Veel Nederlanders zeggen gelukkig te zijn. We staan zelfs in de top 5 van de gelukkigste landen ter wereld. Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen zich eenzaam en onbegrepen voelen? Volgens de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter ligt onze focus verkeerd. In zijn boek De kunst van ongelukkig zijn legt hij haarfijn uit waarom je geluk beter niet kunt nastreven als levensdoel. Slimmer is het om je te richten op zingeving en verbinding. Vaak volgt geluk dan vanzelf. Met deze 3 adviezen kun je de eerste stap zetten naar een zinvol leven met ups én downs.
Psychiater Dirk de Wachter: geluk najagen is dé ziekte van deze tijd en dit is waarom
Volgens onderzoek van het CBS geeft 22% van de Nederlanders aan perfect gelukkig te zijn. Slechts 3% van de Nederlandse bevolking voelt zich ongelukkig. Toch wijst een ander onderzoek uit dat maar liefst 43% van de volwassenen zich eenzaam voelt (en 10% zelfs zeer eenzaam blijkt te zijn). Dit lijkt tegenstrijdig. We leven toch in materiële welvaart? We hebben het toch goed? Toch voelen veel mensen weinig welzijn. Dit komt volgens De Wachter omdat we obsessief ons eigen geluk najagen en zo de verbinding met anderen zijn kwijtgeraakt. Zijn boodschap is dan ook: doe iets voor de wereld, voel je betrokken, geluk volgt dan vanzelf. Hoe je dit in de praktijk aanpakt, hebben we samengevat in 3 goede adviezen.
1. Stop met het meten van geluk
In onze hedendaagse samenleving lijkt geluk het ultieme doel om na te streven. Volgens De Wachter is dit obsessief najagen van geluk dé ziekte van deze tijd. Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, strookt namelijk niet met de realiteit. Erger nog, het veroorzaakt een tweedeling in de samenleving: ‘eentje van winners en losers, van wie succes heeft en wie buiten de boot valt.’ Van kinds af aan leren we dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluk. Ben je minder ‘succesvol’, dan is dit dus je eigen schuld. Dit idee is erg schadelijk. De Vlaamse psychiater raadt dan ook aan: ‘Je moet geluk niet willen meten, wees er maar gewoon gelukkig mee.’
2. Herstel de verbinding
In onze individualistische samenleving zijn we het contact met onze medemens verloren. De verbindingen die we vroeger hadden door het familie-en verenigingsleven en het geloof hebben we grotendeels losgelaten. Daarvoor in de plaats is het streven naar geluk ons ultieme doel geworden. Maar om ons goed te voelen hebben we de verbinding met anderen nodig. Want in essentie blijven we toch groepsdieren. Volgens De Wachter is de uitdaging dan ook om die verbinding met elkaar te herstellen en de betrokkenheid bij de wereld weer terug te vinden. Belangrijk hierbij is een realistisch besef van wat social media hierin kunnen betekenen. En wat niet. Ook al zijn Instagram, Facebook of Whatsapp fantastische communicatiemiddelen, echt sociaal contact kun je er niet mee vervangen. Social media voldoen niet aan de diepe nood van de mens om anderen om zich heen te hebben. Gebruik deze tools dan ook vooral om ontmoetingen te organiseren: zoek elkaar op in real life.
3. Deel je verdriet
Verdriet, angst en eenzaamheid delen we in onze moderne samenleving liever niet met de buitenwereld. Dat terwijl deze emoties erg waardevol zijn. Juist op ongelukkige momenten kan diepe verbondenheid ontstaan. Delen maakt verdriet niet alleen draaglijker, je geeft ook de ander een voldaan gevoel. Mensen zouden volgens De Wachter best wat vaker elkaars psychiater mogen zijn. Dan zou zijn wachtkamer niet overvol zitten… Dirk de Wachter, De kunst van het ongelukkig zijn, via Bol.com, €19,99.
De Wachter over de liefde
Tenslotte delen we graag nog twee mooie citaten van Dirk de Wachter over de liefde.
‘Je moet de ander altijd blijven zien als een ander, is de filosofie van Emmanuel Levinas. De ander is radicaal anders. De ander is altijd een vreemde. Men vindt dat vreemd: als je geliefde een vreemde is, is dat toch niet plezant? Toch moet je de ander niet tot onderdeel van jezelf proberen te maken. Door in te zien dat de ander anders is en blijft, word je verlangen gevoed, en daarom blijft dat verlangen. Hoe langer ik mijn geliefde ken, hoe meer ik haar niet kan begrijpen. Zodra ik iemand denk te kennen, wordt dat de même, het zelf. We willen de ander maken tot een deel van onszelf. We spelen eigenlijk kleine godjes. Mijn geliefde moet voldoen aan mijn idealen en mijn projecties. Maar je kan beter de vreemdheid en andersheid toestaan en daarnaar verlangen. Het vereist dat je nieuwsgierig blijft.’
De prachtigheid van de gewoonheid
‘Liefde gaat over doodgewone dingen die ongelofelijk zijn, het is reaching for the sky just to surrender. Dat is een paradox, maar het gaat over gewoon samen een ritje maken in de auto, samen stil staan en naar de bladeren luisteren. Het klinkt melig, maar dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait. De ongelofelijke vervulling van de liefdevolheid van mensen, die zit niet in dure ervaringen. Ware liefde vind je niet op een tropisch eiland in een bubbelbad. Daar wordt je huid rimpelig van en je hersenen tot moes. Ik pleit niet voor de saaiheid van de dingen, maar de prachtigheid van de gewoonheid. Dankbaar en aandachtig zijn. De kunst van het leven is om in de doodgewone dingen de grootse schoonheid te vinden.’
HOLISTIK ACADEMY
Onlangs maakten we op de redactie een lijstje van onze favoriete spirituele leraren om ons door hen deze zomer te laten inspireren door hun levenslessen. Et voilà, de Holistik Academy serie was geboren. Perfect voor een meditatief reflectiemoment tijdens je zondagse ontbijtje. Of om tevoorschijn te toveren tijdens het avondeten voor diepgaande gesprekstof.
1. Holistik Academy #1: 5 glasheldere levenslessen van Eckhart Tolle voor instant verlichting
2. Holistik Academy #2: 5 lessen van Clarissa Pinkola Estés om de wilde vrouw in jou te vinden
3. Holistik Academy #3: 7 wijze lessen van Marianne Williamson over liefde als leidraad
4. Holistik Academy #4: 5 verfrissende levenslessen van Brené Brown
5. Holistik Academy #5: vind het lef om helemaal jezelf te zijn met déze wegwijzers van Glennon Doyle
6. Holistik Academy #6: pak de regie terug over je leven met déze 5 levenslessen van Louise Hay
7. Holistik Academy #7: 5 waardevolle lessen in zuivere liefde van zenboeddhist Thich Nhat Hanh
8. Holistik Academy #8: 5 lessen in ‘pussyfication’ van sensualiteitsexpert Mama Gena
9. Holistik Academy #9: 5 lessen die je leven kunnen redden van Auschwitz-overlevende dr. Edith Eger
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast