Veel kleur op je bord staat niet alleen gezellig, maar het zorgt ook voor meer smaak en een grote variatie aan gezonde voedingsstoffen. Deze buddha bowl uit De Yogakeuken van Kimberly Parsons ziet er vrolijk uit en bevat heel veel lekkere ingrediënten. Dit is hoe je ‘m maakt!
Vega recept: buddha bowl met sobanoedels uit ‘De Yogakeuken’
De Yogakeuken is een verrassend kookboek, en niet alleen voor mensen die regelmatig yoga beoefenen. In dit boek staan meer dan honderd heerlijke en gezonde vegetarische gerechten, vrij van gluten en geraffineerde suikers. Voor iedereen die zijn geest in balans wil brengen en zijn lichaam energie wil geven. In De yogakeuken vind je allerlei gerechten die je mentale en fysieke energie in balans brengen en je geluksgevoel een boost geven, van karamelgebakjes tot buddha bowls. Een buddha bowl is een populaire maaltijd onder yogi’s. Dat begrijpen wij als geen ander. Het gerecht bestaat uit een knusse bowl gevuld met pure ingrediënten. Sprenkel er wat liefde en dankbaarheid over als finishing touch en deze maaltijd prikkelt al je zintuigen met haar felgekleurde ingrediënten vol energie zitten.
Voedzame sobanoedels
Sobanoedels zijn grijzige, dunne noedels, die worden gemaakt van boekweitmeel of een mix van boekweitmeel en tarwebloem, met water. En deze boekweitnoedels zijn een stuk lichter verteerbaarder dan andere soorten noedels. Dat komt doordat boekweit officieel geen graan is, maar een zaadje van een plant. Dat maakt sobanoedels koolhydraatarm. Daarnaast bevatten de noedels ook veel aminozuren die goed voor je zijn en hebben een licht nootachtige smaak met goeie bite. Heb je ze nog nooit geprobeerd? Dan is dit recept je kans!
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de bouillon
- 1,2 liter paddenstoelenbouillon
- 1 steranijs
- 2 kardemompeulen
- 1 eetlepel verse gember, geschild en in julienne
- 100 g sobanoedels
- 250 g verse kastanjechampignons en enoki-paddenstoelen (of paddenstoelen naar keus)
Voor de bowl
- 75 g rodekoolbladeren, in fijne stukjes gescheurd
- 150 g wortels, geschild
- 75 g savooiekool, in fijne stukjes gescheurd
- 75 g sugarsnaps
- 90 g taugé, gewassen
- sap van 1 limoen
- tamari, naar smaak
- verse korianderblaadjes
- 1 verse chilipeper, zaadjes verwijderd en in dunne ringetjes (naar keuze)
- gemengde sesamzaadjes
- limoenpartjes
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de bouillon, behalve de noedels en champignons, in een grote pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager, voeg de sobanoedels en champignons toe en laat alles 5 minuten zachtjes koken, of tot de noedels gaar zijn.
- Verdeel het mengsel over vier kommen; je kunt de kardemompeulen en steranijs nu verwijderen.
- Voeg de groenten toe: maak stapeltjes van de verschillende groenten langs de rand van de kom.
- Voeg dan een beetje limoensap, tamari, wat korianderblaadjes, chilipeperringetjes (naar keuze), sesamzaadjes en limoenpartjes toe.
- Serveer de buddha bowls met eetstokjes en een lepel voor de bouillon. Geef er nog wat extra tamari bij naar smaak.
De Yogakeuken, Kimberly Parsons, Spectrum, verkrijgbaar via bol.com €14,90
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!