De wekker hoeft niet eens te rinkelen of ik sta al stuiterend naast mijn bed. Dat terwijl mijn vriend beduidend meer moeite heeft om ’s ochtends op gang te komen. Waarin ochtendmensen en avondmensen verschillen en wat je biologische klok daar mee te maken heeft? Je leest het hier.
Ochtendmens of avondmens: wat ben jij?
De laatste keer dat ik uitsliep en pak ‘m beet na 9 uur wakker werd? Ik kan het me niet eens meer herinneren. Als ochtendmens begint mijn dag vaak al rond een uur of 7. Ook in het weekend. Zodra ik wakker word, is nog een keer in slaap dommelen er meestal niet meer bij. Dit tot grote frustratie van mijn vriend Sebastiaan die pas na een uur of 9 een beetje op gang komt. Vaak sneak ik zodra ik wakker word het bed uit zodat hij geen last heeft van mijn onrustige gewoel. Geen ideale situatie, maar ik zie mezelf niet spontaan veranderen in een avondmens. En Sebastiaan proberen om te turnen in een ochtendmens? Mission impossible. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen de biologische klok van ochtendmensen en avondmensen…
Biologische klok
In je hersenen ter hoogte van je ogen zit een gebiedje ter grootte van een speldenkop: de suprachiasmatische nucleus ofwel de biologische klok. Deze klok stuurt allerlei processen in je lichaam aan. Denk aan je lichaamstemperatuur, je hormoonspiegels én je slaap-, waakritme. Het verschil tussen ochtendmensen en avondmensen zit ‘m in dit ritme. Sommige mensen hebben een slaap-, waakcyclus van 23,5 uur, anderen van 24,5 uur. De cyclus van ochtendmensen is korter dan 24 uur. Ze zijn ’s avonds eerder moe en ’s ochtends juist eerder wakker. Bij avondmensen duurt de cyclus juist lánger dan 24 uur. Ze gaan later slapen en staan later op. Zo’n 10 tot 15% van alle mensen is een uitgesproken ochtend-, of avondmens. De meeste mensen vallen ergens tussenin. Vrouwen zijn over het algemeen wat vaker ochtendmensen.
Uit bed glippen
Dat Sebastiaan en ik een ander slaap-, waakritme hebben staat als een paal boven water. Hoewel ik hem het liefst elke ochtend wakker maak om gezellig te kletsen, probeer ik zijn cyclus te respecteren. Zachtjes uit bed glippen is misschien niet ideaal maar op de lange termijn wel beter voor je relatie. Zolang Sebastiaan niet klaagt als ik op tijd naar bed wil zijn we alsnog prima in balans.