Volgens psychiater Dirk de Wachter hangt een gezonde liefdesstroom tussen twee mensen af van een goede balans tussen nabijheid en afstand. Het afgelopen jaar is het voor veel (samenwonende) stellen een hele uitdaging geweest om dit evenwicht te bewaren. Samen werken aan de keukentafel, niet uit eten kunnen, weinig avonturen om te delen… Misschien voelt het alsof jullie gesprekstof is opgeraakt. Gelukkig is het mogelijk om (opnieuw) een verdiepende verbinding te creëren. Relatietherapeut Toña Wong Chung deelt 3 waardevolle gespreksoefeningen voor jou en je partner.
Relatietherapeut: met deze 3 oefeningen verdiepen jij en je partner jullie verbinding
Toña: ‘Als je meer dan ooit bij elkaar bent, werkt dat voor sommige stellen fantastisch en was dat precies wat ze nodig hadden. Voor anderen wekt het juist frustratie op om continu op elkaars lip te zitten. Wanneer je het als koppel moeilijk hebt omdat er weinig afleiding buiten de deur te vinden is, verraadt dat een aspect dat er eigenlijk altijd al was in jullie relatie. Het was alleen niet eerder zichtbaar. Zodra je je dit realiseert kun je stappen zetten om er iets aan te doen.
Verdiepte verbinding
Ik zie vooral koppels in mijn praktijk die vastlopen in deze tijd omdat ze simpelweg minder aan elkaar toe komen. Het werk loopt continu door aan de keukentafel, ze hebben om en om zoom-meetings en vaak lopen er kinderen rond die ook aandacht nodig hebben. Herken je dit? Dan is mijn advies aan jullie samen, om écht tijd voor elkaar vrij te maken. Die school van de kids is namelijk ook een keer afgelopen, je werk is een keer klaar en je hebt avonden beschikbaar. Wat de situatie ook is waar je mee te maken hebt, je neemt altijd jezelf mee. Dat betekent dat je een situatie die buiten jou ligt, niet verantwoordelijk kunt maken voor hoe jij je voelt.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Weet dat elke situatie kansen biedt om je te ontwikkelen, ook deze periode. De vraag is vooral; hoe ga jij er mee om? Hieronder vind je 3 waardevolle oefeningen voor jou en je partner voor meer verbinding. Ik gebruik ze regelmatig om koppels in mijn praktijk nader tot elkaar te brengen.
3 x oefeningen voor jou en je partner
1. Gazing
Een mooie manier om meer verbinding tot stand te brengen is de ‘Gazing oefening’. Ga gemakkelijk zitten tegenover elkaar, zodat je elkaar aan kunt kijken. Sluit dan eerst beiden je ogen en richt je op je eigen ademhaling en hoe je je voelt. Als je goed contact voelt met jezelf, open dan je ogen. Kijk vervolgens in elkaars ogen zonder iets te zeggen. Probeer daarbij je blik zacht te houden. Begin met 2 minuten en bouw dit na een aantal keren uit naar 5 minuten. Neem de tijd om te evalueren wat je hebt gevoeld in het oogcontact. Wat er ontstaat in het oogcontact is dat de geliefden elkaar echt weer zien. De ogen zijn de vensters van je ziel. In de dagelijkse sleur ontgaat ons vaak deze diepere laag van contact maken, van ziel tot ziel. Hoe langer het oogcontact duurt des te verder de geliefden weer terug kunnen in de tijd. Wat fijn is om je af te vragen is:’Hoe zag ik jou voor de eerste keer?’ en ook ‘Ik wil me graag weer aan jou laten zien zoals de eerste keer’ Dat zijn fijne mantra’s om in gedachten te hebben als je naar elkaar kijkt, en dan spontaan de herinneringen in je op laten opkomen.
2. Boeddha-oefening
Aansluitend op de Gazing oefening kunnen jullie de Boeddha-oefening doen. Dat gaat zo: een persoon stelt telkens dezelfde vraag en de ander antwoordt alleen. Na elk antwoord wordt de vraag opnieuw gesteld. De vraag is: Wie ben jij? De persoon die de vraag stelt blijft deze vraag telkens als een spiegel herhalen, zonder enig commentaar te geven. Doe deze oefening 5 minuten. Sluit dan allebei je ogen. Draai dan de rollen om als je je ogen weer opent samen. Neem de tijd om te evalueren wat je hebt ervaren in deze oefening. Deze Boeddha-oefening heb je misschien al eens eerder gedaan, maar je kunt ‘m altijd opnieuw doen. Het is namelijk een opname van wie jij bent op dit unieke moment. We veranderen als mens; de ene keer komt er iets anders uit dan de andere keer, dus je kunt deze oefening niet vaak genoeg doen.
3. Levendigheid losmaken
De derde oefening gaat als volgt:
1. Neem om en om 3 minuten de tijd om te zeggen: ‘Ik heb last van…’ of ‘Ik erger me aan…’ of ‘Het raakt me dat…’ of ‘Het zit me dwars dat…’ en maak dan telkens deze zinnen af. Deze oefening kan spannend aanvoelen als je geliefde bijvoorbeeld iets vertelt dat hem of haar dwars zit over iets tussen jullie. Toch is het juist dan heel bevrijdend als je daar ruimte voor wilt maken, zonder in verweer te gaan of überhaupt iets te zeggen. Als je ruimte kan maken voor het uiten van frustratie, komt er ook weer ruimte voor de fijne stromende energie tussen jullie. In essentie hoef je alleen maar te weten dat jullie allebei goede intenties hebben met elkaar, dus als jullie echt de tijd nemen om je frustraties uit te spreken, ook over elkaar, kom je altijd bij de kern over en dat is jullie liefde. Je leer elkaar zo beter lief te hebben.
2. Neem vervolgens om en om 3 minuten de tijd om te zeggen: ‘Ik ben dankbaar voor…’ en maak dan deze zin af. Begin telkens opnieuw en zeg telkens iets anders waar je dankbaar voor bent, 3 minuten lang.
Emoties losmaken
Deze laatste oefening helpt enorm om je emoties los te maken. Emoties zijn energieën die je vrijmaakt in jezelf en in de ruimte om je heen. Dit is heel belangrijk om te kunnen verbinden. Vaak is het zo dat als het leven buiten jou beperkingen kent, dat het leven binnenin jou meer gaat bewegen. Als je dat een stem kunt geven, blijft er genoeg levendigheid voor jullie om met elkaar te delen, ongeacht de situatie. Als je bijvoorbeeld beperkt wordt om je kortstondige momenten van opwinding en vrolijkheid te halen uit feesten en genotmiddelen, dan krijg je de gelegenheid om contact te maken met de diepe bron van vreugde binnen in jou. Een mooi voorbeeld hiervan zie ik al 25 jaar tijdens het begeleiden van stilteretreats. Mensen gaan dan helemaal in de vertraging; sommigen nemen toch hun hardloopschoenen mee en zijn aanvankelijk teleurgesteld als we alleen maar gaan wandelen, in een rustig tempo. En dan ineens… zijn de mensen die altijd voorop rennen aan het genieten van wat ze onderweg tegen komen, zowel in de natuur om zich heen als de positieve gedachtestroom die van binnen opgang komt en de ordening en de rust die weerkeert in de innerlijke wereld. Dit gevoel van rust maakt alles wat je beleeft intenser. Hier zit de werkelijke levendigheid.
Love Abundance meditatie van Relatietherapeut Toña Wong Chung
Een visualisatie om liefde aan te trekken en te bestendigen.
MEER INFORMATIELiefde & licht helpen altijd
Het succes van al deze oefeningen valt of staat met de ruimte die jullie maken voor elkaar. Dus in plaats van een avond Netflix, kun je ook tijd maken voor elkaar om deze oefeningen te doen. Want wat het probleem ook is: liefde en licht helpen altijd.’
Over Toña en het Healing Space Couples Retreat in Mandali
Toña Wong Chung is founder van Healing Space en schrijfster van het boek Hoe word ik de beste minnaar van de wereld. Toña helpt je om verbinding te maken met jezelf, je geliefde en de wereld. Wil je je relatie verdiepen en de energie tussen jou en je geliefde weer vloeiend laten stromen? Ga dan mee met Toña op het Couples Retreat dat ze van 25 t/m 30 juli organiseert in Mandali (Italië). Hier kun je je inschrijven.
Meer lezen van Toña
Relatietherapeut vertelt: dit is de essentie van seksuele aantrekkingskracht
Relatietherapeut: met deze 5 oefeningen ontdekken jij en jouw geliefde elkaar op nieuw
Zo werken de 5 geheime wetten van aantrekkingskracht (ook als je al langer samen bent)
Monogaam of niet: dit zijn de eigenschappen waar een conscious relatie aan voldoet
Seksuele energie: de basis voor een gezond en gelukkig leven
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!