Wat is jouw happy food? Veel mensen zullen denken aan typisch comfort food zoals pizza of stuk appeltaart. Daar kan je inderdaad heel blij van worden terwijl je ze eet. Maar daarna ligt een energiecrash of een haperende spijsvertering op de loer. Psychiater Daniel Amen pleit er daarom voor dat we onze borden dagelijks vullen met happy foods die ons nu én later blij maken. Dit zijn zijn favorieten.
Psychiater legt uit: deze ‘happy foods’ geven jou nu én later een goed gevoel
Daniel Amen: ‘The real happy foods are the ones that make you feel good in the moment but also enhance your mood, energy, and physical well-being in the long run. This one simple eating strategy is the most important with respect to happiness.’ Het lastige met bewerkte comfort foods zoals chips, pizza of koekjes is dat ze je een flinke dopamine boost geven en daarom verslavend zijn. Bovendien zorgen ze zelden voor langdurige energie en een prettig gevoel in je lijf. Natuurlijk is het helemaal oké om deze voedingsmiddelen af en toe te eten, geniet er vooral met volle teugen van. Maar maak ook eens een lijstje van producten en maaltijden die jou tijdens het eten én daarna een goed gevoel geven. Als je het goed doet, geeft gezond eten plezier!
Happy foods
De favoriete happy foods van Daniel Amen en zijn cliënten zijn onder andere:
- Biologische groenten en fruit, vooral bessen en groene bladgroenten
- Biologisch vis en vlees
- Noten en zaden
- Gezonde oliën
- Eieren
- Pure chocolade met een hoog cacao percentage (cacao bevat veel mineralen zoals ijzer, magnesium en koper)
- Voeding met veel vezels
- Onbewerkte voeding
- Voeding met een (relatief) lage glycemische index (noten en zaden, zilvervliesrijst, groenten, quinoa, appels, pure chocolade)
Glycemische index (GI)
De glycemische index (afgekort als GI) is een maat om aan te geven of een product veel snelle suikers bevat of meer langzamere suikers. Dit wordt bepaald door te kijken naar hoe snel de suikers (glucose) van een product in het bloed wordt opgenomen. Druivensuiker bijvoorbeeld is een snelle koolhydraat en heeft een hoge GI net als alle andere snelle koolhydraten. Noten, een langzame koolhydraat, hebben een lage GI. Deze houden je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel.
Sad Foods
Het zal je niet verbazen: Daniel Amen heeft ook een lijstje van sad foods. Deze zijn niet alleen niet bevorderlijk voor je humeur, ze kunnen je óók vermoeid, gestresst en uiteindelijk zelfs ziek maken. Vooral als je ze dagelijks op het menu hebt staan…
- Bewerkte voeding
- Voeding die met pesticiden is behandeld
- Voeding met een hoge glycemische index (bijvoorbeeld wit brood, cornflakes, noodles, witte rijst, sportdrankjes)
- Voeding met weinig vezels
- Voeding met veel synthetische kleur- en zoetstoffen
- Voeding die hormonen en antibiotica bevat
- Voeding die in plastic is verpakt