Veel mensen dromen van gezond, lang en glanzend haar. Goed nieuws: je kunt zelf van alles doen voor de gezondheid van je haar. Een van de belangrijkste dingen is het stimuleren van de haargroei. Maar hoe doe je dat? En welke vitamines geven dan de grootste boost?
Haargroei stimuleren: met deze gouden tips win je centimeters
Wat is een haar eigenlijk?
Laten we voordat we inzoomen op het stimuleren van haargroei eens kijken wat haar eigenlijk is. Haar groeit uit een haarfollikel, ook wel een haarzakje genoemd. In je huid bevinden zich spieren en talgkliertjes om dit haarfollikel heen. Deze haarspiertjes kunnen ervoor zorgen dat je haar rechtop kan komen te staan en je bijvoorbeeld kippenvel kan krijgen. De talgkliertjes scheiden talg uit. Dit is goed voor je haar, want talg vormt een beschermlaagje op je hoofdhuid en op de haren. Als talg, vuil en haarproductresten zich echter ophopen gaat je haar er naar verloop van tijd vettig uit zien.
Voedingsstoffen
Door de bloedvaten die erlangs lopen kan een haar groeien. Deze bloedvaten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen die het haar energie geven. Haar bestaat voornamelijk uit het eiwit keratine. Dit stofje is voor zowel je haar, huid als je nagels erg belangrijk. Het is een bouwstof die groei mogelijk maakt.
De levensfases van haar
Net zoals huidcellen en wimpers heeft haar een levenscyclus. Haar staat nooit stil, het blijft constant groeien. Onderin de haarwortel, dus waar de haar vastzit in de haarfollikel, worden er namelijk steeds nieuwe cellen aangemaakt. Dit gebeurt in de haarpapil. Het haar wordt door deze nieuwe cellen uit het haarfollikel geduwd, en de cellen worden meteen weer vervangen door nóg nieuwere cellen. Het haar groeit dus vanuit de hoofdhuid naar buiten toe. Eigenlijk is het haar dat je op je hoofd kan zien dus het dode deel van het haar. In zijn leven gaat een haar door verschillende fases heen. Je kunt je haargroei beter stimuleren als je deze fases begrijpt, dus laten we ze doornemen.
De groeifase
Deze fase wordt ook wel de anagene fase genoemd en duurt twee tot zes jaar. In deze eerste fase, die het langste duurt van alle fases, worden nieuwe cellen aangemaakt en wordt je haar dus langer.
De overgangsfase
In deze fase, van ongeveer twee weken, laten de haarstreng en de haarpapil elkaar los. Dit wordt de katagene fase genoemd.
De rustfase
Deze laatste fase, de telogene fase, duurt ongeveer drie tot vier maanden. De haarstreng is nu in rust in de haarfollikel, wat betekent dat er geen groei plaatsvindt. Soms kan de haarstreng in deze fase uitvallen; dit is een natuurlijk proces.
Na deze levenscyclus komt er vanzelf weer een nieuwe haarstreng die de komende twee tot zes jaar doorgroeit. Dit gebeurt zo’n 20 keer in je leven. Iemand met een korte groeifase kan daardoor eerder last krijgen van haaruitval. Je kunt haaruitval tegengaan of verminderen door de haargroei te stimuleren.
Het stimuleren van de haargroei, hoe doe je dat?
Je weet nu dat je haar eigenlijk alleen groeit in de groeifase. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je je haargroei wilt stimuleren.
Voeding
Haar kan groeien met behulp van de voedingsstoffen die door het bloed worden aangevoerd. Hoe meer voedingsstoffen in je bloed, des te gezonder en sneller jouw haargroei. Een aantal belangrijke voedingsstoffen die de haargroei stimuleren zijn de volgende:
- Zink: belangrijk voor de groei en ontwikkeling van weefsel. En guess what: een haarpapil is opgebouwd uit bindweefsel. Dit spoorelement speelt dus een belangrijke rol bij de ontwikkeling van jouw haarpapil. Je vindt zink onder andere in noten, vlees, schelp- en schaaldieren (zoals oesters en garnalen), kaas en graanproducten.
- Vitamine C: dit is een belangrijke antioxidant die je lichaam nodig heeft voor onder andere de vorming van bindweefsel. Vitamine C beschermt ook de cellen in je lichaam. Het versterkt van ook je haarzakjes en beschermt tegen het afbreken van je haar. Vitamine C zit in fruit (vooral citrusvruchten als sinaasappels, maar ook kiwi’s, bessen en aardbeien), aardappels en groentes zoals gele pepers.
- Omega-3: dit vetzuur kan je lichaam niet zelf aanmaken. Het kan helpen je haar van binnenuit de beschermen en versterken. Omega-3 is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende vetzuren. De bekendste daarvan zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA zit onder andere in lijnzaad en plantaardig oliën, waar EPA en DHA te vinden zijn in vis, schaal- en schelpdieren.
- Vitamine E: ook vitamine E is een belangrijke antioxidant, die onder andere je cellen beschermt. Het speelt daarnaast een belangrijke rol bij het beschermen van de bloedvaten, organen, ogen en weefsel. Deze antioxidant zit in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals zonnebloemolie, halvarine, margarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.
- Vitamine A: dit is een erg belangrijke vitamine die de groei van je haar bevordert en zorgt voor een gezonde huid en stevige nagels. Vitamine A bevordert namelijk de aanmaak van cellen voor onder andere het haar. Vitamine A komt vooral voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei en zuivelproducten.
De snelheid van je haargroei is voor een groot deel genetisch bepaald, maar kan zeker worden gestimuleerd met de juiste voeding én voldoende vochtinname. Dus: zorg dat je al je vitamines, eiwitten en andere belangrijke bouwstoffen binnenkrijgt.
Biotone
Je kunt ook overwegen om een biotine supplement te nemen. Biotine (vitamine B8) is een in water oplosbare vitamine die deel uitmaakt van de familie B-vitamines. Deze vitamine voedt het haarzakje en de haarschacht, waardoor je haar veerkrachtiger wordt. Bij regelmatig en consistent gebruik kan een supplement de textuur, glans en veerkracht van je haar daadwerkelijk verbeteren. Bovendien wordt biotine vaak genomen om de haargroei te stimuleren. Veel mensen zien vaak na twee of drie maanden resultaat.
Verzorging van je haar
Het is niet alleen zaak om je haar van binnenuit te verzorgen, de buitenkant is ook belangrijk. Je kunt je haargroei stimuleren door je haar te beschermen tegen elementen van buitenaf. Je haar kan namelijk op allerlei verschillende manieren beschadigd raken en afbreken. Zorg er daarom voor dat je weet wat voor haartype jij hebt en welke verzorging hierbij past. Heb je bijvoorbeeld haar dat snel broos en droog wordt, dan doen vochtinbrengende producten zoals speciale haarmaskers wonderen.
Hoofdhuid verzorgen
Het is hiernaast belangrijk om de hoofdhuid ook liefde te geven; een goed doorbloede hoofdhuid zorgt namelijk voor een betere haargroei. Zo kan een hoofdhuid massage met een scalp brush een wereld van verschil maken voor je lokken. Een scalp brush is een handige tool die je hoofdhuid masseert én reinigt. Bovendien is het een fijn selfcare ritueel met een stress verlagende werking. De massage tool kan haaruitval verminderen doordat ‘ie de bloedcirculatie stimuleert en je hoofdhuid schoonmaakt. Dit is onze favoriete, biologisch afbreekbare scalp brush.
Je haar wassen
Hoe vaak moet je je haar wassen om jouw haargroei te stimuleren? Je kunt dit het beste minimaal 1 keer per week te doen, om te voorkomen dat de hoofdhuid geïrriteerd raakt door het vuil en talg dat is opgehoopt op de hoofdhuid. Was je haar liever niet meer dan eens per 2 à 3 dagen; was het bijvoorbeeld na het sporten of als het een erg warme dag is geweest. Zo ontdoe je je haar en hoofdhuid niet steeds onnodig van de beschermende oliën en talg, en kun je op deze manier jouw haargroei stimuleren.
Haarproducten
Ook door goed te kijken naar de ingrediëntenlijst van je haarproducten kun je gemakkelijk jouw haargroei stimuleren. Zo kun je producten vermijden die schadelijk kunnen zijn voor je haar. Schadelijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld SLS, SLES en alcohol. Je haar bleken of het gebruik van hittetools kan je haargroei ook negatief beïnvloeden.
Zijden kussensloop of muts
Naast de producten die je gebruikt om je haar mee te wassen en verzorgen is ook je kussensloop heel belangrijk als het om haargroei gaat. Op een ‘verkeerde’ stof zoals katoen of satijn (polyester) slapen kan voor haarbreuk en gespleten punten zorgen. Zo’n kussensloop schuurt en absorbeert vocht waardoor je haar ’s nachts uitdroogt. Slaap liever op een zijden kussensloop. Verschil merk je direct: je wordt wakker met pluisvrij haar. Op de langere termijn zul je merken dat slapen op zijde klitten, haaruitval, gespleten punten en haarbreuk vermindert. Wat je ook kunt doen is slapen met een zijden muts.
Hormonen
Wist je dat hormonen een enorme invloed kunnen hebben op je haargroei en zelfs haaruitval of (beginnende) kaalheid kunnen veroorzaken? Heb je het idee dat niets werkt of dat je plotseling veel last hebt van haaruitval? Het zou kunnen dat er meer speelt en het is slim om in dit geval eens langs te gaan bij je huisarts. Zo kunnen bijvoorbeeld de menopauze of het omzetten van testosteron naar dihydrotestosteron (DHT) – wat gebeurt op latere leeftijd – een grote impact hebben op de gezondheid van je haar. Wil je op de meest verantwoorde en volledige manier jouw haargroei stimuleren als je last hebt van haaruitval, zoek dan professionele hulp van een diëtist of huisarts.
Vitamine opbergtas
Al jouw potjes bij de hand
Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.Bestel tas voor €34,95
Bron: silkyway.shop