Als je ’s nachts vaak wakker ligt, heb je het assortiment aan slaapmiddeltjes bij de drogist vast al eens grondig bestudeerd. Alles om maar gewoon dóór te slapen. Je hebt immers dingen te doen. Bovendien lijken problemen ’s nachts groter en word je moe van al dat gepieker. In zijn boek Wakker zijn in de nacht biedt Clark Strand een heel ander, positief perspectief op nachtbraken. ’s Nachts wakker liggen is namelijk natuurlijker dan je denkt. En alleen in het holst van de nacht opent zich de poort naar een hoger bewustzijn…
’s Nachts wakker liggen: natuurlijker dan je denkt
Je herkent het vast: ’s nachts komen zorgen die je overdag nog vakkundig hebt kunnen negeren opeens in sneltreinvaart op je af. Rekeningen die moeten worden betaald, werk dat niet af is, een berg was die zich ophoopt… Dat terwijl het gezoem van je wekker als een zwaard van Damocles boven je hoofd hangt. Volgens Clark Strand, auteur van het boek Wakker zijn in de nacht, hoeft ’s nachts wakker liggen echter niet per se iets negatiefs te zijn. Het is niet alleen iets natuurlijks, maar bovendien een kans om je te verbinden met jouw versie van het goddelijke. Maar voordat we je meer vertellen over de upside van nachtbraken, eerst maar eens kijken waarom veel mensen wakker liggen.
Lichtvervuiling
Kunstlicht speelt hierbij een sleutelrol. Kunstlicht is nog veel stimulerender dan cafeïne en nicotine. En we zijn er met z’n allen hartstikke aan verslaafd. Zo’n 99% van alle Amerikanen leeft tegenwoordig in gebieden met ‘lichtvervuiling’, wat betekent dat de nacht minstens tien keer zo helder is als het zou moeten zijn. Clark Strand roept zijn lezers daarom op om zich aan de sluiten bij de Duistere Opstand. Dat klinkt onheilspellend, maar is het tegenovergestelde. Als je je lampen uit doet en uit láát, gebeurt er van alles. Grote kans dat je kennis maakt met het natuurlijke slaappatroon van je lijf, waarbij wakker liggen heel gewoon is. Bovendien huist in nachtelijke duisternis een diepe, spirituele wijsheid. Maar daarover later meer.
Het natuurlijke slaappatroon van je lijf
Voordat kunstlicht werd uitgevonden was het slaappatroon van de mens anders dan nu. Onze nachtrust was ooit verdeeld in twee ‘blokken’ van ongeveer vier uur. En wat blijkt? Als je de moderne mens weghoudt van kunstlicht, keert ze weer terug naar dat patroon. In een onderzoek van Dr. Thomas Wehr van het National Institute of Mental Health werden proefpersonen een maand lang tussen de avond- en ochtendschemer complete weggehouden van elke vorm van kunstlicht. In de eerste drie weken sliepen ze zoals gewoonlijk, alleen een uur langer. In de vierde week vond er een drastische verandering plaats: de proefpersonen sliepen evenveel, maar hun slaap werd in twee blokken van vier uur verdeeld. Tussen deze blokken waren ze twee uren wakker, die ze in ‘stille rust’ doorbrachten. Deze bijzondere staat van bewustzijn kan volgens dr. Wehr kan worden vergeleken met de ervaring van gevorderde beoefenaars van meditatie tijdens hun diepste meditatietoestand. Iets dat men bij allerlei religieuze en spirituele tradities al lang weet…
Het uur van God
Moderne monniken, nonnen, priesters en rabbi’s, imams en lama’s worden allemaal vaak na ongeveer vier uur slaap wakker om een ritueel uit te voeren. Ze brengen deze wakkere uren door in een bewustzijnstoestand die tussen slapen en wakker zijn in ligt, en maken daarmee contact met het goddelijke. Dat ‘Uur van God’ wordt vaak ergens tussen 02.00 en 04.00 uur geplaatst. Het woord ‘God’ kan hier vervangen worden door wijsheid, het goddelijke, inzicht, rust, of wat voor jou ook maar de kern van je spiritualiteit vormt. Als je het Uur van God omarmt voel je je vredig en beschermd en verdiep je, bewust of onbewust, je spirituele wijsheid. De duisternis heeft je van alles te vertellen en wil je meenemen naar een vredige, wijze plek. Als je je maar overgeeft. Clark Strand schrijft: ‘Door wakker te worden in de duisternis kun je met een schone lei beginnen.’ En het Uur van God is niet alleen voor bidden, wandelen of mediteren. In die periode tussen de twee slaapfases in werden vóór de uitvinding van kunstlicht de meeste baby’s verwerkt.
Ontspanning en toenadering
Het was het moment waarop mensen zich het beste konden ontspannen en toenadering konden zoeken tot de ander. ‘Licht nodigde uit tot vergelijken en veroordelen. Licht liet zien waar ‘gebreken’ zaten. De duisternis vergaf dit soort dingen niet alleen, ze vierde ze. Overdag was je zo oud als je eruitzag, ’s nachts was je zo jong als je je voelde.‘ Licht heeft seks volgens Clark Strand veranderd, en niet alleen in de letterlijke zin. Het is ook het licht van je bewustzijn dat je overal mee naartoe neemt, omdat je voortdurend ‘aan’ staat. De duisternis omarmen verbindt je met je lichaam en met de subtiele stromen van energie rondom en in ons. Dus, als jij je lampen wat vaker uit doet (en uit laat) en ’s nachts het Uur van God omarmt, kom je niet alleen dichterbij een natuurlijker slaapritme en een verdiept spiritueel inzicht. Je protesteert ook, stilletjes maar volgens Clark Strand des te krachtig, tegen onze verslaving aan licht en de (soms verwoestende) dominantie van het menselijke verstand. En inmiddels weten we dat je daar de hele kosmos een plezier mee doet.