Dat je twee keer per week vis zou moeten eten hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Van deze ‘eetregel’ is zo ongeveer iedere Nederlander wel op de hoogte. Toch vindt vis maar zelden een weg naar onze boodschappenmandjes. Dat terwijl vis reuze gezond is. Tenminste, als je er niet te veel van eet…
Wat moeten we met vis?
Nederlanders eten gemiddeld zo’n 70 gram vis per week. Dit komt overeen met eens in de twee weken. En dat is best jammer. Want zoet- en zoutwaterdieren zitten bomvol vitamines en mineralen. De meeste vissoorten (en schaal- en schelpdieren) zijn rijk aan vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Vette vis (makreel, haring, sardines en zalm) bevat bovendien vitamine D, vitamine B2 en vitamine A. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het beste ingrediënt: omega-3-vetzuren.
Voordelen van vette vis
De meest gunstige effecten van vis worden toegeschreven aan omega-3-vetzuren. Je kunt deze vetzuren onderverdelen in ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). ALA komt uitsluitend voor in zaden en plantaardige oliën, en dan met name in lijnzaad, walnoten, koolzaadolie en hennep. De andere twee vetzuren, EPA en DHA, zijn vooral terug te vinden in vette vis zoals makreel, zalm, paling, haring, sardines en forel. Onderzoekers hebben aangetoond dat EPA over krachtige ontstekingsremmende eigenschappen beschikt en de kans op depressies vermindert. Ook DHA is belangrijk voor je gezondheid. Het werkt ontstekingsremmend, verbetert het geheugen en zou de spermakwaliteit en vruchtbaarheid bij mannen verhogen. Hoewel vette vis dus super gezond is, heeft het geen zin om 7 dagen per week een makreel naar binnen te werken. De positieve effecten van vette vis worden niet verder vergroot als je het vaker dan 2 keer per week op het menu hebt staan.
Vervuiling
Dat het eten van (vette) vis positieve effecten heeft op je gezondheid, dat staat als een paal boven water. Maar heeft vis eten ook een downside? Want hoe zit het eigenlijk met vervuiling? Helaas zijn diverse vissoorten vervuild met nare stofjes als kwik, dioxinen en polychloorbifenylen (PCB’s). PCB’s zijn schadelijke stoffen uit plastic, oliesoorten en bestrijdingsmiddelen die door het eten van vis op jouw bord terecht kunnen komen. Vooral grote vissen zoals zwaarvis die hoger in de voedselketen zitten, zijn vaak het slachtoffer van vervuiling. Deze vissoorten kun je dan ook beter niet vaker dan 2 keer per week eten. Kleine visjes zoals haring, ansjovis, sardines en kleine makreel zijn relatief schoon.
Alternatief
Ben je niet zo’n fan van vis en/of zit het verhaal over vervuiling je niet lekker? No worries. Er zijn ook andere manieren om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen. Algenolie is een goed 100% plantaardig alternatief en wordt veel gebruikt door vegans. Je kunt het slikken in de vorm van een capsule. Een andere optie is visolie. Diverse studies laten zien dat kwalitatief hoogwaardige supplementen dezelfde voordelen bieden als vis, maar dan zonder de nadelen van vervuiling. Slik op dagen dat je geen vette vis eet 2 gram visolie. Zo krijg je toch de essentiële vetzuren binnen. Een merk waar ik me prettig bij voel is Arctic Blue. Dit is de enige visolie in Nederland die het MSC certificaat heeft voor duurzame visserij en 100% klimaat neutraal produceert.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: De houdbare vrouw – Pim Christiaans & Hanny Roskamp en Jesse van der Velde
Foto credits: het prachtige beeld is van Joram Blomkwist, een fotograaf waar we groot fan van zijn.