Steek je hand op als je niet van bananenbrood houdt! Wij kennen misschien 1 of 2 mensen die we niet voor een dikke – nog een beetje kleffe – plak wakker mogen maken. Vandaar dat dit recept uit het kookboek ‘Bananabread’ dan ook de bakprinses in ons naar boven haalt. Doe je mee?
Recept: Bananenbrood Peer & Kardemom
voor 12 personen
voorbereiding 20 minuten
baktijd 1 uur
cakevorm 28 × 10 cm
Ingrediënten
125 g zachte boter + wat extra, om in te vetten
125 g lichte basterdsuiker
2 eieren
3 rijpe bananen
130 g bloem
100 g havervlokken
2 theelepels gist
2 1⁄2 theelepel kardemompoeder
1⁄4 theelepel zout
2 peren, geschild en van klokhuis ontdaan
Garnering
1 peer, geschild en van klokhuis ontdaan
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop in een kom de boter met de basterdsuiker. Doe de eieren er één voor één bij. Prak de bananen fijn en voeg deze onder voortdurend kloppen aan het ei-botermengsel toe. Meng in een andere kom de bloem, de havervlokken, de gist, het kardemompoeder en het zout. Roer dit droge mengsel door het bananenmengsel. Snijd de peren in stukjes. Voeg ze toe aan het beslag. Vet de cakevorm in met boter. Schep het beslag erin. Snijd voor de garnering de peer in 8 partjes en verdeel die over de bovenkant van het bananabread. Zet de vorm 1 uur in de oven. Laat het bananen brood lauwwarm worden voordat je het uit de vorm haalt.
Vegan suikervrij bananenbrood
Mocht je het bananenbrood liever vegan en suikervrij willen maken? Vervang dan de suiker door dadels, kokosbloesemsuiker of agavesiroop. Het ei vervang je door:
– Lijnzaad oplossen in water (1 EL lijnzaad en 3-4 EL water, 1-2 minuten in de blender mixen)
– Chiazaad oplossen in water (1 EL chiazaad met 4 EL warm water, 5 min laten staan tot het dik wordt)
– No-egg (ei vervangpoeder via Albert Heijn supermarkt)
Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken, je in te schrijven voor onze Newsletter.
Bananabread, Christelle Huet-Gomez, €9,99 via Bol.com.