Handig lijstje: plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt én kwark

Food
Handig lijstje: plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt én kwark
plantaardige alternatieven


14.10.2016

Overweeg je om (wat vaker) plantaardig te gaan eten? Contributor Sanne van Rooij weet precies hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met melk, yoghurt en kwark te vervangen door een plantaardig alternatief.

Plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt en kwark

‘Maar vegan eten is toch heel saai, je mag dan ook geen kwark, yoghurt, kaas en melk meer, toch?’ Deze vraag krijg ik minstens één keer per week van iemand aan wie ik vertel over mijn plantaardige ‘dieet’. Het is waar: als vegan eet je geen dierlijke producten meer. Maar wist je dat er genoeg lekkere en gezonde zuivelproducten zijn met een plantaardige oorsprong? Hieronder vind je een overzicht van vervangers voor yoghurt, kwark en het dagelijkse glaasje melk.

Vervangen

Nog even een kleine side note voordat we beginnen. Ik schrijf niet veel over vervangers, wij doen thuis niet aan ‘vervangen’. Plantaardig eten is een andere manier van eten en niet zozeer een stukje kip vervangen door een vegan alternatief dat er precies op lijkt. In plaats daarvan gaan we los met groenten, granen, peulvruchten, fruit en flink wat kruiden. Een vegan lifestyle heeft namelijk niets te maken met voor alle bekende gerechten een vervanger vinden maar juist genieten van al het lekkers dat de natuur ons biedt. Alleen voor zuivelproducten maak ik een kleine uitzondering omdat plantaardige melk en kwark dus wel echte vervangers zijn. Zelfde structuur, zelfde romigheid maar van smaak nog veel lekkerder.

Plantaardig alternatieven voor melk

Notenmelk
Er zijn inmiddels flink wat noten opties op de markt, denk amandel-, hazelnoot-, cashew- en macadamiamelk. Je kan ze bij elke supermarkt en biowinkel krijgen. Zorg er wel voor dat je een ongezoete variant neemt. Heerlijk door een bakje havermout en smoothies!
Kokosmelk
Te koop in elke supermarkt, aziatische toko & iedere biowinkel. Kokosmelk is heerlijk in curry’s, soepen en sauzen. Je kan er ook heel makkelijk vegan slagroom mee maken!
Havermelk
Te koop in elke supermarkt en biowinkel. Havermelk is lekker in smoothies, pannenkoeken en taarten. Ik drink geen koffie maar heb me laten vertellen dat havermelk en koffie het einde is!
Rijstmelk
Te koop in de meeste supermarkten en in iedere biowinkel. Rijstemelk is heel waterig en dus perfect als ontbijtje met wat muesli, granola of door een bakje rawnola
Sojamelk
Sojamelk is misschien wel het bekendste alternatief. Sojamelk is wat dikker en behoorlijk zoet en daarom perfect in baksels.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Plantaardig alternatieven voor yoghurt

Haveryoghurt
Deze yoghurt is te koop in bijna elke bio winkel. Niet zoet dus vooral lekker met flink wat fruit en cacaonibs.
Soja yoghurt
Te koop in iedere supermarkt en biowinkel. Zog er wel voor dat je de ongezoete variant koopt .
Kokos yoghurt
Sinds kort te koop bij de AH en elke biowinkel. Kokosyoghurt is lekker door pannenkoeken, smoothies en als ontbijtje met wat granola of rawnola. Heeft qua structuur wat weg van kwark.
Silken tofu
Verkrijgbaarbij biowinkels en een must in de vegan keuken. Silke tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in een frambozenmousse

Plantaardig alternatief voor kwark

Soja kwark
Voor zover ik weet heeft alleen Provamel een echt alternatief voor kwark. Deze kan je krijgen bij elke biowinkel en verschillende supermarkten. Deze kwark is perfect door je pannenkoekenbeslag. Zo krijg je lekkere, dikke en fluffy pannenkoeken.

Zoals je ziet is zijn er flink wat plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Vergeet niet dat je deze ook heel makkelijk zelf kan maken. Vooral recepten voor huisgemaakte notenmelk zijn appeltje eitje en oh zo lekker.

Meer lezen van Sanne? Check dan vooral: www.livingthegreenlife.nl 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link