Bij het woord ‘gezondheid’ denk je al snel aan je lijf, aan je fysieke gezondheid. Maar wist je dat je mentale gezondheid net zo belangrijk is? Als je goed zorgt voor je geest sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas. Maar hoe doe je dat dan, waken over je mentale gezondheid? Je zou kunnen beginnen met alert zijn op 3 veelvoorkomende valkuilen…
Mentale gezondheid: 3 valkuilen om te vermijden
Een officiële definitie van mentale gezondheid is er niet volgens de World Health Organization (WHO). De betekenis hangt af van allerlei aspecten, zoals de cultuur waarin je leeft, je subjectieve beleving en vanuit welk theoretisch kader je naar psychische gezondheid kijkt. Toch kun je het begrip mentale gezondheid wel omschrijven. Het verwijst naar je cognitieve (denken), emotionele (voelen) en sociale welzijn. Als je mentaal gezond bent, ben je in staat tot zelfrealisatie, voel je je gelukkig en ben je maatschappelijk betrokken. Je kunt genieten, denkt positief, weet hoe je met tegenslagen om moet gaan en bent tevreden met je sociale relaties.
Mentale ongezondheid
Mentale ongezondheid kan zich uiten in allerlei klachten zoals je down voelen, stress ervaren, zenuwachtig zijn of angst hebben. Het kunnen ook psychosomatische klachten zijn zoals hoofdpijn, vermoeidheid of buikpijn. De ernst van psychische klachten kan variëren van milde klachten tot een gediagnosticeerde psychische stoornis. Dit is een glijdende schaal, die onder meer afhangt van de mate waarin de klachten je belemmeren in je dagelijks leven.
3 valkuilen
Zoals je ziet is je mentale (on)gezondheid afhankelijk van allerlei factoren. Toch heb je zelf enige invloed op je cognitieve, emotionele en sociale welzijn. Wat je zou kunnen doen om je mentale gezondheid te verbeteren is onderstaande 3 valkuilen herkennen en proberen te vermijden.
Valkuil 1. Niet willen toegeven aan je emoties
Wanneer we je je somber of depressief voelt is je eerste reactie waarschijnlijk om je slechte bui zo snel mogelijk om te zetten naar een goed humeur. Dit is normaal en menselijk. Niemand wilt zich slecht voelen. Toch kan het niet willen voelen van emoties averechts werken. Mooi weer spelen terwijl je je rot voelt, leidt vaak tot extra stress en nog meer ongewenste gevoelens. Vaak is het beter om te voelen wat je voelt. Accepteer dat je gevoelens slechts tijdelijk zijn en uiteindelijk weer over gaan.
Valkuil 2. Vergelijken
In sombere periodes hebben we de neiging om terug te denken aan betere tijden. Vaak vragen we ons af waar het mis is gegaan en hebben we gedachtes zoals: “Alles was beter toen ik niet depressief was. Ik voel me vreselijk nu. Waarom kan ik niet terug naar die tijd?”. Hoewel het normaal is om dit soort gedachtes te hebben, brengen ze je vaak alleen maar verder van huis. Deze gedachtes houden je namelijk in de ban van het verleden. Doordat je de focus legt op het verleden, ofwel de ‘betere tijden’, vergeet je te leven in het nu. Probeer te kijken naar wat je nu hebt, of wat je nu kunt veranderen, en niet naar wat al gebeurd is. Hier heb je namelijk geen invloed meer op.
Valkuil 3. De oorzaak van je somberheid zoeken in je buitenwereld
Vaak denken we dat onze negatieve gevoelens een direct gevolg zijn van hoe ons leven loopt. Je bent bijvoorbeeld ongelukkig met je baan, je vrienden of je woonplaats. Je zegt tegen jezelf : ‘Als ik dit of dat verander, dan voel ik me vast beter’. Hoewel dit in sommige gevallen zeker kan werken, is dit niet de oplossing voor alles. Soms is het probleem namelijk andersom te verklaren. Hoe je je van binnen voelt, projecteer je naar buiten toe. Met andere woorden: als je niet goed in je vel zit, uit dit zich ook op je leven. Daarom is het verstandig om je ook naar binnen te keren en te reflecteren. Dit betekent niet dat je geen moeite mag of moet doen om je leven te verbeteren. Het werkt alleen niet om enkel externe factoren te veranderen, maar niet aan jezelf te werken. Vergeet niet: jij bent de basis en de fundering van je leven.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast