Eén of twee nachten slecht slapen trek ik nog wel. Maar als ik meerdere nachten op rij lig te woelen verander ik in een schim van mezelf. Ik ben dus altijd op zoek hacks om beter te kunnen slapen. Gelukkig staat De Urban Monnik er vol mee. Dit boek, geschreven door arts én voormalig taoïstische monnik Pedram Shojai, ligt als een soort slaapbijbel op mijn nachtkastje. Pedram’s beste tips deel ik graag met jou.
Slaap je slecht? Deze taoïstische tips helpen echt
Ik ben altijd een slechte slaper geweest. Vaak lig ik al wakker voordat de vogeltjes beginnen te fluiten. Als ik mijn eigen slaapgedrag een rapportcijfer mag geven kom ik niet verder dan een mager zesje. En dat breekt me af en toe flink op. Er zijn zelfs ochtenden dat ik huilend onder de douche sta omdat ik maar 4 uur heb geslapen maar wel een loeidrukke dag voor de boeg heb. Kortom: als iets of iemand me beter laat slapen ben ik all ears.
Wijsheid downloaden
De adviezen van urban monnik Pedram Shojai heb ik in mijn oren geknoopt. Pedram is arts én voormalig taoïstische monnik. Hij past wijze lessen van zen meesters toe op ons snelle Westerse leven. En juist die mix vind ik verfrissend. Volgens Pedram is slaap ontzettend belangrijk. Tijdens je slaap ontgift je lichaam zich. Gedurende de nacht verwerk je gedachten en ruim je afvalstoffen op. Ook maak je nieuw weefsel aan, herstel je het evenwicht in je zenuwstelsel en houd je je immuunsysteem in balans. Bezien vanuit de Chinese geneeskunde is slaaptijd minstens zo belangrijk als de uren die je wakker bent. Voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor je fysieke herstel, ook op emotioneel niveau vinden er allerlei reparatie werkzaamheden plaats. Tijdens je slaap download je wijsheid en genees je je lichaam. Je bent hard aan het werk. Maar dan op zielsniveau. Je kunt slaap zelfs zien als spirituele versneller.
Yin en yang
In het Oosten wordt slaap gezien als ‘yin’. Dit is de vrouwelijke tegenpool van yang. Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, rond, zacht en langzaam. Slapen is een passief proces waarbij het draait om loslaten. Dit is het tegenovergestelde van ‘yang’ dat staat voor ‘doen’. In onze Westerse maatschappij voert mannelijke yang energie de boventoon. Zeker overdag als we allemaal ‘aan’ staan en een prestatie moeten leveren. Om lekker te kunnen slapen is het belangrijk om ’s avonds om te schakelen van een actieve yang modus naar passieve yin energie. Onderstaande 2 tips helpen je daarbij:
1. Creëer een ritueel
Wat helpt om goed te kunnen slapen is het afsluiten van je dag met een ritueel. Dat kan het Oosterse make your night ritueel zijn, maar ook het maanritueel is een krachtige manier om je voor te bereiden op de nacht. Leg een notitieboekje en een pen op je nachtkastje en maak er een gewoonte van om elke avond op te schrijven wat je nog moet doen en niet mag vergeten. Daarna maak je een plan voor de volgende dag. Het fijne van dit ritueel is dat overtollige gedachtes uit je hoofd verdwijnen. Daarnaast dwingt het maanritueel je om na te denken over de hoeveel hooi die je op je vork neemt. En daar ligt misschien wel de échte sleutel tot beter slapen.
2. Leef volgens de Chinese orgaanklok
’s Ochtends beschikken we over de meeste energie en ’s avonds bouwen we af. Als je meer oog hebt voor je eigen natuurlijke ritme en daar wat meer naar probeert te leven, ga je als vanzelf beter slapen. De Chinese geneeskunde gaat er van uit dat je organen op wisselende tijdstippen van de dag meer en minder actief zijn. Een handige leidraad hiervoor is de orgaanklok.
Je organen
Als je leert ‘klokkijken’ als de Chinezen krijgt je meer zicht op processen in de eigen lijf. Zo is je galblaas bijvoorbeeld het meest actief tussen 23.00 en 01.00 uur. De galblaas is verbonden met het maken van keuzes. Het is belangrijk om op deze tijd te slapen. Tijdens je slaap worden je zelfvertrouwen en vermogen om keuzes te maken namelijk energetisch opgeladen. Nu snap je gelijk waarom elk uurtje voor twaalven dubbel telt! Tussen 01.00 en 03.00 uur laadt je lever zich op en ben je zowel fysiek als mentaal aan het ontgiften. Daarom is het zo belangrijk om juist déze uren van de nacht ook echt te slapen. Want alleen dan krijgt je lever de energie die hij nodig heeft om je lijf van allerlei gifstoffen af te helpen. Ben je in het holst van de nacht nog wakker? Kijk dan niet raar op als gevoelens van boosheid en frustratie op gegeven moment boven komen drijven. Dat duidt namelijk op een verstoorde leverenergie.
Slaaptip van de redactie: Yoga Nidra
Yoga Nidra betekent letterlijk ‘slaap van de yogi’. Maar het is alles behalve slapen zoals je ’s nachts doet. Zie het als een zeer diepe vorm van meditatie. Via Yoga Nidra kom je in de ruimte tussen waken zijn en slapen. Het brengt je in een schemergebied waarin je rationele brein slaapt, maar je onderbewuste actief blijft. Door de diepe ontspanning verwerk je prikkels, neemt de spierspanning in je lichaam af en dalen je bloeddruk en hartslag. Precies wat je nodig hebt om in slaap te komen. Wil je Yoga Nidra zelf proberen? Bestel dan voor slechts €19,95 het Holistik Yoga Nidra & Slaap Pakket met 3 nidra’s van één van de beste teachers van Nederland: Suze Retera.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Bron: De Urban Monnik, Pedram Shojai