Op een sombere herfstdag is niets zo troostrijk als een verwarmend gerecht rechtstreeks uit de oven. En als iemand daar recepten voor kan toveren, is het wel de Britse foodstylist Rukmini Iyer. In haar nieuwe kookboek De snelle bakplaat verrast zij met het ene na het andere creatieve ovenrecept. Toen wij deze ovenschotel met aubergines, kaneel en bulgur tegenkwamen, hebben we ‘m gelijk gemaakt. En reken maar dat wij, en iedereen die met ons mee mocht genieten, daar helemaal warm en blij van werden.
Recept van de bakplaat: aubergines in kaneel met feta, olijven & bulgur
Het kookboek De snelle bakplaat staat vol doordeweekse gezinsmaaltijden én culinaire hoogstandjes waarmee je geheid punten scoort. Dit recept trok gelijk onze aandacht: fijn om te eten als diner, maar ook om mee te nemen als lunch. De gekruide bulgur is heerlijk met de geroosterde aubergines. De scherpe feta (of kikkererwten als vegan variant) en de zoete smaak van granaatappelpitten die soms ineens opkomt: een smaaksensatie om de hele dag al naar uit te kijken.
Deze ingrediënten heb je nodig
Voorbereiding: 10 minuten
Oven: 25 minuten
- 200 g bulgur, afgespoeld
- 400 ml groentebouillon
- 100 g groene olijven zonder pit
- 1 grote aubergine, in halvemaantjes van 5 mm
- 1 rode ui, in grove plakken
- kleine theelepel gemalen kaneel
- ½ nootmuskaat, geraspt
- 1 theelepel zeezout
- 2 eetlepels olijfolie
- 25 g bladpeterselie, fijngesneden
- 100 g rucola, fijngehakt
- sap van 1 citroen, plus extra naar smaak
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 200 g feta, verkruimeld
- 1 granaatappel, de pitten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor tot 200 ˚C. Voor dit gerecht heb je twee braadsledes nodig. Geloof me: ik heb geprobeerd om het in één braadslede te maken en daar waren de aubergines niet blij mee. Doe de bulgur, bouillon en olijven alvast in een kleine braadslede terwijl je de aubergine en ui snijdt.
- Meng de groenten in de tweede braadslede, samen met het kaneel, de nootmuskaat, het zout en de olijfolie. Zorg voor een braadslede die groot genoeg is om alles in een enkele laag in te leggen. Zet beide braadsledes 25 minuten in de oven, tot de aubergines knapperig en gaar zijn en de bulgur luchtig is en alle bouillon heeft opgenomen.
- Roer de bladpeterselie, rucola, het citroensap en de extra vierge olijfolie door de bulgur, proef en voeg naar smaak zout en extra citroensap toe.
- Laat alles afkoelen. Voor lunch: doe de bulgur in de lunchtrommels, leg de geroosterde aubergines erbovenop en strooi de feta en de granaatappelpitten eroverheen. Zet in de koelkast tot je het meeneemt.
Vegan? Geen punt! Laat de feta achterwege en voeg een blik afgegoten en afgespoelde kikkererwten toe. Voeg deze tegelijk met de aubergines toe voor extra proteïnen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!