Met haar blog Rebel Recipes laat Niki Webster zien dat vegan eten alles behalve saai is. Geïnspireerd door de vele reizen die ze maakte, laat ze in haar nieuwe kookboek ‘Rebels Lekker’ zien dat je als veganist creatieve combinaties kunt maken voor elk moment van de dag. Deze verrukkelijke Chana Masala met kokos en chutney sprong er voor ons gelijk uit. Als er iets comfort food is… Is het curry uit een bowl!
Vegan recept: Chana Masala met kokoschutney uit India
Niki: “Chana masala is een klassieker uit de Indiaanse keuken. Het is een makkelijk en eenvoudig gerecht dat in een handomdraai klaar is. De magische kleine kikkererwt is één van de hoofdingrediënten. Deze erwt is niet alleen een geweldige bron van plantaardige proteïnen, vitaminen, mineralen en vezels, het is ook een ongelofelijk veelzijdig (en betaalbaar) ingrediënt. Het is niet verbazingwekkend dat peulvruchten en bonen in veel traditionele keukens zoveel worden gebruikt. Ik eet vrijwel elke dag kikkererwten – in soep, hummus, brood (van kikkererwtenmeel) en curry’s, en ik stop ze ook nog weleens in toetjes.”
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 g kleine tomaatjes, gehalveerd
- 1 blik van 400 g kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
- 2-3 el kokosyoghurt
- ½ tl kokosbloesemsuiker (optioneel)
- Zeezoutvlokken
Voor de specerijenpasta
- 2 el raapzaadolie
- 1 grote ui, grof gehakt
- 2 tl komijnzaad
- 6 teentjes knoflook, gepeld
- duimgroot stuk verse gemberwortel, geschild en grof gehakt
- 2 tl gemalen koriander
- ¼ tl chilivlokken
- 40 g verse koriander, met steeltjes, grof gehakt
- 1 tl kurkuma
Voor de kokos chutney
- 50 g geraspt kokos
- duimgroot stuk verse gemberwortel, geschild en fijn geraspt
- ½ kleine groene chilipeper, zaadjes verwijderd
- sap van ½ limoen
- 2 tl raapzaad- of lijnzaadolie
- ½ tl zwart mosterdzaad
- ½ tl komijnzaad
- 6 curryblaadjes
Voor erover
- geroosterde hazelnoten
- verse korianderblaadjes
Zo bereid je de Chana Masala
- Maak eerst de specerijenpasta door alle ingrediënten in de keukenmachine, blender of vijzel tot een grove pasta te malen of stampen. Zet opzij.
- Maak de chutney. Doe het geraspte kokos in een kommetje en zet het onder kokend water. Laat 10-15 minuten weken en zacht worden. Laat het kokos uitlekken en bewaar circa 125 milliliter van het weekwater.
- Doe het zachte kokos met de gember en chilipeper in de keukenmachine of specerijenmolen. Maal alles glad en leng zo nodig aan met iets van het kokoswater. Voeg 1½ theelepel zout en het limoensap toe.
- Schenk de olie in een kleine koekenpan en voeg als hij heet is het mosterdzaad toe. Bak de zaadjes tot ze openspringen en doe het komijnzaad en de curryblaadjes erbij. Bak alles nog een paar seconden. Voeg deze olie met de specerijen aan de chutney toe en meng goed.
- Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur en doe de specerijenpasta erin. Bak die 5 minuten, doe de tomaten erbij en verhit alles 3-4 minuten tot de tomaten zacht worden. Schenk er 200 milliliter water bij, draai het vuur vrij laag en laat 30 minuten zachtjes pruttelen.
- Doe tot slot de kikkererwten in de pan, roer ze erdoor en roer de yoghurt en eventueel de kokosbloesemsuiker erdoor. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Serveer de chana masala met de kokoschutney, en de geroosterde hazelnoten en koriander erover.
Niki Webster, Rebels lekker, €25,99 verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!