Benieuwd wat vitamine K is, waar het precies goed voor is en in welke voeding het zit? Je leest het hieronder.
Wat is vitamine K?
Vitamine K bestaat eigenlijk uit twee vitamines: vitamine K1 en vitamine K2. Beide stoffen hebben dezelfde werking, maar vitamine K2 verdwijnt langzamer uit het bloed dan K1. Vitamine K1 wordt ook fytomenadion genoemd. Dit is een in vet oplosbare vitamine die deels door je lichaam wordt aangemaakt.
Vitamine K1
Je lichaam neemt vitamine K1 op uit voedsel. Deze stof wordt ook wel fylloquinon of fytomenadion genoemd en kan niet door je lichaam zelf worden aangemaakt.
Vitamine K2
Vitamine K2 (ook wel menachinon genoemd) kan daarentegen wel door het lichaam worden aangemaakt, via bacteriën in je dikke darm. Daarnaast krijg ook je vitamine K2binnen via de voeding.
Waar is vitamine K goed voor?
Vitamine K draagt onder andere bij aan:
- Het proces van bloedstolling
- De gezondheid van je botten
Vitamine K en het proces van bloedstolling
Wanneer je een wondje hebt, stolt je bloed zodat deze sluit. Vitamine K zorgt er mede voor dat de bloedstolling goed verloopt.
Vitamine K en de botstofwisseling
Vitamine K speelt een belangrijke rol bij een gezonde opname van mineralen in je botten. Ook draagt het bij aan het behoud van sterke, gezonde botten.
Hoeveel vitamine K heb je nodig?
De Gezondheidsraad adviseert om baby’s die borstvoeding krijgen vanaf dag 8 tot en met 12 weken 150 microgram extra vitamine K te geven. Volwassenen krijgen meestal voldoende vitamine K via de voeding binnen. Er is dan ook geen RI voor volwassenen vastgesteld in Nederland. Vermoed je dat je een vitamine K tekort hebt? Neem dan contact op met je huisarts.
Vitamine K en bloedverdunners
Gebruik je bloedverdunners? Dan kan je maximaal 10 microgram per dag veilig bijslikken. Raadpleeg bij twijfels altijd je huisarts.
In welke gevallen kun je extra vitamine K gebruiken?
Als je een ‘normaal’, gezond voedingspatroon hebt krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Er zijn echter twee groepen mensen die behoefte kunnen hebben aan extra vitamine K: baby’s tot en met drie maanden oud en mensen die langdurig antibiotica slikken.
Vitamine K voor baby’s
Pasgeboren baby’s met een leeftijd vanaf 8 dagen tot en met 10 weken dienen volgens de Gezondheidsraad elke dag 150 microgram vitamine K-druppels toegediend te krijgen. Van de moeder krijgen baby’s namelijk geen vitamine K mee en zelf kunnen ze de vitamine nog niet voldoende aanmaken. Met name baby’s die de eerste drie maanden borstvoeding krijgen hebben baat bij een supplement.
Vitamine K en antibiotica
Mensen die gedurende langere tijd antibiotica slikken kunnen ook een verhoogde behoefte aan vitamine K hebben.
Waar zit vitamine K in?
Waar zit vitamine K in? Vitamine K2 wordt deels door het lichaam zelf aangemaakt. De rest haalt je lijf uit je voeding. Vitamine K1 vind je vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli, maar ook in kleinere hoeveelheden in plantaardige oliën, fruit en zuivelproducten. Vitamine K2 zit ook in zuivelproducten, eieren, vlees en granen. Er gaat niet veel vitamine K verloren bij het koken.
In onderstaande overzicht zie je de hoeveelheid vitamine K in de belangrijkste voedingsmiddelen:
Vitamine K supplementen
Als je een verhoogde behoefte aan vitamine K hebt, kan het slim zijn om vitamine K in de vorm van een voedingssupplement te nemen. Met name voor baby’s die in de eerste drie maanden borstvoeding krijgen is dit belangrijk.
Bron: davitamon.nl