Relatietherapeut: met deze 5 oefeningen ontdekken jij en jouw geliefde elkaar op nieuw

Heart + Soul
5 oefeningen partner tona
Tona Wong Chung

Toña Wong Chung
22.04.2020

De huidige situatie biedt voor veel mensen een gelegenheid om naar binnen te keren en zelfonderzoek te doen. Ben ik eigenlijk wel tevreden met mijn leven zoals het was? Waar heb ik behoefte aan? Welke angsten komen omhoog? Anderzijds kom je, vooral als je samen thuis zit, je partner tegen. Dat kan een verademing zijn, maar óók spanning opleveren. Relatietherapeut Toña Wong Chung adviseert daarom om extra aandacht te besteden aan de brug tussen wie jij bent en de relatie die je hebt met je partner. Hieronder deelt ze 5 waardevolle oefeningen die je daar bij helpen.

Relatietherapeut: met deze 5 oefeningen ontdekken jij en jouw geliefde elkaar op nieuw

Tona Wong ChungToña: ‘Voor veel stellen voelt deze periode als het uur van de waarheid. Gaat het goed en genieten jullie van de extra tijd samen? Of ervaar je het samenzijn als een indringend ‘op elkaars lip zitten’? Coronatijd of niet: als je bewust in je relatie wilt functioneren, draait het altijd om de vraag hoe jij graag expressie wilt geven aan jezelf. Pas als je dit helder hebt, kun je goed beoordelen of de relatie die je nu hebt daar ondersteunend aan is of niet.

Wat is zelfexpressie?

Zelfexpressie is eigenlijk waar het voor iedereen om draait. Want als jij jezelf helemaal tot uitdrukking kunt brengen, ben je gelukkig. Als je je afvraagt of dat waar is voor jou, kun je het ook omdraaien: wat doet het met je als je een baan hebt waar je veel geld mee verdient, maar waarin je niet datgene kunt geven wat jij graag wil? Of als je een geliefde hebt die jou op handen draagt, maar waar jij niet meer van houdt? Als je deze voorbeelden doorvoelt, dan kom je er achter in welke momenten van je leven je jezelf kan zijn en in welke situaties dat niet lukt. Je voelt dan vanzelf dat de momenten van zelfexpressie de momenten zijn waar je het gelukkigst bent. Dit zijn de momenten waarop je straalt van binnenuit.

Hieronder vind je 5 manieren om te testen of je relatie de expressie van jouw ware zelf bevordert. Tevens zijn dit oefeningen die je helpen dit ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen.

1. Toon waardering voor elkaar

Dit kan door een compliment te geven of iets te doen waarvan jij weet dat je partner dat heel fijn vindt. Hoe cliché dit ook klinkt; hiermee vergroot je het vertrouwen tussen jullie en dat is heel belangrijk voor alle vervolgstappen. Naast de eenvoudige variant van elkaar een compliment geven, kan je ook hier een bijzonder moment van maken en de dankbaarheidsoefening doen. Dat gaat zo:

Dankbaarheidsoefening
1. Ga gemakkelijk zitten tegenover elkaar, zodat je elkaar goed in de ogen kan kijken.
2. Zet een timer naast jullie neer.
3. Sluit dan eerst allebei je ogen en richt je op je eigen ademhaling en hoe je je voelt.
4. Richt dan je aandacht op waar je dankbaar voor bent in je leven.
5. Als de eerste gedachten hierover bij je naar boven borrelen, open dan je ogen en zet de timer aan op 5 minuten.
6. Gebruik deze 5 minuten om te vertellen waar je allemaal dankbaar voor bent in je leven en betrek ook je geliefde hierin: ‘Ik ben dankbaar dat jij…’ of ‘ik ben ontroerd door jou als..’
7. Als een van jullie geweest is, sluit dan allebei de ogen en draai de rollen dan om.

2. Gazing oefening

Een andere oefening die je kunt doen is de gazing-oefening. Ga gemakkelijk zitten tegenover elkaar, zodat je elkaar goed in de ogen kan kijken. Sluit dan eerst allebei je ogen en richt je op je eigen ademhaling en hoe je je voelt. Als je goed contact voelt met jezelf, open dan je ogen. Kijk vervolgens in elkaars ogen zonder iets te zeggen. Probeer daarbij je blik zacht te houden. Begin met 2 minuten en bouw dit na een aantal keren uit naar 5 minuten. Neem de tijd om te evalueren wat je hebt gevoeld in het oogcontact.

3. Boeddha oefening

Aansluitend op de Gazing oefening kan je de Boeddha-oefening doen. Dat gaat zo: een persoon stelt telkens dezelfde vraag en de ander antwoordt alleen. Na elk antwoord wordt de vraag opnieuw gesteld. De vraag is: Wie ben jij? De persoon die de vraag stelt blijft deze vraag alleen als een spiegel herhalen, zonder enig commentaar te geven. Doe deze oefening 5 minuten. Sluit dan allebei je ogen. Draai dan de rollen om als je je ogen weer opent samen. Neem de tijd om te evalueren wat je hebt ervaren aan deze oefening.

4. Overvloed oefening

Stel elkaar regelmatig de vraag: wat zou je doen als je niet hoefde te werken voor je geld? En als je voor al je plannen genoeg geld zou hebben?

5. Bewustzijns oefening

Stel elkaar regelmatig de vraag: wat zou je zeggen als jij één minuut spreektijd had en de hele wereld zou naar je luisteren? Door deze oefeningen te doen, help je elkaar om je bewust te zijn van het grotere geheel waar je deel van uit maakt en de rol die jij daarin kan spelen.

Verander de energie tussen jullie

Natuurlijk is het, naast deze concrete oefeningen, ook fijn om technieken te gebruiken die de energie veranderen tussen jullie. Dit kan zonder woorden. Ik denk dan aan reiki en energetische massage. Plan heel bewust een paar uur vrij om elkaar in stilte te behandelen met deze liefdevolle aanraking. Op deze manier synchroniseer je zonder woorden de energie tussen jullie en spreek je elkaars immuunsysteem aan om maximaal te functioneren. Deze vormen van lichaamswerk werken door op alle lagen van jezelf. Als je fysiek helemaal gezond bent, werken deze technieken ook door om je spiritueel te laten groeien. Je bewustzijn breidt zich uit naar de volle potentie die je in je draagt en hoe je deze wilt vormgeven in de wereld.

Sterke hechting

De hechting die je als stel aangaat als je allebei heel duidelijk weet wat je missie is in de wereld en hoe je elkaar daarbij kunt helpen, is de sterkste hechting die je samen kunt aangaan. Het versterkt of overstijgt seksuele aantrekkingskracht en het allermooiste is, dat deze sterke hechting tegelijkertijd ook de grootste vrijheid oplevert. Je ondersteunt elkaar namelijk om te zijn wie je werkelijk wilt zijn in deze wereld. En dat is waar onze vrijheidsbeleving om draait.’

Doe de relatie check-up

Heb je het gevoel dat je geliefde en jij uitdagingen ervaren als koppel in deze Corona tijd? Ben je benieuwd naar welke (oude) patronen getriggerd worden? Wil je weten hoe je je relatie fris houdt, Corona of niet? Met deze relatie check-up geeft Toña Wong Chung voor het eerst in haar 25 jarige loopbaan als holistisch energetisch coach een aantal beproefde elementen uit haar therapie prijs. De relatie check-up is zo opgezet dat je op elk punt van je relatie ziet, waar nu de aandacht nodig is. Ook als je single bent kan deze check-up je helpen om oude relaties te verwerken, een nieuwe verbinding aan te trekken of om een betere relatie met jezelf te hebben. Je download ‘m hier. En kijk voor meer info over Toña en haar werk op healingspace.nl.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.