Dit smaakvolle bakplaat gerecht is snel gemaakt en perfect voor als je eters krijgt en niet de hele avond in de keuken wilt staan. Heb je wat over? De restjes zijn de volgende dag heerlijk als lunch! Wil je je koolhydraatinname beperken, serveer de zalm dan alleen met de groente. Anders voeg je er makkelijk een portie rijst of noedels aan toe.
Recept: zalm met soja-honingsaus, asperges & sugarsnaps
Vette vis zoals zalm is reuze gezond. We zouden het zo’n twee keer per week moeten eten. Met dit gerecht uit De snelle bakplaat maak je een goede start. Mits je kiest voor wilde zalm. Wilde zalm zwemt vrij in de natuur en heeft daar toegang tot een grote variëteit aan voeding. Ze eten voornamelijk planktonkreeftjes en garnalen, waar ze hun extra rode kleur van krijgen. Deze bevat minder toxines en antibiotica dan kweekzalm, maar is ook een stuk duurder dan kweekzalm. Wist je dat de natuurlijke kleurstof astaxanthine, die vaak veel voorkomt in wilde zalm, hart- en bloedvaten gezond kan houden? Wilde zalm is bovendien een goede bron van de omega 3-vetzuren EPA en DHA, vitamine D en gezonde eiwitten. Vind je wilde zalm wat te duur? Biologische zalm is ook een goed alternatief voor ‘gewone’ kweekzalm.
Ingrediënten voor 4 personen
Voorbereiding: 5 minuten Oven: 25 minuten
200 g bimi
125 g aspergetips
200 g sugarsnaps
200 g diepvriesdoperwten
1 tl zeezout
1 el sesamolie snelkooknoedels of rijst, voor erbij (optioneel)
Zalm
4 wilde zalmfilets (of biologische zalm)
1⁄2 el sojasaus van goede kwaliteit
1⁄2 el sesamolie
1⁄2 el honing
Dressing
6 cm verse gember, geraspt sap van 1 limoen
1 el sesamolie
3 lente-uitjes, fijngehakt
handvol pinda’s, grof gehakt
1 rode chilipeper, in ringetjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor tot 180 ̊C. Doe de bimi in een grote kom en giet hier een volle waterkoker kokend water overheen. Laat dit 1 minuut staan en giet af.
Meng de bimi, asperges, sugarsnaps, doperwten, het zeezout en de sesamolie in een ovenschaal en leg de zalmfilets tussen de groenten. Roer ondertussen de sojasaus, sesamolie en honing door elkaar en sprenkel over de zalmfilets. Zet 20-25 minuten in de oven, tot de zalm gaar is.
Roer ondertussen de gemberrasp, het limoensap, de sesamolie en de lente-uitjes door elkaar. Giet zodra de zalm gaar is de dressing over de groenten. Strooi de grof gehakte pinda’s en chilipeper over het geheel. Proef en voeg indien nodig wat extra limoensap en zout toe. Dien heet op.
Note van Rukmini: ‘In dit recept blancheer ik de bimi omdat dit de textuur tijdens het bakken ten goede komt. Het is echter ook mogelijk om gewone broccoli te gebruiken. Sla deze stap dan over.’ De Snelle Bakplaat, Rukmini Iyer, €24,99, verkrijgbaar via Bol.com.
Meer recepten van Rukmini
Bakplaat recept met Thaise twist: pompoen met kleefrijst, broccoli en kokosmelk
Vegan recept van de bakplaat: pompoen & linzen met granaatappel & dukkah
Recept van de bakplaat: geroosterde aubergines met kaneel, feta & bulgur
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!