De kans is groot dat je niet blij wordt als je aan ouder worden denkt. De meeste mensen, in het westen althans, associëren ouder worden vooral met verval. Een deel legt zich neer bij dat verhaal, maar er zijn steeds meer mensen die op zoek gaan naar innovatieve manieren om zo lang mogelijk ‘jong’ te blijven. En hoewel wij met interesse kijken naar ontwikkelingen op het gebied van longevity, ofwel vitaal ouder worden, denken we ook vooral dat het belangrijk is om onze mindset rondom ouder worden te veranderen. Ook vóórdat we de oplossing vinden voor alle kwaaltjes die ermee gepaard kunnen gaan.
Ouder worden: 5 redenen om er niet langer tegenop te zien
7 tekenen van ouder worden
Laten we eerst even kijken naar de minder fijne aspecten van ouder worden. Dit zijn 7 veelvoorkomende ouderdomsklachten:
- Spierpijn en gewrichtspijn
- Brozere botten
- Verminderd gezichtsvermogen
- Diabetes
- Hartklachten
- Verminderde spiermassa
- Verminderd gehoor
- Verminderde eetlust
Geestelijke veranderingen bij het ouder worden
Ouderdom heeft ook invloed op je geest en brein. Dit zijn veelvoorkomende negatieve geestelijke veranderingen die mensen opmerken als ze ouder worden:
Depressie en angst
Sommige mensen ervaren depressieve gevoelens en angst als ze ouder worden. Ze worden bijvoorbeeld bang om te vallen of ziek te worden of ervaren meer angst voor de dood.
Vergeetachtigheid
Bij de meeste mensen nemen de cognitieve functies wat af bij het ouder worden. Dit kan onder andere leiden tot vergeetachtigheid. Aandoeningen als dementie en Alzheimer kunnen ook vergeetachtigheid veroorzaken.
Eenzaamheid
Sommige mensen voelen zich eenzamer als ze ouder worden. Ze kunnen of willen niet meer meedoen aan sociale activiteiten, en verliezen vaak vrienden en familieleden van hun leeftijd.
Lichamelijke veranderingen ouder worden voor de vrouw
Naast de klachten die je hierboven las kun je als vrouw last krijgen van overgangsklachten als je ouder wordt. Sommige van deze klachten zullen gelukkig ook weer weggaan. En steeds meer vrouwen verlichten met hormoontherapie hun ongemakken. Een aantal veelvoorkomende lichamelijke veranderingen die een vrouw (extra) kan opmerken als ze ouder wordt:
Slaapproblemen
Overgangsklachten als nachtzweten en opvliegers kunnen je nachtrust beïnvloeden. Ook stress of spanning kunnen tijdens de menopauze toenemen en ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker ligt.
Vertraagde stofwisseling
Hoe ouder je wordt, hoe trager allerlei processen in je lichaam zich afspelen. Dat geldt ook voor je stofwisseling. Dit heeft tot gevolg dat je Basaal Metabolisme (BMR) daalt. Je BMR is het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt in ruststand. Dit dalende percentage heeft vooral te maken met de hoeveelheid spier- en vetweefsel in je lichaam.
Verminderde spiermassa
Je spierweefsel neemt af naar mate je ouder wordt. Dat kan voor problemen zorgen, want je spieren dienen als schokbrekers die je gewrichten beschermen, vormen een verstevigend korset rondom je rug, fungeren als opslagplaats voor belangrijke eiwitten én zijn een verbrandingsoven voor vet en glucose. Het kan ook moeilijker worden om op gewicht te blijven, want spierweefsel verbrandt meer calorieën dan vetweefsel.
Vaginale klachten
Tijdens de overgang verandert je vaginale microbioom, je collageenproductie, de vochtigheid van je vagina en mogelijk ook de lengte en breedte ervan. Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat penetratieve seks (tijdelijk) wat minder plezierig of zelfs pijnlijk is en je sneller een infectie aan de urinewegen oploopt.
Wil je weten of je in de overgang zit?
Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.DOE DE TEST
Vitaal ouder worden
Kunnen we ouder worden zónder steeds meer last te krijgen van alle bovenstaande kwalen? Ondernemers en wetenschappers die zich bezighouden met het begrip longevity, dat gaat over vitaal ouder worden, denken van wel. Er zijn talloze producten, supplementen en behandelingen op de markt die ons zouden moeten helpen ons zo lang mogelijk fit en vitaal te voelen.
Gezond oud worden
Met vitaliteit hangt natuurlijk een goede gezondheid samen. Als je niet gezond bent, voel je je in de meeste gevallen ook niet vitaal. Veel wetenschappers zijn daarom ook druk bezig met het formuleren van holistisch leefstijladvies dat ons kan helpen gezonder oud te worden. We hebben namelijk steeds beter door dat er voor veel mensen in hun leefstijl enorm veel winst te behalen is, vooral in het westen. Zo weten we steeds meer over de verwoestende effecten van stress en bewerkte voeding op onze gezondheid. Maar ook zaken als individualisme en secularisering kunnen invloed hebben op hoe we ouder worden, omdat deze je gevoel van zingeving, verbondenheid en levenslust kunnen aantasten.
Mooi oud worden
Vooral vrouwen worstelen ook met de vraag hoe ze mooi oud kunnen worden. Het is belangrijk te onthouden dat die vraag impliceert dat ouderdom en schoonheid niet samen gaan. En dat idee zie je helaas overal terug. Kijk maar naar de groeiende populariteit van fillers en botox. Als het jou een goed gevoel geeft om je uiterlijk zo jong mogelijk te houden, is dat natuurlijk prima. Maar wees je ervan bewust dat die behoefte je vooral is ingeprent door de maatschappij. Zou het niet mooi zijn als we schoonheid loskoppelen van leeftijd? Dat we het gaan linken aan dingen als zelfverzekerdheid, levenslust en passie? Je kunt zelf alvast beginnen met onderzoeken waar jouw opvattingen over schoonheid vandaan komen en of je die misschien uit kan dagen.
Moeite met ouder worden
Het is duidelijk dat de meeste mensen om verschillende redenen moeite hebben met ouder worden. Je denkt misschien dat we onze mindset rondom ouder worden pas kunnen veranderen als het, nou, gewoon leuker wordt. Maar niets is minder waar. Als we onze mindset veranderen kunnen we er zelf voor zorgen dat we fijner ouder worden. Er is inmiddels heel wat onderzoek dat een grote negatieve impact van negatieve opvattingen over ouderdom op de gezondheid laat zien. Zo is er een studie waaruit blijkt dat positieve leeftijdsovertuigingen ouderen beschermden tegen dementie. Zelfs bij degenen die een gen hadden waardoor ze een hoog risico liepen op de ziekte! Mensen met positieve overtuigingen over ouderdom hadden 50% minder kans om dementie te ontwikkelen.
Negatieve programmering
Ook is gebleken dat negatieve ouderdomsstereotypen de kans op hart- en vaatziekten verhoogt (ook voor jongeren), het herstel van beperkingen vertraagt, gevoelens van eenzaamheid creëert en het alledaagse fysieke functioneren belemmert. Ook de loopsnelheid, manuele behendigheid, het gehoor, evenwicht en uithoudingsvermogen bleken allemaal beïnvloedbaar door negatieve programmering. Het zal je niet verbazen dat is aangetoond dat mensen die positieve overtuigingen hebben omtrent veroudering, gezonder zijn en gemiddeld 7,5 jaar langer leven dan mensen met een negatief beeld over ouderdom.
Ouder worden accepteren
Als er dus iéts is wat je nu kunt doen om fijner oud te worden, is het je opvattingen over ouderdom veranderen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Om je hierbij te helpen zetten we 5 redenen waarom ouder worden leuk is voor je op een rij.
1. Je wordt gelukkiger
Volgens een groot onderzoek onder 340.000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 18 en 85 jaar ben je op latere leeftijd gelukkiger. Geluk volgt een U-curve: op je 18e ben je op en top gelukkig. Daarna neemt het geluksgevoel af, om een dieptepunt te bereiken rond je 50e. De jaren daarna gaat het weer omhoog, en volgens het onderzoek ben je tussen je 82e en 85e jaar zelfs weer net zo gelukkig als op je 18e levensjaar. Je bent dan emotioneel stabieler. Je wordt minder snel boos, hebt minder zorgen en maakt je minder snel druk.
2. Je bent zelfverzekerder
Veel mensen weten op oudere leeftijd heel goed wat ze wel en niet willen, wie ze zijn en waar ze voor staan. Je voelt niet langer de behoefte jezelf te bewijzen. Dat geeft zelfvertrouwen en rust.
3. Je hebt iets bij te dragen
Volgens de Duits-Amerikaanse psycholoog Erik Erikson kom je op een bepaald moment in een fase in je leven waarin je persoonlijke ambitie langzamerhand plaatsmaakt voor de behoefte bij te dragen aan de maatschappij. Je wilt je kennis graag overdragen aan de volgende generatie. Erikson noemt dat ook wel de periode van generativity; het gevoel van zorgen over en betrokkenheid bij toekomstige generaties.
4. Je wordt slimmer
Je vermogen om nieuwe problemen op te lossen neemt af na je 40e, maar daartegenover staat het doorgroeien van de op ervaring gebaseerde intelligentie. Oudere mensen zijn daardoor, zolang ze hun vaardigheden op peil houden, beter in het oplossen van complexe problemen dan jongeren. In cognitieve testen waarbij het niet om snelheid gaat, halen ouderen zelfs betere resultaten dan jongeren.
5. Seks kan plezieriger worden
Net als schoonheid linken we als maatschappij goede seks vaak aan jong zijn. Maar diverse onderzoeken toonden aan dat hoewel de seksfrequentie weliswaar daalt met het ouder worden, de kwaliteit van de vrijpartijen stijgt! Vooral vrouwen zijn na hun vijftigste meer tevreden over hun seksleven, bleek uit grootschalig Brits onderzoek.
Bron: sonneveltopleidingen.nl, psychologiemagazine.nl