Veel mensen blijven na het einde van een intieme relatie achter met een hoop onrust en vragen. Vooral als ze er niet zelf voor kozen de relatie te stoppen. Dingen voelen ‘onaf’ en je bent ervan overtuigd dat je nog één ontmoeting nodig hebt. Je wilt je ex nog één vraag stellen, dan kun je verder… Het is een verleidelijk idee dat de ander de sleutel tot jouw innerlijke rust bezit. In werkelijkheid heb je echter alleen jezelf nodig om een relatie te kunnen loslaten. En closure ziet er bovendien misschien wel anders uit dan je denkt.
De nasleep van een break-up: 5 dingen die je moet weten over loslaten
1. De antwoorden van je ex leiden waarschijnlijk juist tot méér vragen
Als je partner jullie relatie heeft beëindigd, is het verleidelijk om eindeloze ‘waarom’-vragen te (willen) stellen. Het lastige is echter dat de antwoorden op deze vragen vaak alleen maar meer onduidelijkheid creëeren. Voor je het weet val je down the rabbit hole van eindeloze vraagtekens. Heel menselijk, want ons brein wilt van nature van alles een coherent verhaal maken. Veel break-ups laten zich echter niet vatten in een behapbaar narratief. Dat betekent natuurlijk niet dat je niks mag vragen en geen enkel antwoord verdient. Neem wat tijd voor jezelf om te reflecteren op alle vragen die omhoog komen en op de energie die erachter zit. Besluit zorgvuldig welke je wilt stellen en waarom, en merk op wat er in je lijf gebeurt als je een antwoord krijgt. Onthoud vooral dat er geen enkel magisch antwoord is dat plotseling je gepieker over de situatie stopzet. En een ‘laatste ontmoeting’ is hoogstwaarschijnlijk helaas evenmin de gouden sleutel tot innerlijke rust…
2. Wees niet afhankelijk van de waarheid van de ander
Dit tweede punt is makkelijk te illustreren met een voorbeeld. Stel, je partner beëindigt jullie relatie. Het is een typisch gevalletje ‘it’s not you, it’s me‘ en ze zegt dat ze een tijd alleen moet zijn. Nadat je haar wat vragen hebt gesteld geloof je dat het inderdaad niet aan jou lag. Met dit idee in je achterhoofd lukt het je om vrede te sluiten met de situatie. Je geliefde wilt gewoon op zelfontdekkingsreis. Een paar weken later hoor je echter dat ze aan het daten is met anderen, en bam: jij bent terug bij af. Alsof je nét hebt gehoord dat ze het uit wilt maken, compleet met racend hart, buikpijn en zweethanden.
Bestel nu: Cards of Kindness
Een luxe bewaardoosje met 30 XL wenskaarten, ofwel lichtpuntjes om te versturen of in te lijstenBekijk de cards!
Onvoorwaardelijk loslaten
Iedereens waarheid is altijd in beweging. Misschien dacht je ex inderdaad dat ze alleen moest zijn, en is ze nu van gedachten veranderd. Misschien lag het tóch aan jou. Hoe dan ook: je kunt niet van haar veranderende waarheid afhankelijk zijn voor je innerlijke rust. Écht loslaten betekent niet dat het je niks meer doet om haar met een ander te zien, maar dat je voelt dat jij verder kan ongeacht wat de ander doet of zegt. Hetzelfde geldt als je nog op zoek bent naar vergeving, een verontschuldiging, veranderd gedrag of empathie van je ex. Wat als deze dingen nooit komen? Het is ontzettend moeilijk om je behoefte aan deze afsluiting aan de kant te besluiten dat je nú alvast verder gaat met je leven. Maar het is nog veel moeilijker om je rust en geluk maanden in de koelkast te zetten omdat je nog wacht op een gebaar van een ander (die zelf misschien de situatie al afgesloten heeft).
3. Loslaten gaat niet vanzelf en is geen eenmalige gebeurtenis
Tijd heelt alle wonden, zegt men. Dat wekt een beetje een beeld op van iemand die stilletjes bij het raam zit te wachten totdat de zon weer gaat schijnen. Iedereen weet uit ervaring dat emoties als verdriet, rouw en woede met de tijd hun scherpe randjes kunnen verliezen. Maar loslaten is een proces dat je actief kunt versnellen. Wat je doet, doet ertoe. Afhangende van je situatie kun je bijvoorbeeld in therapie gaan en nieuwe dagelijkse rituelen zoals journalen en mediteren oppakken. Het is ook belangrijk dat je aanvoelt wanneer je lief en geduldig voor jezelf moet zijn, en wanneer je een schop onder je kont kunt gebruiken. Zit je je ex al een halfuur te stalken op Instagram? Hup: telefoon weg, van de bank af, even huilen als je daar zin in hebt, en dan fijne afleiding zoeken.
Dagelijkse keuze
Het idee heerst ook dat closure er plotseling eindelijk is. Als je het even moeilijk hebt, verlang je misschien naar dat ene moment waarop je eindelijk vrede zult hebben met de situatie en nooit meer aan je ex denkt. Je ziet het helemaal voor je, hoe je je zult voelen en hoe je zult zijn als je hier eindelijk ‘overheen bent’. Loslaten is echter geen lineair proces en al helemaal geen afgebakende eindbestemming. Het is iets wat steeds opnieuw gebeurt, een keuze die je elke dag weer kunt maken. De ene keer komt er gemis omhoog, dan woede, dan die ene vraag die nog zo in je achterhoofd zeurt. Loslaten betekent de blik van de ander afhalen en naar binnen richten, voelen wat hier de meest liefdevolle, bewuste respons is. Soms is loslaten even met een zwaar hart terugdenken aan fijne herinneringen, en soms is het heel diep ademhalen en visualiseren dat er weer een stukje van je ex uit je lichaam verdwijnt. It’s all part of the process.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: tinybuddha.com