Havermelk slaagt erin om cappuccino’s heerlijk romig te maken. Toch is er een kaper op de kust: de nieuwe rijzende ster onder de plantaardige drinks is erwtenmelk. Het voordeel van erwtenmelk is dat het relatief veel eiwitten bevat. Daarnaast is deze plantaardige drank duurzaam, vooral in vergelijking met melk van de koe. Het zou ons dan ook niet verbazen als je na het lezen van dit artikel voortaan een erwtencappuccino bestelt.
Is erwtenmelk gezond?
Laten we beginnen met het grootste pluspunt van erwtenmelk: deze plantaardige drank is een echte proteïnebom. Erwtenmelk wordt namelijk gemaakt van gemalen spliterwten en – je raadt het al – die zijn rijk aan eiwitten. Erwtenmelk smaakt dus niet naar doperwten en het drankje is ook niet groen van kleur, maar lichtbeige.
Spliterwten
Spliterwten worden vaak gebruikt als basisingrediënt voor vegan proteïnepoeder. Ze maken dat deze melk een stuk meer proteïne bevat dan andere plantaardige drinks. Erwtenmelk is daarom perfect voor mensen met een hoge eiwitbehoefte zoals bijvoorbeeld sporters. Vaak bevat erwtenmelk ook calcium, vitamine D en vitamine B12. Calcium speelt een grote rol in de gezondheid van je tanden en botten, vitamine D bevordert dan weer de opname van calcium en vitamine B12 is belangrijk voor het optimaal functioneren van je lichaam en hersenen.
Erwtenmelk: noten-, gluten-, soja- en lactosevrij
Erwtenmelk is romig van textuur met een lichtzoete smaak. En opschuimen? Dat kan deze melk als de beste. Volgens kenners is het zelfs de meest geschikte melksoort om in je koffie te mengen. Ben je niet zo’n koffieliefhebber? Dan is deze melk ook een gezond ingrediënt voor in je shake, havermout, pannenkoekenmix, chocolademelk of ander gerecht. In vergelijking met andere plantaardige opties komt deze melk goed uit de bus: sojamelk bevat meer koolhydraten en vetten, amandelmelk bevat minder eiwitten en voedingsvezels en havermelk is meestal niet gluten- en suikervrij. Genoeg redenen om erwtenmelk als nieuwe plant-based favoriet te omarmen. Deze drank is overigens ook heel geschikt als je last hebt van bepaalde intoleranties. De melk is namelijk vrij van noten, gluten, soja en lactose.
Erwtenmelk en het milieu
Ook met het oog op duurzaamheid is melk gemaakt van erwten een goede keuze. Voor de productie van koemelk is veel water nodig. Zo heeft een melkkoe behoefte aan ongeveer 150 liter water per dag. Niet alleen is er water nodig om de koeien te drinken te geven, maar ook om bijvoorbeeld de stallen schoon te maken en het veevoer te verbouwen. Dit alles verklaart waarom er voor slecht één liter melk van een koe 1050 liter water nodig is.
Minder water
Van erwtenmelk wordt beweerd dat voor de productie zo’n 90% minder water nodig is dan bij koemelk. Ook in vergelijking met andere plantaardige opties doet deze het goed. In vergelijking met amandelmelk is er voor erwtenmelk maar liefst 85% minder water nodig.
Minder broeikasgassen
Daarnaast is het zo dat er voor de plantaardige dranken geen dieren gehouden hoeven worden. Hierdoor is melk op basis van erwten automatisch op vele verschillende fronten beter voor het milieu. Zo is er bijvoorbeeld niet alleen minder water nodig, maar ook minder land. Er is nu alleen land nodig voor het verbouwen van de erwten en niet voor het verbouwen van het veevoer plus het houden van de melkkoeien. Wetenschappelijke onderzoek toont aan dat er bij de productie van koeienmelk drie keer zoveel broeikasgassen vrijkomen dan bij de productie van plantaardige alternatieven. Daarnaast vormt de intensieve veehouderij een bron van dierenleed: het leven van een melkkoe is geen pretje.
Genoeg redenen om een erwtenmelkcappucino te proberen!
Meer lezen: Handig lijstje: plantaardige alternatieven voor melk
Meer lezen: Recept van de Azteken: medicinale chocolademelk