Vrienden, familie of vreemden die komen eten: het kan ontzettend leuk en gezellig zijn. Liefde gaat immers door de maag. Tegelijkertijd kan het een hele hoop stress opleveren. Boodschappen doen, de tafel leuk aankleden (jezelf leuk aankleden?) en dan natuurlijk ook nog koken. Ingewikkelde gerechtjes maken kan heel leuk zijn, maar als (grote) groepen komen eten, doe je jezelf met iets simpels vaak het meeste plezier. Vandaag delen we een recept uit het kookboek Bijzonder simpel. Een boek vol met gerechten die perfect zijn als het aan jouw tafel lekker druk is.
Boterzachte zalm met rode ui en dille
Vette vis zoals zalm is hartstikke gezond. We zouden het zo’n twee keer per week moeten eten. Met dit gerecht uit bijzonder simpel maak je een goede start. Mits je kiest voor wilde zalm, want deze zwemt nog vrij rond in de natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voeding. De wilde zalm eet voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen (waar ze hun rode kleur van krijgen) en bevat minder toxines en antibiotica dan kweekzalm, maar is daarom ook een stuk duurder. Wist je dat de natuurlijke kleurstof astaxanthine, die vaak veel voorkomt in wilde zalm, hart- en bloedvaten gezond kan houden? Wilde zalm is bovendien een goede bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, vitamine D en gezonde eiwitten. Vind je wilde zalm wat te duur? Biologische zalm is een goed alternatief voor ‘gewone’ kweekzalm.
Serveertip
Alison Roman in bijzonder simpel: “Ik zou het liefst elke dag bagels met zalm en roomkaas eten, maar omdat dat natuurlijk niet kan, heb ik dit zalmrecept achter de hand, waar veel van dezelfde smaken in terug- komen. Er is heel veel rode ui, er zijn kappertjes en heel veel verse dille. De sesamzaadjes op het eind zijn een optie, maar ik vind dat ze een geroosterde tint geven aan de bruine botersaus. Er gebeurt in dit recept heel veel wat smaak betreft, dus serveer er gewoon een heel eenvoudige maar perfecte salade met kruiden.”
Kookboektip: bijzonder simpel van Alison Roman
Een van de beste kookboeken van het jaar- volgens The Guardian, The New York Times, Buzzfeed en Food Network.
MEER INFORMATIEIngrediënten voor 4 tot 6 personen
- 1 citroen
1 kilo biologische zalmfilet met of zonder vel koosjer zout en versgemalen zwarte - peper 6 el boter
- 60 ml olijfolie, en wat extra om te besprenkelen
- 1⁄2 kleine rode ui, in flinterdunne ringen
- 2 el kappertjes, uitgelekt
flinke handvol verse dille 2 el geroosterd sesamzaad (naar - keuze)
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 165 °C. Snijd de helft van de citroen in dunne schijfjes en verwijder eventuele pitjes. Bewaar de andere helft voor het sap.
2. Leg de zalm op een bakplaat met opstaande rand of in een grote ovenschaal en bestrooi hem met zout en peper.
3. Verhit de boter in een middelhoge koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Verwarm de boter (draai de pan af en toe rond) 2 tot 3 minuten, tot hij bruin wordt. Voeg de olijfolie, de schijfjes citroen en de helft van de uienringen toe. Bestrooi het geheel met zout en peper en bak het (af en toe husselen) 2 tot 3 minuten, tot de citroenen en de uien bruin en krokant worden (het gaat erom dat ze eerder krokant dan zacht en gekaramelliseerd zijn). Voeg de kappertjes toe.
4. Schenk het boter-citroenmengsel over de zalm. Schuif de zalm in de oven en gril hem 12 tot 15 minuten, tot hij net gaar is en nog medium rare van binnen (de zalm ziet er doorzichtiger en minder ondoorschijnend uit). Haal de zalm uit de oven.
5. Meng intussen de dille met het sesamzaad (naar keuze) in een kom en knijp een beetje sap erboven uit van de halve citroen. Strooi er zout en peper over. Verdeel dit mengsel over de zalm en leg ook de overgebleven uienringen erop.