Het stille midden: zo maak je contact met jouw verticale as waar genezing en liefde huist

Heart + Soul
stille midden katja vermeulen
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
13.06.2020

Heb je ooit naar je jezelf gekeken met de metafoor van de horizontale en verticale as? Toen wij energetisch therapeut Katja Vermeulen leerden kennen, werd ons meteen duidelijk wat dit precies betekent. Je verticale as loopt van boven naar beneden, dwars door jou heen en verbindt de kosmos en de aarde. In deze zuil is stilte en onvoorwaardelijke liefde te vinden. De horizontale as staat voor alles om je heen in de wereld. De focus ligt in ons drukke bestaan voornamelijk op deze horizontale as. Dit is de plek waar er ruis ontstaat, je gefocust bent op de buitenwereld en een vol hoofd ervaart vanwege alle to do’s. Katja helpt je in haar sessies en retreats om terug te keren naar het stille midden, de plek op de verticale as waar je liefde en innerlijke rust ervaart. Zie Katja als een energetische stofzuiger; ze helpt je met verschillende technieken om blokkades los te laten en het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest versneld te activeren. Je leert zien wat wel en niet ‘van jou’ is, en er ontstaat ruimte om met jouw unieke proces aan de slag te gaan. Wij gingen met haar in gesprek en je kunt van 14 t/m 16 augustus een bijzonder retreat van haar boeken op De Hoorneboeg. 

Het stille midden: zo maak je contact met jouw verticale as waar genezing en liefde huist

Katja: ‘Het stille midden is in alles en iedereen aanwezig. Het is een krachtige plek die de basis vormt om vanuit te leven. Vanuit hier kun je inzichten, verandering, diepere verbinding of het behalen van een doel manifesteren. De vraag is vervolgens: Hoe word je stil? En wat mag je loslaten om je te herinneren dat het stille midden een plek in jou is die altijd tot je beschikking staat? Om meer inzicht te krijgen in wat je weerhoudt om in jouw stille midden te komen, biedt werken met de horizontale- en de verticale levensas uitkomst.’

Wat is het verschil tussen onze horizontale & verticale levensas?

Katja: ‘De verticale as staat voor de lijn die de kosmos en de aarde met elkaar verbindt. Deze as loopt precies door jouw centrum. In deze zuil is stilte en onvoorwaardelijke liefde te vinden. Vanaf deze plek kan je jezelf vanuit compassie verbinden met de wereld om je heen. De horizontale as staat voor alles om je heen in de wereld. Alles voor je, achter je, en naast je. De interactie met mensen en met het leven zelf. Vaak zie ik dat mensen zich te veel verliezen in die horizontale as en hun dagelijkse focus daar volledig op gericht is. Hierdoor blijf je minder goed bij jezelf en is het moeilijk om goed verbonden te blijven met de stilte, compassie en liefde in jezelf.’

Waarom is het tegenwoordig hard nodig om in je verticale as te blijven?

Katja: ‘Veel mensen maken tegenwoordig vanuit angst en afhankelijkheid verbindingen in het horizontale veld. Denk hierbij aan erkenning zoeken buiten jezelf, afhankelijk zijn, overbezorgdheid, continu met anderen bezig zijn, verslaving en andere ongewenste gedragspatronen. Het is onvermijdelijk dat je als mens te maken krijgt met deze uitdagingen, ze horen bij het aardse leven. Maar veel mensen raken er compleet in verstrikt. Dit komt omdat ze de basisveiligheid in zichzelf en hun omgeving zijn verloren, en/of hun verbinding met de Bron is verstoord.

Dichter bij elkaar

Naar mijn mening zijn we op deze planeet om hier weer dichterbij te komen. Om ons te ontwikkelen en te kunnen groeien. Als je je bewust wordt van de werking van die horizontale as, en je de verticale as vaker ervaart, wordt er een heelheidsherinnering geactiveerd. Een herinnering aan je ‘zijnsbewustzijn’. Met als gevolg: innerlijke rust. Je zal minder overactief denken en doen. In deze stilt ontstaat ruimte voor een verdiept inzicht in jezelf. Hoe zorg jij voor jezelf op verschillende momenten in je leven? Je gaat jezelf als geheel zien en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen manifestaties.’

Welke oefeningen helpen om in je verticale as te blijven?

Katja: ‘Meditatie is erg belangrijk. Aanwezigheid in het hier en nu ook. Dat geldt zowel voor kalmeringsmeditatie (waar je rustig van wordt) als inzichtmeditatie (waarin je je opent voor wijsheid en inzichten krijgt). De kalmerende meditatie werkt eigenlijk ondersteunend voor de inzichtmeditatie. Het werkt eigenlijk net zoals bij yoga. De yogaoefeningen zijn een stretching en een opening om ruimte te maken in je lichaam, om daarna in diepere meditatie te kunnen komen. Meditatie verbindt je met je gewaarzijn, je bewustzijn verscherpt. Het stille midden kan je helpen om liefdevol en met aandacht bij jezelf aanwezig te zijn, zodat je processen kunt verwerken en loslaten. Je gaat bijvoorbeeld voelen dat je beter in contact staat met je Hogere Zelf of dat het je helderwetendheid versterkt.

katja vermeulen, meditatie, retreat, stille midden

Ik heb naast deze mooie intro-podcast ook 2 podcast-meditaties voor je opgenomen. Zo kun je ervaren wat het effect is van zowel een kalmeringsmeditatie én een voorbereidingsmeditatie op een inzichtmeditatie. Als je je mailadres hier achterlaat, stuur ik ze gelijk gratis naar je toe, of klik op de foto.

Zelfonderzoek

Het zelfonderzoek dat je doet tijdens de inzichtmeditatie en de groei van je stille midden, helpen je in je dagelijkse leven om in je verticale as te blijven. Natuurlijk kun je daarnaast bewust beslissen om niet meer zo mee te gaan in al het drama op de horizontale as. Om in jezelf op zoek te gaan naar erkenning en de vervulling van je behoeften’.

Kun je het stille midden vinden tijdens een retreat?

Katja: ‘Absoluut. Het helpt om onder begeleiding in het diepe te springen tijdens een retreat. Ik organiseer daarom al 12 jaar weekenden en weken in binnen- en buitenland, waarin ik mensen herinner aan de magie van hun eigen bron van stilte en liefde. De belangrijkste transitie hiertoe is het creëren van een stille aanwezigheid in je denken en in je emoties. Om te leren ze op een liefdevolle manier te observeren en er niet zo door meegesleept te worden. Je gaat dan zien welke ruis je los mag laten zoals blokkades, patronen, overtuigingen. Je leert dat je jouw angst en gedachten niet bent, maar dat dit alles gewoon een deel van je is waar je aanwezig bij kunt zijn.

Ruis loslaten

Zo kan deze ruis verwerkt en losgelaten worden. Veel van mijn cliënten hebben hier moeite mee. Ze zijn het contact met hun stille midden verloren; vergeten hoe ze er moeten komen. Wanneer ze zich herinneren dat het er is en dat het altijd beschikbaar is, ontstaat er een enorme innerlijke kracht.’

Waar kunnen mensen zich op verheugen tijdens een retreat van jou?

Katja: ‘In de Silent Centre weekendretreats werk ik met de groep op verschillende manieren aan het herinneren van hun stille midden. Denk aan meditatie, yoga, ademhalingstechnieken en lichaamswerk. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van coaching en bepaalde trainingstechnieken en rituelen. Het retreat bestaat deels uit een vast programma, maar zal zich ook vormen naar wat de groep nodig heeft. Dit kun je verwachten:

 • Hervinden en verbinden met het stille midden in jou
 • Tools en handvatten om het geleerde te implementeren in je dagelijks leven
 • Ervaren van diepe ontspanning
 • Tools om beter te leren loslaten en in het moment te zijn
 • Persoonlijk inzicht in wat jou ervan weerhoudt om je stille midden te hervinden
 • Heerlijk vegetarisch en veganistisch eten
 • Wellness (sauna en massage op De Hoorneboeg)

hoorneboeg, mastery retreat, danielle stotijn, mastery

Wil je verder nog iets meegeven?

Katja: ‘Ik wil een quote delen uit een mooie film, The Legend Of Bagger Vance: ‘In this moment, you have a lot of actions you can choose from, there is only one action that is in perfect harmony with the world around you. That’s the most authentic action you can take. All we need to do is get ourselves and our minds out of the way, so the action can choose us. Look with soft eyes, feel the tide and the seasons, and all comes together. Become one. You have to seek that place with your soul.’ 

The Silent Centre retreat op De Hoorneboeg: 14 t/m 16 augustus 2020

Wil jij je stille midden terugvinden en meedoen met een weekend van Katja op De Hoorneboeg? Dat kan van 14 t/m 16 augustus. Katja helpt je met verschillende technieken om blokkades los te laten en het zelfhelend vermogen van je lichaam en geest versneld te activeren. Je leert zien wat wel en niet ‘van jou’ is en er ontstaat ruimte om met jouw unieke proces aan de slag te gaan. Schrijf je in voor het retreat via thesilentcentre.com. Uiteraard is Katja’s retreat 1,5 meter proof. Iedereen heeft een eigen kamer met badkamer en in de gezamenlijke ruimtes kan de afstand bewaard worden. Wees er snel bij want het aantal plekken is door de coronatijd beperkt. Prijs: vanaf €699.

Energetische sessie bij Katja

Mocht je behoefte hebben aan een losse individuele sessie bij Katja in haar praktijk of online? Dat kan! De eerste 10 Holistik-lezers krijgen deze voor €120 in plaats van €150. Boeken doe je via deze link.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.