.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link