Weekendrecept: oer-Hollandse kippensoep waar je direct van opknapt

by Natalja De Vos 23.11.2017

Zelfgemaakte kippensoep heeft een mythische status als griepbestrijder. Niet voor niets wordt kippensoep ook wel ‘Joodse penicilline’ genoemd. De heilzame werking die er vanuit dit pannetje homemade soep gaat valt niet te onderschatten. Aan de slag dus met dit eenvoudige recept van Soup en Zo.

Weekendrecept: heilzame Hollandse kippensoep waar je direct van opknapt

Nu de winter in aantocht is, heeft de Amsterdamse soepwinkel Soup en Zo het druk. Woon je niet in de hoofdstad, maar ben je wél een soepfanaat? Dan heb je geluk, want de drie lekkerste recepten van Soup en Zo delen we dit najaar met jou. De zoete aardappelsoep hebben we al gemaakt. Deze week staat de Hollandse kippensoep op het menu. Het ideale comfort food voor als je een opkikker kunt gebruiken. In kippensoep zit namelijk het stofje Carnosine dat je witte bloedcellen aanzet tot het opruimen van griep- en verkoudheidsvirussen.

Recept voor 8 personen

Voor de bouillon
2,5 l water
1 biologische kip van ca. 1,3 kg
4 tl zeezout
3 stengels bleekselderij, grof gesneden
1 prei, grof gesneden
1 wortel, in plakjes van 1 cm
1 grote ui, grof gesnipperd
2 tenen knoflook, grof gesneden
½ tl peperkorrels
10 takjes rozemarijn
5 takjes tijm
versgemalen zwarte peper en zeezout

Vulling
1 wortel, in dobbelsteentjes
1 prei, in dunne halve ringen
3 stengels bleekselderij, in boogjes van 0,5 cm
peterselie, om te garneren

Zo maak je de kippensoep
Breng voor de bouillon in een soeppan het water aan de kook met de kip en het zeezout. Schep het schuim van het oppervlak. Voeg de groenten, peperkorrels, rozemarijn en tijm toe. Laat de bouillon circa 60 minuten trekken op laag vuur, tot je een poot van de kip makkelijk kunt lostrekken van het lijf. Haal de kip uit de bouillon en laat die afkoelen. Veeg de pan schoon. Zeef de bouillon, giet hem terug in de pan en voeg de vulling toe. Pluk het vlees van de kip, snijd het in dunne reepjes en voeg die toe aan de bouillon. De soep is klaar als de wortel zacht is. Breng op smaak met zwarte peper en zeezout. Serveer de soep met peterselie.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Recept uit Soep, €16,99, Kosmos Uitgevers

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN