Handig lijstje: plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt én kwark

Food
Handig lijstje: plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt én kwark
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
10.06.2020

Overweeg je om (wat vaker) plantaardig te gaan eten? Sanne van Rooij van Living the Green Life weet precies hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met melk, yoghurt en kwark te vervangen door plantaardige alternatieven.

Plantaardige alternatieven voor melk, yoghurt en kwark

‘Maar vegan eten is toch heel saai, je mag dan ook geen kwark, yoghurt, kaas en melk meer, toch?’ Deze vraag krijg ik minstens één keer per week van iemand aan wie ik vertel over mijn plantaardige ‘dieet’. Het is waar: als vegan eet je geen dierlijke producten meer. Maar wist je dat er genoeg lekkere en gezonde alternatieven zijn voor zuivelproducten zijn met een plantaardige oorsprong? Hieronder vind je een overzicht van vervangers voor yoghurt, kwark en het dagelijkse glaasje melk.

Vervangen door plantaardige alternatieven

Nog even een kleine side note voordat we beginnen. Ik schrijf niet veel over vervangers, wij doen thuis niet aan ‘vervangen’. Plantaardig eten is een andere manier van eten en niet zozeer een stukje kip vervangen door een vegan alternatief dat er precies op lijkt. In plaats daarvan gaan we los met groenten, granen, peulvruchten, fruit en flink wat kruiden. Een vegan lifestyle heeft namelijk niets te maken met voor alle bekende gerechten een vervanger vinden. Het gaat vooral om genieten van al het lekkers dat de natuur ons biedt. Alleen voor zuivelproducten maak ik een kleine uitzondering omdat plantaardige melk en kwark dus wel echte vervangers zijn. Zelfde structuur, zelfde romigheid maar van smaak nog veel lekkerder.

Plantaardig alternatieven voor melk

Notendrink

Er zijn inmiddels flink wat noten opties op de markt. Denk bijvoorbeeld aan amandel-, hazelnoot-, cashew- en macadamiadrink. Je kunt ze bij elke supermarkt en biowinkel krijgen. Let er wel op dat je een ongezoete variant neemt en kies voor een biologische drink. Heerlijk door een bakje havermout en smoothies!

Kokosdrink

Kokosdrink is verkrijgbaar in zo’n beetje elke supermarkt, aziatische toko & iedere biowinkel. Kokosdrink is heerlijk in curry’s, soepen en sauzen. Je kan er ook heel makkelijk vegan slagroom mee maken!

Haverdrink

Haverdrink is hot! Je vindt het in elke supermarkt en biowinkel. Haverdrink is lekker in smoothies, pannenkoeken en taarten. Ik drink geen koffie maar heb me laten vertellen dat haverdrink en koffie een match made in heaven zijn. Daarom bieden ze haverdrink tegenwoordig in veel horeca gelegenheden aan.

Rijstdrink

Te koop in de meeste supermarkten en in iedere biowinkel. Rijstdrink is heel waterig en dus perfect als ontbijtje met wat muesli, granola of door een bakje rawnola (rauwe granola).

Sojadrink

Sojadrink is misschien wel het bekendste alternatief. Sojadrink is wat dikker en behoorlijk zoet en daarom perfect in baksels.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Plantaardig alternatieven voor yoghurt

Haveryoghurt

Deze yoghurt is te koop in bijna elke bio winkel. Niet zoet dus vooral lekker met flink wat fruit en cacao nibs.

Soja yoghurt

Je kunt soya yoghurt iedere supermarkt en biowinkel vinden. Zorg er wel voor dat je de ongezoete variant koopt.

Kokos yoghurt

Kokosyoghurt is lekker door pannenkoeken, smoothies en als ontbijtje met wat granola of rawnola. Heeft qua structuur wat weg van kwark.

Silken tofu

Verkrijgbaar bij biowinkels en een must in de vegan keuken. Silken tofu bevat flink wat eiwitten en kan dus ook prima als alternatief voor kwark. Deze tofu is dik van textuur en daarom geweldig in taarten of in een frambozenmousse.

Plantaardig alternatief voor kwark

Soja kwark

Voor zover ik weet heeft alleen Provamel een echt alternatief voor kwark. Deze kan je krijgen bij elke biowinkel en verschillende supermarkten. Deze kwark is perfect door je pannenkoekenbeslag. Zo krijg je lekkere, dikke en fluffy pannenkoeken.

Zoals je ziet is zijn er flink wat plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Vergeet niet dat je deze ook heel makkelijk zelf kan maken. Vooral recepten voor huisgemaakte notenmelk zijn appeltje eitje en oh zo lekker.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Meer lezen van Sanne? Check dan vooral: www.livingthegreenlife.nl 

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link