Verwarmend recept voor een sombere winterdag: vegan pastinaak-linzensoep

Recipes
pastinaak-linzensoep

Ben je van plan om (vaker) veganistisch te koken, maar heb je geen idee waar te beginnen? Of ben je een doorgewinterde veganist die wat meer avontuur wil beleven in de keuken? Dan ben je bij chef-kok en Instagrammer Gaz Oakley aan het goede adres. Zijn kookboek Vegan 100 staat vol veganistische gerechten die alles behalve saai en eenzijdig zijn. Sterker nog: ze zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond. Special voor de koude januarimaand delen wij het recept voor deze pastinaak-linzensoep.

Verwarmend recept voor een sombere winterdag: vegan pastinaak-linzensoep

vegan 100Gaz kookt al sinds hij groot genoeg is om met zijn neus boven het aanrecht uit te komen. In 2015 besloot hij enkel nog veganistisch te eten. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook om een steentje bij te dragen aan het behoud van onze planeet. Omdat hij anderen wil inspireren hoe leuk en lekker vegan recepten kunnen zijn, voegde hij meer dan honderd van zijn lekkerste recepten samen in dit kookboek.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Aromatische soep

De pastinaak-linzensoep vinden wij zelf een echte januari treat. De aromatische soep is vol smaak en heerlijk romig. Bovendien zijn linzen een geweldige bron van voedingsvezels en helpen ze de cholesterol in het bloed te verlagen. Serveer met een pittige wortel-koriandersalade en pastinaakchips om het extra speciaal te maken. Eet smakelijk!

Deze ingrediënten heb je nodig

Voor 4 tot 5 personen

Voor de soep:

  • 1 el kokosolie
  • middelgrote witte ui, in dunne reepjes
  • 1 tl gehakte verse gemberwortel
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1/4 tl kurkumapoeder
  • chilipoeder, 1/4 tl
  • 1/4 tl kardemompoeder
  • 1/4 tl kaneel
  • 5 pastinaken, geschild en in blokjes
  • 200 g rode linzen, afgespoeld
  • 720 ml groentebouillon
  • 480 ml sojamelk of amandelmelk
  • een snufje zout en peper
  • wat nigellazaad, ter garnering

Voor de pastinaakchips:

  • 1 pastinaak, geschild
  • 3 el plantaardige olie
  • een snufje zout en peper

Voor de wortel-koriandersalade:

  • 1 wortel
  • 1 rode ui, in dunne reepjes
  • een handvol verse koriander, gehakt
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt

Zo maak je de pastinaak-linzensoep

  • Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  • Maak eerst de soep. Verhit de kokosolie in een grote pan met deksel op middelhoog vuur en voeg de ui, de gember en de knoflook toe. Roer 1 minuut en voeg dan alle specerijen toe. Breng op smaak met zout en peper. Bak regelmatig roerend 2 tot 3 minuten. (Het ruikt nu ongelooflijk lekker.)
  • Voeg de pastinaak toe aan de pan, gevolgd door de linzen. Roer alles snel door en schenk de groentebouillon en de amandelmelk erbij. Door de amandelmelk behoudt de pastinaak zijn kleur. Zet het vuur laag en laat de soep met het deksel op de pan 20 minuten zachtjes koken.
  • Maak intussen de pastinaakchips: schil de pastinaak boven een kom met een dunschiller in linten.
  • Schenk de olie erover, bestrooi met zout en peper en roer goed door, zodat alle linten met olie zijn bedekt.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de pastinaaklinten erover. Dit hoeft niet heel netjes, als ze maar niet allemaal op elkaar liggen. Rooster de pastinaak 10 tot 12 minuten in het midden van de oven. Bestrooi de geroosterde pastinaaklinten met zout om ze krokant te houden en zet apart.
  • Controleer na 20 minuten of de linzen en de pastinaak in de soep gaar zijn en haal de pan van het vuur. Pureer de soep met een staafmixer in de pan. De soep hoeft niet heel glad te worden. Voeg wat water of amandelmelk toe als de soep aan de dikke kant is.
  • Maak vlak voor het serveren de wortel-koriandersalade. Rasp de wortel in een kom en voeg de ui, de koriander en de chilipeper toe. Roer alles door elkaar.
  • Garneer de soep met wortelkoriandersalade, pastinaakchips en wat nigellazaad.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link