Tinnitus (oorsuizen) komt bij ongeveer 2 miljoen (!) Nederlanders voor. Bij een groot deel zijn de klachten ‘draaglijk’, maar enkele tienduizenden mensen hebben er zoveel last van dat de kwaal de kwaliteit van hun leven aantast. Ze ontwikkelen psychosociale problemen door tinnitus zoals depressiviteit en slaap- en concentratieproblemen. Hoe deze (soms gekmakende) klachten mogelijk ontstaan en wat je er zelf aan kunt doen, lees je hieronder.
Tinnitus (oorsuizen): wat zijn de mogelijk oorzaken, en wat kun je zelf doen?
Als je last hebt van tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, hoor je een geluid zonder dat dat geluid er werkelijk is. Dit kan een piep of ruis zijn, maar ook het geluid van de zee, fluiten, suizen of muzikale klanken. Het geluid kan hoog of laag zijn, hard of zacht, continu of afwisselend aanwezig.
Oorzaken van tinnitus
De precieze oorzaak van tinnitus is helaas niet altijd te achterhalen. Wel wordt aangenomen dat gehoorcellen (zenuwcellen) in het binnenoor een rol spelen. Als deze cellen beschadigd zijn, kan het zijn dat ze geluidsprikkels naar de hersenen sturen terwijl er geen geluid is. Mogelijke oorzaken van beschadiging zijn ouderdom, blootstelling aan lawaai, een ongeval (waarbij bijvoorbeeld de schedelbasis of kaak is beschadigd) of het gebruik van bepaalde medicijnen. Tinnitus kan ook verband houden met grote emotionele spanningen, bijvoorbeeld door PTSS, depressie, burn-out of emotioneel trauma. Daarnaast zijn nog andere mogelijke oorzaken van tinnitus denkbaar, zoals overactiviteit in het gehoorgebied in de hersenen, afwijkingen aan de bloedvaten of diabetes.
Wat kun je eraan doen?
Er is helaas (nog) geen effectieve medische behandeling bekend voor tinnitus. De behandelingen die er zijn, richten zich vooral op het leren omgaan met de klachten. In sommige gevallen wordt er een soort gehoorapparaat ingezet om de waarneming van het ‘fantoomgeluid’ te veranderen. Natuurlijk ligt de effectiviteit van een eventuele behandeling ook aan de oorzaak van de tinnitus. Holistisch huisarts Juriaan Galavazi vertelde ons eerder over een patiënt in zijn praktijk met tinnitus. Zijn klachten bleken voornamelijk veroorzaakt te worden door spanning en stress en verminderden aanzienlijk naarmate hij meer rust nam. Juriaan Galavazi suggereerde bovendien dat zijn patiënt het oorsuizen leerde zien als een soort waarschuwende vriend, die opdook als hij te hard van stapel liep en het even rustiger aan moest doen. Natuurlijk maken dit soort veranderingen in je mindset tinnitus niet fijn, maar ze kunnen de omgang met je klachten (afhangende van de ernst ervan) wel iets vergemakkelijken.
Kan bepaalde voeding helpen bij tinnitus?
Er is vrij veel onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op het gehoor. Er is onvoldoende bewijs dat voeding kan helpen tinnitus te genezen. Maar er zijn wél aanwijzingen dat voeding een rol kan spelen in de preventie ervan. Dat komt omdat bepaalde voedingsmiddelen gehoorschade kunnen beperken. Heel belangrijk in dit verhaal zijn antioxidanten en magnesium, die het beste werken als ze samen worden ingezet. Antioxidanten zoals vitamine A, C en E kunnen het vormen van vrije radicalen tegengaan. De vorming van vrije radicalen in het binnenoor speelt een belangrijke rol bij gehoorverlies als gevolg van ouderdom. Ook beschermen de antioxidanten de haarcellen in het binnenoor tegen schade.
Tinnitus en magnesium
Magnesium beschermt op zijn beurt de bloedtoevoer naar het binnenoor. Als je veel wordt blootgesteld aan hard lawaai, verbruik je waarschijnlijk meer magnesium en is het sowieso slim om je inname ervan wat te verhogen. Ook foliumzuur, zink, vitamine D en vitamine B12 kunnen beschermend werken voor het gehoor. Meerdere studies associëren tenslotte melatonine met een vermindering van de klachten bij oorsuizen. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bronnen: Natuurdiëtisten Nederland, ahealthylife.nl, UMC Utrecht