Meebewegen met het ritme van de natuur is een uiterst effectieve manier om je lichaam en geest te ondersteunen. Vooral als je jouw voeding aanpast op de tijd van het jaar. Vanuit die gedachte bundelde Holistik krachten met moderne kruidenvrouw Lisette Kreischer en Provamel. Het resultaat? Zes 100% plantaardige recepten afgestemd op het seizoen. Toen de zomer een climax bereikte verraste Lisette ons met een verkoelende bloemeninfusie. Nu we in de herfst zijn aanbeland, wordt het tijd voor iets verwarmends. Wat dacht je van een flamboyante vlierbessen cappuccino? De biologische sojadrink geeft dit drankje een romige smaak.
Recept: flamboyante vlierbessen cappuccino (bomvol vitamine C!)
In de waan van de dag heb je het misschien niet door, maar de natuur brengt ons elk seizoen precies wat we nodig hebben. In de zomer geeft ze ons verkoelde bloemen en waterrijk fruit. Nu, in het vroege najaar, hangen bomen en struiken vol donkerrood en paars fruit. Kijk maar eens naar vlierbessen. Deze dieppaarse vruchtjes zitten tjokvol vitamine B6, vitamine C en mineralen zoals zink en magnesium. Ze helpen om je weerstand te ondersteunen. Hoe je deze paarse besjes omtovert tot een lekkere cappuccino met biologische sojadrink weet moderne kruidenvrouw Lisette Kreischer.
Flamboyante vlierbessen
Lisette: het drinken van een vlierbessen cappuccino is een verleidelijke manier om al het goede van de charmante vlierbes binnen te krijgen. Vooral in combinatie met goede sojadrink komt de smaak van vlierbessen tot zijn recht. Zelfs maak ik mijn recepten het liefst met de biologische drinks van Provamel. En ik zal je uitleggen waarom.
Biologische sojadrink al basis
Provamel gebruikt geen kunstmatige additieven (toevoegingen), conserveringsmiddelen of kleurstoffen en zal geen onnodige ingrediënten toevoegen. Daar wordt de planeet blij van! Nog niet alles is perfect, maar sinds de eerste plantaardige producten in 1983 in het schap stonden streeft Provamel elke dag naar beter. Ook als het gaat om de 1 liter drank kartons. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn bovendien 100% recyclebaar. Ze zijn bovendien voor 80% gemaakt van biobased materiaal, in dit geval duurzaam gekweekt suikerriet. Provamel werkt er hard aan om daar 100% van te maken. Hierdoor blijft de ecologische voetafdruk van het merk zo laag mogelijk. Tel daarbij op dat alles wat Provamel maakt biologisch, smaakvol en GMO-vrij is en je snapt waarom we deze drinks gebruiken als basis.
Ingrediënten voor 2 personen
400 ml water
20 g gedroogde vlierbessen (deze kun je online vinden. Kies je voor verse vlierbessen, verwijder dan alle steeltjes en ga uit van 100 gram)
1 klein kaneelstokje
1 cm gemberwortel, fijngehakt
1/2 à 1 el dadelstroop
200 ml biologische sojadrink van Provamel
Bereidingswijze: zo maak je vlierbessen cappuccino in 3 stappen
1) Doe het water samen met de vlierbessen, kaneel en gember in een pannetje. Beng het water met het deksel op de pan aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten pruttelen. Zet vervolgens het vuur uit.
2) Prak de vlierbessen in het vocht grof met een vork of aardappelstamper. Giet het mengsel vervolgens door een fijne zeef in een schone kan (let op, dit sap kan behoorlijke vlekken maken, dus ga voorzichtig te werk). Druk wat is achtergebleven in de zeef goed uit en gooi het bij het GFT. Voeg de dadelstroop toe aan de vlierbesseninfusie. Begin met 1/2 eetlepel, proef en voeg eventueel de rest toe indien je het zoeter wenst. Vlierbessen kunnen verschillen van smaak, vooral qua zoet- en bitterheid.
3) Verwarm en klop vervolgens de Provamel sojadrink op met bijvoorbeeld een melkopschuimer. Verdeel het warme drankje over twee hittebestendige glazen of bekers en voeg aan beiden de nog warme vlierbesseninfusie toe. Indien het drankje een beetje schift door de zuurgraad van de bessen, hoef je alleen maar even te roeren.
*Je kunt ook een grotere hoeveelheid vlierbesseninfusie maken en deze in een schone glazen en goed afgesloten fles in de koelkast bewaren. Indien je er een klein beetje appelazijn aan toevoegt, kan de infusie lang goed blijven.
** Kies bijvoorkeur voor ingrediënten van biologische teelt