Van half augustus tot half september staat de heide in Nederland in bloei. Tijdens het wandelen is het dan een beetje alsof je door een schilderij loopt. Een geneeskrachtig schilderij nota bene, want wist je dat de struikheide een medicinale plant is? Hieronder vertellen we je meer én delen we de top 5 mooiste wandelroutes.
De heide staat in bloei! 5 wandelroutes om haar pracht te bewonderen
De bloei van de heide is een feest voor al onze zintuigen. Want de heide is nu niet alleen prachtig om te zien, maar ruikt ook lekker zoet en vruchtbaar. De struikheide (ook wel heidebloem of heidekruid genoemd) kan een leeftijd van wel 45 jaar bereiken. De stengels worden tot een meter lang en de kleur van de bloemetjes gaat van lichtpaars tot paarsrood. Ze bloeien ongeveer vanaf begin juli tot aan de herfst. Vanaf half augustus tot half september is de bloei vaak op z’n levendigst. Je vindt de struikheide op schrale zand- en veengronden, in droge bossen waar veel licht doorheen komt, in duinen en in hoge veengebieden. De plant komt in heel Europa voor, maar vooral in Midden- en Oost-Europa. In de 19e eeuw is de struikhei door Schotse immigranten meegenomen naar Canada en heeft zich van daaruit over heel Noord-Amerika verspreid.
Medicinale plant
Wist je dat de struikheide geneeskrachtige eigenschappen heeft? In Middeleeuwse kruidenboeken kon je de struikheide al als huismiddeltje vinden. De honing van de plant bevat in vergelijking met andere honingsoorten meer mineralen en eiwitten en heeft goede antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen. De bloemen van de struikheide bevatten bovendien allerlei krachtige stofjes zoals flavonoïden en etherische oliën. Zowel de honing van struikheide als de (gedroogde) bloemen zouden bloedzuiverend en vochtafdrijvend werken. Struikheide wordt gebruikt bij de behandeling van onder andere blaas- en nierstenen, prostaatontsteking, slaapstoornissen, reuma, verkoudheid en jicht.
5 mooiste wandelroutes
Heb je zin gekregen om erop uit te trekken en de heide in real life te bewonderen? Hieronder vind je de 5 mooiste wandelroutes. Om écht tot rust te komen is het lekker om ook ergens een nachtje te kunnen overnachten. Dan kun je de heide op elk moment van de dag bewonderen. Daarom hebben we ook wat fijne natuurhuisjes voor je op een rijtje gezet.
1. Wandelroute Veluwezoom-Posbank
De boswachter van Veluwezoom stippelde deze route uit langs haar favoriete plekken. Langer blijven? Dan is dit moderne natuurhuisje in Tonden perfect voor je.
2. Wandelroute De Sprengenberg
Wandel over de heuvels van De Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen en glooiende heidevelden. Ook deze route is makkelijk bereikbaar vanaf het bovengenoemde natuurhuisje in Tonden.
3. Wandelroute Loonse en Drunense Duinen
De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied van ruim 3500 hectare en daarmee een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Een nachtje blijven slapen? Dit natuurhuisje in Helvoirt ligt vlakbij.
4. Wandelroute Fochteloërveen
In natuurpark Fochteloërveen kun je heerlijk wandelen. Onder het gras gaat een zachte, kletsnatte laag schuil: het hoogveen. Deze bodemsoort is zo vochtig, voedselarm en zuur dat er geen boom kan groeien. Tegenwoordig is het Fochteloërveen een van de allerlaatste stukken levend hoogveen. Overnachten kun je in dit nieuwe natuurhuisje.
5. Wandelroute Landgoed Mookerheide
In Limburg kun je de bloeiende heide bewonderen rondom Landgoed Mookerheide. Vlakbij ligt een knus aangeklede tipi van 60 m2 waar je kunt overnachten.