videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

De One Day-methode: zo voeg je meer leven toe aan je dag

Heart + Soul
one day, tabe ydo, tijd, hormonen, gezond

Holistik
03.02.2021

De dagen vliegen voorbij en voor je het weet ben je 10 jaar verder. Je vraagt je af: heb ik wel het leven geleefd dat ik wilde of was ik een speelbal van mijn omgeving? Tabe Ydo, vader van 4 en ondernemer, schreef het boek One Day, waarin hij een methode ontwikkelde om je leven in 1 dag naar de next level te tillen. Dit doe je door tijd toe te voegen aan je dag en voluit te leven door je te realiseren dat het leven eindig is. Voor Holistik schreef hij deze blog, met daarin alvast 3 heldere handvatten waarmee jij meer tijd en betekenis aan je dag toevoegt. 

De One Day-methode: zo voeg je meer leven toe aan je dag

one day, tabe ydo, tijd, hormonen, gezondTabe: ‘We leven in een extreem drukke en snelle wereld. De tijd vliegt en wijzelf ook. Samen met mijn vrouw Jessica heb ik een gezin met vier kinderen. Frank (22), Isabel (20), Julia (17) en Grace (7). Ik combineer het vaderschap met een druk leven als ondernemer en ik heb een hoofd vol dromen en ambities. De afgelopen 30 jaar waren een zoektocht naar de juiste balans. Het was alles of niks. Het was aan of uit. Geven of nemen. Korte of lange termijn. Fit zijn of brak. Rijk of arm. Ik stelde mezelf steeds vaker de vraag: Waar is de tijd gebleven? Gisteren was ik 30, vandaag 44. Ik knipper twee keer met mijn ogen en 14 jaar zijn voorbij. Waar zat ik met mijn hoofd, leefde ik echt zo onbewust? Ik wil niet nog een keer met mijn ogen knipperen en dan 55 zijn. Als de tijd steeds sneller gaat, of lijkt te gaan, dan mag ik weleens in actie komen. Hoe voeg ik meer tijd toe aan mijn dag en – uiteindelijk – aan mijn leven? Hoe kan ik bewuster leven? Time flies when you’re having fun, maar kunnen we ook plezier beleven zonder dat de tijd als een raket aan ons voorbijflitst?

OneDay

Ik besloot het allemaal om te gooien door een keer om 04:30 op te staan en mijn dag en daarmee mijn leven te veranderen. Wat ik meemaakte was zo magisch dat ik besloot professoren van Harvard en Yale, psychologen, neurologen en cardiologen hierbij te betrekken en de OneDay methode te ontwikkelen. Deze is gebaseerd op oude wijsheden, wetenschappelijke studies van ’s werelds beste universiteiten en mijn persoonlijke ervaringen. Met de OneDay methode til je je leven in één dag naar een hoger niveau door tijd toe te voegen aan je dag en maximaal te leven. Ik geef je vast 3 tips waar je direct mee aan de slag kunt. Maar laten we eerst nog even stilstaan bij waarom mijn verhaal waarschijnlijk zo herkenbaar voor je is.

one day, tabe ydo, tijd, hormonen, gezond

Verander je perspectief op tijd

Want bijna iedereen schrikt weleens wakker en denkt, waar is in hemelsnaam de tijd gebleven? Dat komt omdat we het verstrijken van de tijd voor lief nemen. Het op- en ondergaan van de zon, de maanfasen, de seizoenen; hoe vaker we deze cycli zich zien herhalen, hoe normaler ze worden. Ze gaan op elkaar lijken. Als er elke dag kreeft en champagne op je menu zouden staan, zou dat ook normaal en uiteindelijk zelfs saai worden… Tijd kan soms dus ongrijpbaar en eindeloos voelen. Maar aan de andere kant weten we dat onze voorraad beperkt is. We weten dat we niet onsterfelijk zijn, maar zijn ons ook weer niet echt bewust van het feit dat we ooit doodgaan. Toch maakt dat besef – hoe eng soms ook – het leven op aarde zo kostbaar en bijzonder. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je dat elke dag herinnert? Hoe kun je tijd opnieuw bewust gaan ervaren en inzetten, en zelfs dat wat je elke dag ziet, blijven waarderen?

Word meester van je tijdsbeleving

Helaas kunnen we de tijd niet letterlijk stoppen of vertragen. Maar je kunt wél je tijdsbeleving beïnvloeden en ervoor kiezen het maximale uit je tijd te halen. Als je meester van je tijd wordt krijg je meer gedaan, heb je meer energie en kun je meer tijd besteden aan dingen die je leuk vindt. De effecten daarvan merk je niet alleen gedurende de dag zelf. Ze verbeteren ook je gezondheid op de lange termijn, omdat je stresslevels flink zullen dalen. En zo kom ik tot de formule die ten grondslag ligt aan mijn OneDay methode. Tijd toevoegen aan je leven doe je zo: uren aan je dag toevoegen + je tijdsbeleving vertragen + jaren aan je leven toevoegen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

1. Uren toevoegen aan je dag door meer uren wakker te zijn

Ik slaap zelf maar zes uur per nacht en sta elke morgen fitter dan ooit om 04:30 uur op. Je denkt wellicht: dat is veel te weinig slaap! Maar ik vind het doodzonde dat we minimaal eenderde van onze tijd op aarde wegslapen. Als je auto 1/3 van de tijd naar de garage moet, dan doe je hem weg en zeg je dat het ding niet deugt. Het slaapquotum van de meeste mensen is een gevolg van de schade die ze overdag hebben opgelopen. Hoe groter de schade, hoe langer het herstel. Vroeg opstaan voor jezelf geeft je leven een hele andere dimensie en helpt je overdag te focussen op de voor jouw belangrijkste doelen. Tip: ga vroeg naar bed en probeer minstens een uur voor het slapengaan niet meer te eten en je hersenen geen prikkels te geven.

2. Je tijdsbeleving vertragen door je bewustzijn te verhogen

Je kunt je tijdsbeleving vertragen door bewuster te leven en je te focussen op één ding in het hier en nu. Eigenlijk heel logisch dat mijn tijd leek te vliegen, want ik was continu ergens anders met mijn gedachten. We zijn vaak niet bewust aanwezig in het hier en het nu, en dat is het gevolg van een aantal factoren:

  • We overspoelen onze hersenen met data en taken. Daardoor zijn we met van alles tegelijk bezig, maar totaal versnipperd en zonder focus. We doen niet alleen aan multitasking, maar ook aan ultrathinking.
  • We stoppen met leren en nieuwe dingen doen naarmate je ouder wordt. Ons leven wordt een herhaling van zetten en daardoor schakelen we over op de automatische piloot.

Dit zorgt er allemaal voor dat we het grootste deel van de tijd niet helemaal bewust aanwezig zijn in het hier en nu. De volgende tips helpen je daar verandering in te brengen:

  • De dag met focus te beginnen en je niet te laten overspoelen met data.
  • Met ademhalen je drukke gedachten ego/ automatische piloot te de-activeren
  • In ‘alpha state’ je hyperbewustzijn te bezoeken
  • Nieuwe dingen blijven leren en proberen

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

3. Voeg tijd toe aan je leven door je rusthartslag te verlagen

Je kunt tenslotte je levensduur verlengen door je hartslag in rust te verlagen en je maximale zuurstofinname te verhogen. Hoe lager je rusthartslag, hoe langer je leeft. En hoe gezonder je cellen, hoe minder snel je ouder wordt. Ieder hart heeft een maximaal aantal hartslagen en op is op. Hoe sneller je hartslag is, hoe sneller je dus over het algemeen het einde van je leven nadert. De realiteit is dat we niet altijd voedzaam eten, te weinig bewegen, te veel drinken en vaak stress hebben. Dé ingrediënten voor een snelle hartslag.

Al tientallen jaren is bekend dat zoogdieren een gemiddelde levensduur hebben van ongeveer een miljard hartslagen. Maar de mens komt tot circa 2 miljard hartslagen. Verschillende studies van Harvard tonen aan dat je langer leeft met een lagere hartslag. Verlaag je je hartslag met vijf slagen per minuut, dan kan een vrouw bijvoorbeeld 2,6 en een man 2,9 jaar aan zijn leven toevoegen. De volgende ingrediënten zijn cruciaal:

  • Gezond eten
  • Veel (en intensief) bewegen
  • Positief denken en dankbaarheid
  • Diepe, rustige ademhalingen

Tot slot: train dankbaarheid

Bedenk dat elke dag waarop jij en de mensen van wie je houdt wakker worden een wonder is. Als je daar bewust dankbaar voor bent, voeg je een nieuwe dimensie toe aan je leven en een enorme waarde aan je dag. Zolang je tijd niet als waardevol ziet, zul je het verkwanselen. Tijd is geld en tijd is leven. Hoe je invulling geeft aan je tijd bepaalt hoe jouw leven eruitziet. Wie je bent en wie je gaat worden hangt af van hoe je je tijd benut’.

Meer over de OneDay Methode van Tabe

Wil jij meer weten over de OneDay Methode en wil je OneDay zelf eens doorlopen? Met code HOLISTIK krijg je 50% korting op de OneDay audio guided course, inclusief begeleide meditaties met ademhaling, dankbaarheid en visualisatie. All in One! Kijk hier voor meer informatie.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.