Nu de herfst begonnen is, verlangen we instinctief naar verwarmende maaltijden. En dan het liefst met lekker veel groenten om je lichaam te voorzien van voldoende vitaminen en mineralen. In het kookboek VEG van Jamie Oliver vonden we 116 easy groente recepten. Onze favoriet? Deze geniale groentetajine. De saffraan in het recept werkt ontstekingsremmend en geeft je weerstand een oppepper.
Jamie Oliver recept: geniale groentetajine voor een ijzersterke weerstand
De tijd van salades en verfrissend fruit is nu definitief voorbij. In het najaar is het namelijk slim om te switchen van verkoelende naar verwarmende voeding. Verwarmende voeding brengt je lijf in beweging, warmt het op en helpt bij het afbreken van afvalstoffen. Het recept voor deze lekkere groentetajine komt uit het kookboek VEG van Jamie Oliver en barst van de verwarmende ingrediënten zoals saffraan, gember, kaneel, komijn en knoflook. Gecombineerd met een hoop groenten is dit precies waar je lijf komende maanden naar snakt.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Ingrediënten voor 6 personen
- 1 plukje saffraan (een paar draadjes)
- 4 tenen knoflook
- 4 centimeter verse gemberwortel
- olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel kaneel
- 1 theelepel ras el hanout
- 1 eetlepel zongedroogde tomatenpasta
- 2,5 kilogram gemengde groenten (zoals aubergine, courgette, wortel, kerstomaatjes, rode ui, flespompoen en verschillende kleuren paprika)
- 1 blik (400 g) kikkererwten
- 100 gram gedroogde abrikozen
- 1 ingelegde citroen
- 300 gram couscous
- ½ bos gemengde verse kruiden, zoals dille, munt en bladpeterselie (15 g)
- 20 gram amandelschaafsel
Bereiding groentetajine volgens het recept van Jamie Oliver
- Laat de saffraan in een kan met 500 ml kokend water 5 tot 10 minuten wellen.
- Pel en schil intussen de knoflook en gember, snijd ze in dunne plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie en de komijn, kaneel en ras el hanout in een grote, zware braadpan en zet op matig vuur.
- Doe de tomatenpasta erbij in de pan, blijf een paar minuten regelmatig roeren en giet het saffraanwater erbij.
- Bereid de groenten voor, snijd ze in grove stukken en doe ze in de pan. Voeg de kikkererwten (met vocht en al) toe. Snijd de abrikozen en de ingelegde citroen (gooi de pitjes weg) in grove stukjes, roer ze erdoor en voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe.
- Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de tajine terwijl je regelmatig roert 45 minuten zachtjes pruttelen, of tot alles heerlijk zacht is.
- Doe wanneer de groenten bijna gaar zijn, de couscous in een kom, giet er zoveel kokend water bij dat de korrels net onder staan, voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en leg een bord op de kom.
- Laat de couscous zo 10 minuten staan en roer de korrels met een vork luchtig en los.
- Pluk de kruiden en rooster het amandelschaafsel. Serveer de tajine en couscous met de geplukte kruiden en het amandelschaafsel. Heerlijk met een lepel yoghurt met harissa.
Veg, Jamie Oliver, Kosmos uitgeverij, €33,99, verkrijgbaar via Bol.com
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Beeld en tekst: © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus