Een kookboek vol met vegetarische heerlijkheden. Wij houden ervan! Het boek The Green Kitchen Quick + Slow van David Frenkiel en Luise Vindahl bevat eenvoudige recepten voor doordeweeks en uitgebreide feestmaaltijden voor in het weekend. Ook zoete gerechten zijn vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld deze citroen-ricottacheesecake: de perfecte mix van een Italiaanse cheesecake en een zachte kruimeltaart. De cake is van nature glutenvrij, alleen met honing gezoet en op magische wijze vochtig zonder te zwaar te zijn. Loopt het water je al in de mond? Hieronder lees je hoe je hem maakt.
Recept: Citroen-ricottacheesecake op zijn kop.
Ingrediënten voor 10 personen
Voor het deeg
- 150 g gezouten roomboter op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
- 7 el honing
- 250 g ricotta
- geraspte schil en sap van1 grote biologische citroen
- 4 biologische eieren, gesplitst
- 150 g amandelmeel
- 50 g grove polenta
- 1 el maanzaad
- 1 tl bakpoeder
- 1⁄2 tl zeezout
Voor de honing-citroensiroop
- 3 el water
- 4 el honing
- sap van 1 grote citroen
- 1 kleine citroen, in dunne schijfjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor tot 150 °C (hete lucht) en vet een springvorm van 20 centimeter in.
- Maak de honing-citroensiroop: breng in een pan het water, de honing en het citroensap aan de kook en voeg dan de schijfjes citroen toe. Haal na een paar minuten van het vuur en laat intrekken.
- Klop in een grote kom met de handmixer in 2-3 minuten de boter en honing door elkaar. Klop de ricotta, citroenschil en het citroensap er 1 minuut door, gevolgd door de eidooiers. Roer dan het amandelmeel, de polenta, het maanzaad, bakpoeder en zout erdoor.
- Klop in een andere kom de eiwitten tot stijve pieken. Spatel ze door het beslag.
- Bestrijk de bodem van de springvorm met een dunne laag honing-citroensiroop (bewaar de rest) en leg de schijfjes citroen op de bodem. Schenk voorzichtig het beslag erover.
- Bak de taart 40-45 minuten, of tot hij donkergoud van kleur en iets gerezen is en een cocktailprikker er schoon uit komt.
- Laat 10-15 minuten afkoelen en ga dan met een mes langs de rand van de taart om hem los te maken van de springvorm. Leg een plat bord op de springvorm en keer ze samen om.
- Verwijder de bodem van de springvorm en besprenkel de taart met de rest van de siroop. Laat helemaal afkoelen voor je de cheesecake opdient.
Nog een tip: maak de cheesecake een dag van tevoren en bewaar hem in de koelkast. Hij wordt dan wat compacter en nóg lekkerder! The Green Kitchen Quick + Slow, €27,99, David Frenkiel en Luise Vindahl, verkrijgbaar via Bol.com