Conscious daten is een uitdaging, helemaal in een digitaliserende wereld. Hoe voorkom je dat je meegesleept wordt door onrealistische verwachtingen? Hoe vis je de juiste persoon er op een app tussenuit? En hoe maak je onderscheid tussen je eigen onzekerheden en red flags die daadwerkelijk wijzen op een mismatch? Gelukstrainer, coach Dennis Buist dook in de materie en deelt zijn 10 beste conscious dating tips. Dat Dennis overigens een zeer betrouwbare bron is om liefdesadvies van aan te nemen weten wij uit ervaring. Hij deed zijn eigen huiswerk keurig, overwon demonen, vond de liefde en wordt binnenkort vader. Dennis; we want more!
Conscious daten: 10 tips waarmee je verbinding maakt vanuit innerlijke kracht
1. Wees eerlijk in je profiel
Als je op zoek bent naar een date via een app of datingsite, schrijf je misschien je profiel met het doel zo veel mogelijk matches te krijgen. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn, veel matches. Maar als je écht op zoek bent naar een levenspartner wil je juist vooral eerlijk over jezelf zijn. Dus deel ook de wat minder leuke kanten, wat kwetsbaarheden of gekke trekjes en hobby’s die je hebt. Wat maakt jou eigen? Zo heb je misschien minder matches, maar de personen die voor je kiezen, kiezen echt voor jou. Hoe meer je van jezelf laat zien, hoe meer je jezelf ook kunt laten zijn tijdens het daten. Dat geeft rust en vertrouwen.
2. Begin eerst met zelfonderzoek voordat je gaat daten
Als je iemand zoekt die bij je past, is het belangrijk dat weet wie jij zelf bent. Dit is natuurlijk een hele lastige vraag, maar dat maakt ‘m niet minder belangrijk. Dus stel je zelf vragen als: wat vind ik leuk en belangrijk in het leven en wat niet? Waar ben ik onzeker over? Wat zijn mijn goede kanten en welke de mindere? Praat en discuseer hier ook over mensen dichtbij je. Je bent vaak je eigen blinde vlek en anderen kunnen soms veel interessante dingen over je vertellen.
3. Wees je bewust van je eigen rugzak
Iedereen heeft een rugzak met ervaringen die een diepe impact op je hebben gemaakt. Misschien ben je een paar keer verlaten, zijn je ouders gescheiden of is er iemand plotseling weggevallen. Dit soort ervaringen kunnen traumatisch werken. Sommige mensen voelen veel spanning bij verbinding, andere mensen worden wantrouwend of andere gaan heel veel analyseren. Stel je bent een keer bedrogen, en je ervaart nu veel wantrouwen tijdens het daten of in je relatie. Als je je bewust wordt van dat wantrouwen, kun je jezelf een belangrijke vraag stellen. Voel ik nu wantrouwen omdat ik zelf verlaten ben, of pik ik echt signalen op die laten zien dat hij/zij wilt vertrekken? Deze vraag schept enorm veel ruimte en zorgt ervoor dat je niet automatisch mee wordt gesleurd in je eigen wantrouwen en verhalen uit het verleden.
4. Laat je kwetsbaarheden zien
Kwetsbaarheden houden we graag voor anderen verborgen. Ze zijn vaak gekoppeld aan angst voor afkeur van anderen en schaamte. Misschien voel je je kwetsbaar als iemand je onzekerheid ziet, als je een fout hebt gemaakt of je ergens verdrietig of boos over bent. Toch is het juist belangrijk om dit soort gevoelens wél te laten zien. Misschien niet alles meteen, omdat je eerst wat vertrouwen in de ander nodig hebt. Maar wel geleidelijk. Je kwetsbaarheden zijn een essentieel onderdeel van jou en hoe meer je van jezelf laat zien, hoe sterker de verbinding met de ander. Hoe meer jij je ook echt gezien kunt voelen. Als je je kwetsbaarheden verstopt, voelt dat op een bepaald niveau misschien veilig, maar op langere termijn loop je het risico dat je uit elkaar groeit.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
5. Wat heb ik te bieden?
Er ligt teveel focus op de vraag: ‘wat wil ik?’ en we vergeten de vraag ‘wat heb ik eigenlijk te bieden?’ te beantwoorden. Dit is een hele belangrijke vraag. Als je weet wat je te bieden hebt, kun je kijken of de ander dat ook wilt ontvangen en kan waarderen. Daarnaast voel je je waardevoller en zelfverzekerder tijdens het daten als je weet wat je de ander kunt geven.
6. Onderzoek je verliefdheid
Veel mensen vinden verliefdheid één van de belangrijkste eisen voor een relatie. Maar wat is verliefdheid eigenlijk? Heel vaak worden we verliefd op iemand die iets heeft wat we zelf heel graag willen. Bijvoorbeeld iemand die een vrij en excentriek leven leidt. We missen dit aspect bij onszelf of vinden dit in de ander. Of we worden op iemand verliefd die iets spiegelt uit ons verleden. Stel je had een vader die onbereikbaar was, en nu val je op onbereikbare types omdat je op een onbewust niveau nog steeds op zoek bent naar de liefde van je vader. Uiteraard kan je ook gewoon verliefd zijn omdat je iemand heel leuk vindt. Onderzoek in elk geval of er ook iets anders meespeelt, want niet iedere vorm van verliefdheid zorgt voor een fijne relatie.
7. Begin een relatie nooit vanuit tekort
Soms komt het voor dat mensen een relatie nemen omdat een bepaalde behoefte niet vervuld is. Iemand voelt zich bijvoorbeeld alleen, niet gezien of onveilig en gaat een relatie in om dit op te vullen. Als dit gebeurt, sluipt er vaak het gevaar in dat je een hele afhankelijke relatie krijgt. Als de ander dan (even) weg is is het gat nog steeds leeg. En zelfs als de ander er is zal je nooit volledige rust voelen. Onbewust weet je dat je afhankelijk bent en dus altijd bang bent dat de ander gaat. Creëer dus eerst een stevige basis in jezelf. Dit betekent overigens niet dat je je niet veilig of gelukkiger mag voelen door de ander. Het gaat er om dat het een toevoeging is op iets dat in de basis al goed is.
8. Vind de bron van je twijfels
Als mensen aan het daten zijn, komt er vaak een twijfelmoment. Is dit het of niet? Echter, meestal twijfelen mensen helemaal niet. Er gebeurt iets anders dat je verward met twijfel. Misschien weet je dat deze persoon het waard is om een relatie mee te beginnen, maar ben je bang voor echte verbinding. Of je voelt dat dit niet de juiste persoon is voor jou, maar je wilt zo graag een relatie dat iets je tegenhoudt om de ander te laten gaan. Dat betekent namelijk dat je weer alleen bent, en dat probeer je te vermijden. Zodra je twijfel voelt opkomen, onderzoek dan waar deze echt vandaan komt en wat ze je probeert te vertellen.
9. Let op je belemmerende overtuigingen
We nemen bewust en onbewust overtuigingen mee over hoe onze partner moet zijn. Lang, rijk, hoogopgeleid, sociaal, etc. Wees je bewust van jouw overtuigingen en check ze met je ervaring. Misschien heb je wel als overtuiging dat iemand belezen moet zijn, maar voel jij je prettiger bij iemand die dat niet is. Omdat hij of zij dingen niet zo overdenkt en veel meer in het nu leeft bijvoorbeeld. Misschien zijn jullie wel degelijk een match, omdat jullie elkaar aanvoelen. Een beetje experimenteren buiten je comfortzone is dus belangrijk.
10. Voldoe ik aan mijn eigen eisenpakket?
Veel mensen hebben stiekem een heel eisenpakket als ze gaan daten. Als je een hele waslijst hebt voor een ander, voldoe je daar dan ook zelf aan? Je wilt een zelfverzekerd iemand, maar ben je zelf wel zelfverzekerd? Je wilt iemand die goed voor zichzelf zorgt, maar doe je dit zelf wel? Mensen stellen onbewust veel eisen aan de ander, waar ze zelf juist veel moeite mee hebben. De kans op mislukken is daardoor groter.
Bonustip: Focus op het positieve
Dit klinkt zo simpel, maar het is zo moeilijk. Bijna iedereen weet dit ook wel, maar weinig mensen passen het echt toe. Als je je bewust bent van de dingen die je goed doet, die je goed kan, waar je trots op bent, dan ben je veel zelfverzekerder. Herhaal dit op dagelijkse basis en helemaal tijdens het daten. Loop je een blauwtje of werkt een relatie toch niet? Focus je op het feit dat je wel initiatief hebt getoond, of op wat je van de ander hebt geleerd.
Kijk voor meer info over Dennis en het maken van een afspraak op dennisbuist.nl. Deze adviezen schreef Dennis op in samenwerking met dagingplatform Inner Circle.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!