Pamela Kribbe is de auteur van het boek ‘De verboden vrouw spreekt’, waarin zij een channeling met Maria Magdalena over de liefde heeft opgeschreven. Maria Magdalena was in haar tijd een verboden vrouw. Ze sliep met meerdere mannen en omarmde een vorm van spiritualiteit die afweek van de rigide, hiërarchische leren die door de religieuze machten werden opgelegd. Wij gingen in gesprek met Pamela over haar boek dat ons meteen pakte.
De verboden vrouw spreekt – en dit is wat ze ons wil vertellen
Waarom was Maria Magdalena in haar tijd een verboden vrouw?
Pamela: “Maria Magdalena was om twee redenen een verboden vrouw. Ten eerste was ze als jonge vrouw onafhankelijk en vrijzinnig op een manier die indruiste tegen de bestaande zeden. Ze leefde ongetrouwd samen met mannen en ze wilde zich niet voegen in beperkende conventionele ideeën over vrouw-zijn. Ten tweede was ze een verboden vrouw omdat ze een vorm van spiritualiteit omarmde die afweek van de rigide, hiërarchische leren die door de bestaande religieuze machten werden gepropageerd. Op latere leeftijd was ze zelf een spiritueel leraar die rondtrok en onderwees, maar dit kon nooit in volle openbaarheid gebeuren”.
Wat kunnen we vooral van haar leren in ons leven nu?
Pamela: “Maria Magdalena leert ons dat wij als mens, met al onze driften, emoties en verlangens, goed en natuurlijk zijn. Ze leert ons zelfliefde: vertrouw op je gevoelens, duik erin, omhul ze met je bewustzijn en ontdek de innerlijke boodschappen die zij je geven. In tegenstelling tot veel oude religieuze denkbeelden, wantrouwt zij de menselijke aard niet en bepleit ze een liefdevolle omarming van onze menselijke natuur. Bij onze menselijke natuur hoort onze seksualiteit, ons verlangen naar versmelting met een mannelijke of vrouwelijke tegenpool. Maria Magdalena leert ons dat seksuele verlangen te verstaan op een dieper niveau. Wij zijn niet alleen mannen of vrouwen, we zijn zielen, die beide aspecten in ons dragen. Het verzoenen en bij elkaar brengen van de mannelijke en vrouwelijke energieën in onszelf is de sleutel tot innerlijke balans en tot het aantrekken van warme, helende relaties in ons leven. Relaties die ontstaan vanuit balans zijn niet gebaseerd op smachten en nodig hebben, maar op overvloed en vreugde”.
Is er volgens Maria Magdalena een ‘man – vrouw’ strijd?
Pamela: “Maria Magdalena pleit voor een milde benadering van de “strijd tussen de seksen”. Ze heeft, naast aandacht voor de pijn en gevoelens van onwaardigheid in vrouwen, veel begrip voor de emotionele wond die in mannen is ontstaan in de loop der eeuwen. Mannen hebben het contact met hun hart verloren omdat zij zich moesten gedragen als “echte mannen” en hun vrouwelijke energie lang niet mochten omarmen. Vrouwen verwijten hen dit vaak, maar in de geschiedenis zoals Maria Magdalena die beschrijft, zijn mannen en vrouwen beiden dader en slachtoffer geweest. Zij pleit voor een verzoening tussen de seksen, en het losser maken van de definities van mannelijkheid en vrouwelijkheid, zodat we allemaal ziel én mens kunnen zijn in onze relaties, en elkaar op een nieuwe, vreugdevolle manier kunnen ontmoeten”.
Bestaan er nu nog verboden vrouwen?
Pamela: “Vrouwen van nu mogen onafhankelijk en krachtig zijn, carrière maken en alternatieve levensvormen kiezen. Toch is er mijns inziens nog wel wat verboden. Ten eerste denk ik dat vrouwen het moeilijk vinden hun eigen diepste kwetsbaarheid recht in de ogen te zien, dat zij zichzelf dat verbieden, vaak uit angst en onmacht. Ze moeten nu sterk zijn en “hun mannetje staan”, maar ik geloof dat ze vooral gelukkig zullen worden als ze hun eigen verwondingen serieus nemen en werkelijk gaan kiezen vanuit hun hart, en niet vanuit moderne beelden van wat een succesvolle vrouw allemaal moet doen en kunnen. Ten tweede is er nog steeds sprake van een verboden vrouw als het gaat om kwaliteiten als intuïtie en heldervoelendheid. Vanuit het dominante wetenschappelijke wereldbeeld en de reguliere geneeskunde wordt daar nog steeds lacherig over gedaan en wordt het beschouwd als middeleeuws bijgeloof. Ik ben zelf gepromoveerd als (wetenschaps)filosoof. Toen ik later begon met een praktijk voor aura-reading en channeling, kon ik niet meer deel uitmaken van de ‘academische gemeenschap’, dat was volstrekt duidelijk. Mensen die de vrouwelijke energie van intuïtie, empathie, heldervoelendheid en verbinding centraal stellen in hun werk, in hun maatschappelijke expressie, stuiten nog steeds op hardnekkige oordelen en misvattingen. Nu is er overigens in het alternatieve wereldje van spiritualiteit ook veel kaf onder het koren, dus dat is ook weer niet iets om kritiekloos te omarmen. Wat vruchtbaar zou zijn is een open houding naar zowel spiritualiteit als rationeel-wetenschappelijk denken, en misschien ontdekken we dan dat deze benaderingen op wezenlijke punten heel goed met elkaar overeenstemmen”.
Hoe kunnen we de verboden kracht naar het licht brengen zodat deze niet meer verboden hoeft te zijn?
Pamela: “Er is al veel aan het veranderen. Er is steeds meer waardering voor vrouwelijke kwaliteiten. Ik ben echter van mening dat het werkelijke proces om veel meer gaat dan ‘erkenning van en gelijke rechten voor vrouwen’. De verboden vrouwelijke energie is net zo goed deel van mannen en zij hebben net zo hard geleden onder het wegdrukken daarvan als vrouwen. Beide seksen zijn diep verwond geraakt en dat is waar het boek “De Verboden Vrouw Spreekt” over gaat: de oorsprong van onze wonden en de verschillende wegen naar heelwording voor vrouwen en mannen. Dit is een collectief proces dat geleidelijk aan plaats vindt. Maar het wordt gedragen en in gang gezet door individuele mannen en vrouwen, die keuzes maken vanuit oprechtheid en waarheidsdrang. Door al die individuele keuzes tezamen wordt de collectiviteit als geheel beïnvloed en ontstaan er nieuwe wegen, nieuwe mogelijkheden die de gebaande paden openbreken en zicht geven op een ruimere horizon”.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Meer info over Pamela Kribbe vind je hier. Het boek De Verboden Vrouw Spreekt – uitgeverij Altamira, bestel je via Bol.com.