Als je Holistik al een tijdje volgt weet je dat wij er niks op tegen hebben om af en toe eens lekker te snoepen. Integendeel, in onze Body Guide leggen we uit waarom diëten averechts werkt en je veel beter intuïtief kunt leren eten. En dat betekent ook toegeven aan je zoete cravings. Deze week hebben we daarom ook een lekkere (vegan) witte chocolademousse uitgezocht. Enjoy!
Vegan recept: witte chocolademousse met warm rood fruit
Emma Herngreen, auteur van het Funky Vegan Bakboek, heeft twee passies: bakken en vinyls verzamelen. Ze is een echte zoetekauw en houdt van zondig lekkere taarten, cakes, toetjes en verwenkoffies, maar dan alleen met plantaardige ingrediënten. Emma laat in het Funky Vegan Bakboek zien dat je, óók als je veganistisch wilt eten, kunt genieten van allerlei baksels. Elk hoofdstuk is gebaseerd op een muzikale stroming. Singing the blues bevat troostvoer als breakup brownies en comfort caramels. Voor een Poppy mood zijn er roze koeken en sugar bunny worteltaart. Find your soul geeft recepten voor de weg naar je hart met witte chocolademousse, een red velvet taart en een kersenkruimeltaart. En ook het hartige genot vergeet Emma niet met Spice it up with a little funk: knoflookbroodjes, miniquiches en ‘kaas’balletjes. Elk hoofdstuk eindigt met een korte playlist om te draaien tijdens het bakken of het genieten. Hoe leuk is dat!?
Ingrediënten vegan witte chocolademousse
Mousse
- 60 ml aquafaba
- 30 g witte basterdsuiker
- egg replacer + water ter vervanging van 2 eidooiers
- 1 vanillestokje
- 200 ml vegan slagroom
- 20 g vanillesuiker
- 200 g vegan witte chocolade
Warm fruit
- 150 g gemengd rood fruit
- 50 g geleisuiker
Extra
- 4 glaasjes (of 2, of 1)
- mixer
Bereiding vegan witte chocolademousse
- Klop de aquafaba en de basterdsuiker met een mixer tot een schuim met stijve, witte pieken.
- Roer in een niet al te kleine kom de egg replacer met het water tot een papje.
- Schraap het merg uit het vanillestokje.
- Klop in een ruime kom de slagroom met de vanillesuiker en het vanillemerg lobbig: net niet helemaal stijf.
- Smelt de chocolade au bain-marie. Roer de gesmolten chocolade door het egg-replacerpapje. Spatel het chocolademengsel door de slagroom.
- Spatel beetje bij beetje het aquafabaschuim door het mengsel. Doe dit snel, zodat het mengsel luchtig blijft. Mousse van witte chocolade is overigens minder luchtig dan ‘gewone’ chocolademousse: de structuur is zwaarder en lobbiger.
- Schep de mousse in de glaasjes of in jouw ene grote glas.
- Maak het warme fruit vlak voor het serveren. Tot die tijd kun je de glaasjes mousse in de koelkast zetten.
- Verwarm op laag vuur het fruit met de geleisuiker. Blijf roeren. Na een paar minuten zal het sap van het fruit loskomen.
- Schep het warme fruit over de mousse.
Variaties
– Schep een eetlepel geraspte kokos door de mousse, nadat je het aquafabaschuim door het mengsel hebt gespateld.
– Meng 1 theelepel citroenessence door het mengsel voor een friszoete mousse.
Emma Herngreen, Funky Vegan Bakboek, €20,99, verkrijgbaar via Bol.
[bodyguide]