De natuur is helend. Alleen al als je er vanuit een kamer naar kijkt, zo heeft onderzoek uitgewezen. Het zal je niet verbazen dat tuinieren voordelen voor je gezondheid heeft. Maar niet alleen omdat je tijd doorbrengt in de buitenlucht. Hieronder vind je 7 redenen waarom tuinieren gezond is.
Tuinieren: 7 voordelen voor je gezondheid
In de jaren ’80 werd er onderzoek gedaan naar de relatie tussen de natuur en gezondheid. De resultaten waren opmerkelijk. De Amerikaan Roger Ulrich liet zien dat patiënten die na een galblaasoperatie uitzicht hadden op groene bomen sneller herstelden dan zij die op een stenen muur uitkeken. Deze studie was het startschot voor veel meer onderzoeken naar de helende werking van de natuur. Nederlands onderzoek wijst ook uit dat mensen die in een groene woonomgeving leven zich vaker gezonder voelen en minder vaak ziek zijn. Alleen al het zien van de natuur kan stress verlagend zijn.
7 x gezonde effecten van tuinieren
Je kunt je dus voorstellen dat tuinieren hartstikke gezond is alleen al omdat je omringd bent door planten en bomen. Maar er zijn meer redenen waarom je lijf blij wordt als je aan het werk gaat in de tuin.
1. Verminderd risico op een beroerte
Volgens het British Medical Journal kan het risico op een hartaanval of beroerte verminderen door een combinatie van voldoende lichaamsbeweging en activiteiten rondom het huis zoals tuinieren. Bij de leeftijdsgroep 60+ kan regelmatig tuinieren de levensverwachting zelfs flink verhogen.
2. Calorieën verbranden
Tuinieren kan een zware training zijn. Afhankelijk van wat je doet en voor hoe lang natuurlijk. Een eenvoudig uurtje tuinieren kan je helpen om tot 330 kilocalorieën te verbranden.
3. Stressvermindering
Omdat je met tuinieren je lichaam beweegt, en dan ook nog eens in de buitenlucht, stimuleert het de aanmaak van endorfine. Endorfine is een hormoon dat zorgt voor een tevreden en ontspannen gevoel. Bovendien kan het zonlicht waar je aan bloot wordt gesteld je humeur én je immuunsysteem verbeteren, omdat het je vitamine D voorraad mooi aanvult.
4. Voldoening
Het onderhouden van een tuin en het in leven houden van planten is een verantwoordelijkheid. Het kan voldoening geven om dit werk bij te houden, vooral voor mensen die bijvoorbeeld lijden aan een depressie. Onderzoek heeft aangetoond dat tuinieren ondersteunend kan zijn bij een depressie als je het 8 tot 12 weken zo’n 20 tot 90 minuten per dag doet. Heb je zelf geen tuin? Kijk dan eens of je kan helpen bij een stadstuin, of bij de dichtstbijzijnde botanische tuin bijvoorbeeld. Zo kun je op een simpele manier voelen dat je iets bijdraagt aan de maatschappij.
5. Gezonde ontlading
Het kan heerlijk zijn om negatieve gevoelens ‘af te reageren’ op je tuin met wat snoei- of schepwerk, of het verwijderen van onkruid.
6. Spirituele lessen
In Women Who Run With the Wolves schrijft de Jungiaanse psycholoog Clarissa Pinkola Estés dat ze haar cliënten vaak aanraadt om een tuintje te verzorgen. Dit kan je als niets anders leren omgaan met processen van groei, bloei, dood en loslaten. Het kan je leren over voeding, rust en over vastberadenheid. Planten dragen zo veel wijsheid met zich mee.
7. Mindfulness
Tuinieren is een mooie activiteit om mindful zijn mee te oefenen. Je kunt er al je zintuigen namelijk bij gebruiken. Snuif geuren op, laat kleuren écht binnenkomen, hoor de wind en de vogels, en voel alle verschillende texturen die je tuin te bieden heeft. Je focussen op je zintuigen helpt je ook je geest te kalmeren.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
sasinteriors.net, wur.nl