Jaarlijks gooien we per persoon gemiddeld 34 kilo eetbaar voedsel in de prullenbak. Dat kan anders. Met de ‘Too Good To Go’ app bijvoorbeeld, waarmee je eten dat bijna tegen de houdbaarheidsdatum aanloopt een tweede leven geeft. De impactorganisatie introduceerde onlangs het magazine Eetlust, om voedselverspilling uit de taboesfeer te halen. In dit magazine wordt het tegengaan van voedselverspilling op een ludieke manier onder de aandacht gebracht. Kontjes, stronken en stelen van groenten die vaak de prullenbak belanden, zijn pikant geportretteerd en verwerkt in verleidelijke recepten. Kortom: lustopwekkende content voor een goed doel. Klinkt als een gouden match, niet? Probeer deze carpaccio van broccolistronk met tomatensalsa en tahindressing eens van sterrenchef London Loy. De tahindressing kun je natuurlijk ook voor heel veel andere lekkere salades of mezzes inzetten.
Fris voorgerecht: carpaccio van broccolistronk met tomatensalsa en tahindressing
Broccoli bevat veel vitamine C, bètacaroteen (dat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A) en is laag in koolhydraten. Fijn om je bloedsuikerspiegel lekker rustig te houden. Ook bevat broccoli veel voedingsvezels, waar je darmen blij van worden. Dat geldt overigens niet alleen voor de broccoliroosjes, maar óók voor de stam of stronk. Hartstikke zonde dus dat de meeste mensen dit deel van de groente weggooien. Je kunt het stomen, bakken, in soep verwerken of apart houden voor dit lekkere voorgerecht.
Benodigdheden (voor 4 personen)
2 broccolistronken
snuf zeezout voor in het blancheerwater
2 tomaten (in blokjes snijden van ongeveer 1 cm, behoud de kern met zaadjes)
1/2 groene peper (fijngehakt)
1 sjalot (gesnipperd)
2 limoenen (sap + rasp)
1 knoflookteen (fijn gehakt)
1 el rijstazijn
5 el olijfolie
3 el tahin
water of groentebouillon
1 el pecannoten (even opbakken en grof hakken)
mandoline
Bereidingswijze carpaccio van broccolistronk
1. Check de broccolistronk op rotte plekjes, snijd die weg. Het harde kontje van de steel mag je ook weg snijden (tip: het kontje kun je later weer gebruiken voor een groentebouillon). Vul een pan voor de helft met heet water, zet deze op het vuur en doe een flinke snuf zout in het water.
2. Blancheer de broccolisteel 3 minuten in z’n geheel. Haal de steel uit het water en leg deze in een bak ijswater of spoel hem meteen met koud water na.
3. Doe de tomatenblokjes, groene peper, sjalot, knoflook, rijstazijn, 1 limoen (gebruik het sap én de rasp), 2 eetlepels olijfolie en wat zeezout in een mengkom. Mix alles met een lepel en check de smaak – die moet fris, licht pittig en fijn zoutig zijn. Leg opzij op je werkbank.
4. Pak een nieuwe mengkom en doe daar de tahin, het sap van de tweede limoen en wat water (of groentebouillon) in. Meng het geheel goed, het moet de vloeibaarheid hebben van een dressing. Breng op smaak met zout en peper.
5. Neem een bord, pak vervolgens de mandoline en schaaf zo dun mogelijke rondjes/plakjes van de broccolisteel. De ideale dikte is wanneer je er bijna doorheen kan kijken. Leg de plakjes dakpansgewijs op het bord.
6. Leg de tomatensalsa mooi in het midden. Snijd de zaadjes van de harde witte kern van de tomaten af. De zaadjes smaken niet alleen heerlijk, maar zien er ook zo uit. Verdeel het tomatenzaad over de borden. Sprenkel met een lepel de dressing over de carpaccio en strooi de pecannoten erover. Maak het af met wat druppels olijfolie. Dit voorgerecht is lekker met toast. Het magazine EETLUST is gratis te downloaden via eetlustmagazine.nl.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!