Recept van SOIL: vegan Japanse wokbowl met tofu en furikaki strooisel

Food
Japanse Wok Bowl, soil, recept
karlijn visser

Karlijn Visser
24.10.2018

We eten regelmatig bij SOIL, een heerlijk eettentje om de hoek van onze redactie. Bij SOIL eet je bijna alles uit een bowl, op de sandwiches na. Van salades, warme (curry) bowls tot hartige Japanse Porridge; in een bowl ziet het er toch echt knusser uit. Het basismenu is standaard vegan. Dit kun je aanvullen met proteïnes naar je eigen behoefte. Denk aan zelf gerookte gerookte tofu, kip, ei of kaas. Uiteraard alles van biologische oorsprong. Omdat we zo vaak bij SOIL lunchen heeft de chef een eigen ‘Holistik bowl’ bedacht; de vegan Japanse wokbowl met gerookte tofu en furikaki mix. Dat laatste klinkt ingewikkeld, maar dit strooisel voor over de rijst koop je kant en klaar bij elke toko. Of bij SOIL zelf want daar maken ze ‘m ook zodat jij het flesje met o.a. gedroogd zeewier, groenten en sesamzaadjes makkelijk mee naar huis kunt nemen. Eet smakelijk alvast! 

Recept van SOIL: vegan Japanse wokbowl met tofu en furikaki strooisel

Achter de schermen zijn we druk bezig met het maken van ons Holistik Handboek dat vanaf volgend jaar februari in de winkels ligt. In het hoofdstuk ‘Food Hospital’ komen een aantal recepten van gerechten die wij altijd bestellen bij de eettentjes waar we graag komen. Zo heb je toch een bijzonder en ‘restaurant waardig’ recept waar je normaal gesproken niet aan kunt komen en is het ook mogelijk voor jou als je niet in Amsterdam woont om het te proeven. Deze Japanse wokbowl hoort ook bij de serie in het Holistik boek. Kijk voor meer info op oursoil.co.

Benodigdheden:

Steelpan, wok, 2 mengkommen, garde, scherp mes, zeef, rasp en 2 diepe borden om op te serveren

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 200 gr quinoa
  • 500 ml water
  • 2 theelepels zout
  • 2 sjalotten in ringen gesneden
  • 80 ml rodewijnazijn
  • 20 gr agave siroop
  • 70 ml tamari
  • 50 ml sesamolie
  • 55 ml rijstwijnazijn
  • 10 gr geraspte gember
  • Schil van 1 limoen
  • 20 gr agave siroop
  • 100 gr peultjes in tweeën gesneden
  • 1 rode paprika, gehakt in blokjes
  • 1 prei in fijne plakjes gesneden
  • 1 kleine kop broccoli, in kleine roosjes gesneden
  • 100 gr gerookte tofu, in blokjes gesneden
  • 2 theelepels olijfolie
  • 50 g waterkers om te garneren
  • 1 theelepel olijfolie
  • Snufje zout
  • 2 theelepels furikaki mix
  • 30 g verkruimelde cashewnoten

Bereiding Japanse wokbowl van SOIL:

Voeg in een van de mengkommen de rode wijnazijn en agave toe en klop tot alles goed gemengd is, voeg de sjalotringen toe en zet apart voor later. Mix in de andere mengkom de tamari, sesamolie, rijstwijnazijn, agave siroop, geraspte gember en limoenschil en klop om te blenden. Breng het water en het zout aan de kook. Voeg na het koken de quinoa toe en laat 16 minuten sudderen en giet de quinoa af. Voeg in de wok de olijfolie en de prei toe en laat het zacht worden op laag vuur. Voeg de broccoli en paprika toe en bak dit vervolgens 5 minuten. Voeg nu de peultjes, gerookte tofu en de saus toe, draai het vuur hoger en kook nog 2 minuten.

Zo dien je de Japanse wokbowl op:

Verdeel de helft van de quinoa over de 2 bowls. Schep de helft van de groenten op de quinoa en giet de saus eroverheen. Verdeel de sjalotten en de marinade gelijkmatig over de twee borden. Meng de waterkers met de olijfolie en zout en garneer als topping. Bestrooi het geheel met een theelepel furikake en cashewnoten

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen