Ongeveer de helft van de wereldbevolking woont in een stedelijk gebied. Over een paar decennia zal dat zo’n 70 procent zijn. Dat terwijl in de stad wonen behoorlijk wat stress oplevert voor je lichaam en geest. Naar een landelijke omgeving verhuizen is dus lang geen gek idee. Zeker als je weet welke 3 voordelen het oplevert voor je gezondheid.
Weg uit de stad… Dat levert déze 3 voordelen op voor je gezondheid
Zelf woon ik al bijna 25 jaar in Amsterdam. En hoe heerlijk ik leven in deze stad ook vind, soms maak ik me best zorgen om de impact die het heeft op mijn gezondheid. Want een stads bestaan veroorzaakt nogal wat onrust in je lijf. Je krijgt namelijk te maken met 3 soorten city stress…
1. Geluidsoverlast
Zonder dat je je er bewust van bent, zijn je hersenen 24/7 bezig met het registreren van omgevingsgeluiden. Onderin je hersenstam – in je reptielenbrein – wordt voortdurend geanalyseerd of een geluid veilig is of niet. Natuurlijke geluiden zoals het kwetteren van vogels en het ruisen van de zee worden van oudsher herkend als veilig. Dit in tegenstelling tot mechanische en industriële geluiden. Telkens als een auto toetert of een tram voorbij raast registreert je brein dat als gevaar. Dat terwijl we ons het prettigst voelen op plekken waar omgevingsgeluiden ons onbewust een veilig gevoel geven. Om die reden is het in een landelijke of bosrijke omgeving makkelijker om op een diep niveau te ontspannen.
2. Lichtvervuiling
Naast geluidsoverlast heb je in de stad te maken met iets dat milieudeskundigen ‘lichtvervuiling’ noemen. In grote steden is het door het omgevingslicht van lantarenpalen, reclames en grote gebouwen nooit meer helemaal donker. Dit heeft tot gevolg dat de productie van het slaaphormoon melatonine verstoord raakt. Dat terwijl melatonine een ontzettend belangrijk stofje is. Het is essentieel voor het functioneren van je biologische klok en maakt dat je lijf ‘op tijd’ loopt met het ritme van dag en nacht. Melatonine zorgt er bovendien voor dat je ontspannen in een diepe slaap valt. En beter worden als je ziek bent, spieren opbouwen en nog talloze andere herstelfuncties vinden in je slaap plaats, dankzij melatonine.
3. Luchtvervuiling
Alsof geluidsoverlast en lichtvervuiling nog niet genoeg zijn, word je in de stad geconfronteerd met luchtvervuiling. Uit een recent onderzoek van Milieudefensie blijkt dat het behoorlijk slecht gesteld is met de Nederlandse lucht, en dan vooral in steden. In 393 gemeenten is de kwaliteit van onze zuurstof gemeten. De uitkomst? Die is ronduit schokkend. Om de cijfers inzichtelijk te maken, werd het inademen van verontreinigde lucht vergeleken met meeroken. Met een gemiddelde van ‘slechts’ 2,8 sigaretten per dag beschikken bewoners van Vlieland over de schoonste lucht. Als het aantal op een met natuur overgoten eiland al zo hoog is, hoe zit het dan in een drukke stad? Amsterdam staat op de vierde plek als je kijkt naar gemeenten met de meest verontreinigde lucht. In de hoofdstad rook je namelijk 6,4 sigaretten per dag mee. Rotterdam staat op nummer 1, daar rook je elke dag maar liefst 6,8 sigaretten mee!
Green energy
Samenvattend is leven in een stad dus behoorlijk belastend voor je systeem. Wil je graag gezonder leven maar gaat verhuizen naar het platteland je een stap te ver? Voeg dan wat green energy toe aan je stadse bestaan. Zelfs wandel ik vrijwel dagelijks in het Vondelpark en zeker twee keer per week in het Amsterdamse Bos. En dat voelt ontzettend goed. Dat ik zo opknap van wandelen in de natuur zit niet in mijn hoofd, maar is ook wetenschappelijk bewezen. En er zijn meerdere onderzoeken die de heilzame werking van een groene omgeving aantonen.
Wandelen langs de snelweg
Bij een groot onderzoek deelden wetenschappers een groot aantal proefpersonen op in twee groepen. De ene groep wandelde 90 minuten in de natuur. De andere groep wandelde 90 minuten langs een drukke vierbaansweg in een stedelijke omgeving. Voor en na de wandeling moesten de proefpersonen een vragenlijst invullen en een hersenscan ondergaan. Ook werd hun hartslag gemeten. Fysiek bleek het niet zoveel uit te maken of mensen langs een vierbaansweg of in een natuurgebied hadden gewandeld. Maar in het brein bleken er wél verschillen te zijn. Het ging dan met name om de activiteit in de subgenuale prefrontale cortex. Dit deel van het brein is actief wanneer je herhaaldelijk gericht bent op negatieve emoties. De activiteit in dit deel van het brein nam af wanneer mensen in de natuur wandelden. Met andere woorden: stress en sombere gevoelens verminderen als je de stad even achter je laat en tijd doorbrengt in de natuur. Dus hup naar buiten!
Je stralend & fit blijven voelen na je 40e?
De Conscious Aging guide wijst je de weg. Bestel deze 164 pagina dikke gids nu voor slechts €19,95. Ja, ik wil deze gids!Bronnen: Sciencealert, Scientias.nl